Tropizmada Oksin Hormonunun Etkisi

Bu videomuzda tropizmada oksin hormonunun  etkisinden bahsedeceğiz.
Ama öncelikle   koleoptilin ne olduğunu söylemek istiyorum.  Koleoptil çimlenme sırasında ortaya çıkan   henüz yapraklanmamış olan gövde kısmıdır.  Bilim insanları ışığı algılayan mekanizmanın   koleoptildeki yerini merak etmiştir.
Daha  sonra mekanizmanın koleoptilin ucunda mı yoksa   koleoptilin tabanında mı olduğunu belirlemek için  deneyler yapmışlardır.
Koleoptiller kullanılarak   yapılan deneyde kontrol grubuna koleoptiller  olduğu gibi yerleştirilmiştir.
Deney grubunun   birinde koleoptil uçları ışık geçirmeyen bir  malzeme ile kaplanmış, deney grubunun diğerinde   de koleoptik tabanı aynı ışık geçirmeyen malzeme  ile kaplanmıştır.
Sonra bütün koleoptiller bir   taraftan gelen ışığın önüne yerleştirilmiştir.  Işık bu deneyde sağ taraftan gelecek.
Bilim   insanları ışığı algılayan mekanizmanın koleoptilin  ucunda yer alması durumunda, ilk deney grubundaki   koleoptilin ışığın geldiği tarafa yönelemeyeceğini  ön görmüşlerdir.
Evet bunu şekil üzerinde de   görüyoruz.
Gördüğünüz gibi burada herhangi bir  yönelme yok.
Bilim insanları ışığı algılayan   mekanizmanın da koleoptil tabanında olması  durumunda ikinci deney grubundaki koleoptilin   ışığın geldiği tarafa yönelemeyeceğini  düşünmüşlerdi ancak deney sonuçlarına   baktıklarında bu koleoptilin ışığa yöneldiğini  gördüler.
Bu deneyler sonunda ışığı algılayan   mekanizmanın koleoptilin ucunda bulunduğu ve bu  mekanizmanın koleoptilin ışığa doğru yönelmesini   sağladığı görülmüştür.
Daha sonraki yıllarda bilim  insanları ışığı algılayan mekanizmanın koleoptil   boyunca hareket eden ve koleoptilin bükülmesine  neden olan bir kimyasal olduğunu düşünmüştür.   Koleoptilin ucunun tabana doğru hareket eden bir  kimyasal madde sentezleyip sentezlemediğini test   etmek için deneyler yapmışlardır.
Deneyde bir  koleoptilin ucu bistüri yardımıyla kesilmiş ve   sonrasında bir agar bloğu üzerine yerleştirilip  yaklaşık bir saat bekleyenmiştir.
Daha sonra agar   blok, ucu kesilmiş koleoptillerin üzerine farklı  konumlarda yerleştirilmiştir.
Bilim insanları bir   kimyasal maddenin koleoptil ucundan agar üzerine  taşındığını tespit etmişlerdir.
Kimyasal maddenin   agar blogdan kesilmiş koleoptillerin içine  doğru hareket ederek koleoptillerin yönelmesini   sağlayacağı fikrini benimsemişlerdir.
Tabii  ki bunu karanlıkta ve ışığın belli bir yönden   gelmediği durumlarda yapıyorlar.
Agar bloğu başı  kesilen koleoptilin tam üzerine yerleştirildiğinde   koleoptilin bükülmeden düz büyüdüğü gözlenmiş  ancak kesik olan baş kısmının bir tarafına   yerleştirildiklerinde koleoptilin o taraftan daha  fazla büyüdüğünü tespit etmişlerdir.
Burada sol   tarafa yerleştirilmiş ve sonrasında sol taraftan  daha çok büyüdüğü için sağ tarafa doğru bükülmüş.   Burada da sağ tarafa yerleştirilmiş ve yine sağ  taraftan daha fazla büyüme olduğu için koleoptil   sola doğru yönelmiş.
Bu durumda koleoptilin  ucundan agar blok üzerine geçen kimyasal maddenin   koleoptilin bir tarafını diğer tarafa göre daha  hızlı büyüttüğüne karar vermişlerdir.
Bu düzensiz   asimetrik büyüme koleoptilin yönelmesine neden  olmuştur.
Bilim insanları bu kimyasal maddeye   de oksin adını vermiştir yani o zaman şimdiye  kadar bu deneylerden neler öğrendik?
Sanırım   oksinin koleoptilin ucundan sentezlendiği  öğrendik.
Oksinin zaten yönelmeyi sağlayan   bir hormon olduğunu hatırlayın.
Oksinler gövdede  bir yönde taşınmaktadır ancak taşınmanın yönünü   yerçekimi değil hücrelerin kendi özellikleri  belirler.
Şimdi bu örnekleri konuşalım.
Önce   bunları numaralandırmak istiyorum.
Şimdi 1  numaralı koleoptili inceleyelim.
Koleoptilin   uç kısmından oksin salgılandığı öğrenmiştik.  Oksin normalde ışıktan kaçar ve ışığın olmadığı   bölgelerde toplanır ancak burada her yönden  ışık geliyor.
O yüzden oksin asimetrik dağılmaz,   düzenli bir dağılım gözlenir.
Bu nedenle yönelmeye  gerçekleşmez.
Şimdi ikinci koleoptile bakalım.
Bu   koleoptilin ucu kesilmiş yani oksin üretemiyor.
Bu  durumda koleoptilde büyüme ve yönelim olmaz.
Bir   numarada büyüme gözlenirdi.
Şimdi üç numaraya  bakıyoruz.
Işık soldan geliyor.
Bu nedenle   koleoptil ucunda üretilen oksin sağ tarafa kaçar.  O zaman haliyle sağ tarafta daha fazla büyüme   gözlenir ve koleoptil sol tarafa doğru bükülür.  Şimdi dördüncü koleoptile bakalım.
Koleoptilin   ucu kesilmiş ve sağ tarafa doğru kaydırılmış.  Bu durumda burada üretilen oksin aşağıya doğru   geçer ama yine sağ tarafta kalır.
Sağ taraf daha  fazla büyür ve yine koleoptil sola doğru bükülür.   Beş numarada ise koleoptile mika yerleştirilmiş.  Mika oksine karşı geçirgen değildir.
Koleoptil   ucunda üretilen oksin alt kısımlara geçemez.  Bu nedenle büyüme ya da yönelim olmaz.
Bu   kenara son olarak agar oksini geçirirken  mika oksini geçirmez diye not düşüyorum.
Bitki Biyolojisi
Bitkisel Hormonlar ve Bitkilerde Hareket 3 / 6
Tropizmada Oksin Hormonunun Etkisi
Tropizmada Oksin Hormonunun Etkisi