Radyasyonun Canlılar Üzerindeki Etkisi

Radyasyonun Canlılar Üzerinde Etkisi.
Henry  Becquerel yapmış olduğu bir çalışmada,   şans eseri radyoaktif ışımayı ilk tespit  eden kişi.
Yaptığı çalışma da şu şekilde:   Uranyum Uranyum tuzu ile film kağıtlarını  aynı çekmeceyi koyduğunda kağıtların kararma yaptığını görüyor ve radyoaktif ışımayı  ilk tespit eden kişi olarak unvan kazanıyor.   Marie Curie, Madam Curie olarak da tanırsınız.  Pierre Curie ile (eşiyle) beraber Polonyum   ve Radyum gibi radyoaktif elementlerin  tespitini yapıyorlar ve radyoaktif ışımanın   varlığını gözlemleniyor.
Radyoaktif ışımayı  ,radyoaktiviteyi tıp, sanayi , ziraat ve   elektronik gibi bir çok geniş alanda kullanıyoruz.  Örneğin tıp alanında kullandığımız olumlu   bir çalışma üzerine konuşacak olursak; tiroid  kanseri teşhisinde tıpta, radyoaktif İyotlar kullanılarak tiroid kanseri teşhisi   oluşturulabiliyor.
Kullanımı bulunabiliyor.  Tabii ki radyoaktif ışımaların insanları yapısında   -genel yapısında- bazı olumsuz hasarlar  açabiliyor.
Biyolojik organizmalarda,   radyasyon hasarı esasen hücrelerdeki  iyonlaşma etkilerinden dolayıdır.
Yani radyasyon yani radyoaktif elementin  yaptığı ışıma, radyasyon hücrelerde iyonlaşma etkisinden dolayı   hücre yapısını ve gen yapısını bozar, hasar  oluşturur.
Örneğin Hiroşima ve Nagazaki'ye   atılan atom bombasında hala devam etmekte olan  bazı sorunlar vardır.
Çocukların bazılarının kafa   yapısında, bazılarının kol yapısında bazılarının  bacak yapısında hala bozukluklar mevcuttur.
Üreme   hücrelerinin yapısını bozduğu için bu genetik  olarak bu sorun aktarılmaya devam etmektedir   Bu iyonlaşmış, iyonlaştırıcı etkisi olan  radyasyondu.
Aynı zamanda iyonlaştırıcı etkisi   olmayan elektromanyetik dalga radyasyonundan  da korunmak önemlidir.
İyonlaştırıcı etkisi   olmayan bir elektromanyetik elektromanyetik  dalga radyasyonundan da korunmak gereklidir.
Örneğin MR cihazı, örneğin mikrodalga fırını,   örneğin cep telefonu ve evimizde  kullandığımız modem cihazlarımız gibi.   MR cihazında da çok yüksek düzeyde iyonlaştırma  etkisi olmayan elektromanyetik radyasyon vardır.   Aynı şekilde cep telefonunu kulağınıza  koyduğumuzda bir ısı artışı hissederiz.   Mikrodalga fırına yiyeceğimizi koyduktan sonra on  saniye yirmi saniye falan on santim yirmi santim   yakından bakmak zararlıdır.
Hatta yemek ısındıktan  sonra kapağı açtıktan sonra 1-2 dakika bekledikten   sonra yemek alınması gerekir.
Aynı şekilde  cep telefonu modem de evde yoğunlaştırıcı   etkisi olmayan manyetik radyasyon yayınlar  ve bunlar bizler için büyük sıkıntılardır.   Yapay radyasyon kaynakları sağlığımızı olumsuz  etkiler.
Bunlar da korunmaya dikkat etmeliyiz.
Atom Fiziğine Giriş ve Radyoaktivite
Radyoaktivite 2 / 4
Radyasyonun Canlılar Üzerindeki Etkisi
Radyasyonun Canlılar Üzerindeki Etkisi