Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri Konu Anlatımı

Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri konu anlatımı, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Şiir türü hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 13.08.2021
Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Şiir konusu, AYT Edebiyat testinde sorulan konulardan biri. Edebiyattaki diğer edebi türler gibi Şiir türü hakkında da sorular gelebiliyor. Bu yazımızda Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri edebi türünü açıklayacağız. Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Kunduz eğitmenlerimizden Türkçe öğretmeni Celal Hoca, bu konu hakkında senin için çok faydalı bir yazı hazırladı ve mutlaka görmen gereken örnek soruları seçti. Şimdi birlikte Türk Edebiyatında Şiir konusunu keşfedelim!

Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri

Cumhuriyet Dönemi sonrası halk şairleri 16. yy. da başlayan Aşık Edebiyatı geleneğini devam ettirmişlerdir. Halk şairleri iletişim yöntemlerininin bu kadar artmasına rağmen sözlü geleneği devam ettirerek sözlü kültürü gelecek nesillere aktarmışlardır. Bu dönemde gurbet, ayrılık, ölüm, güzellik, yoksulluk, toplumsal sorunlar gibi konuları işlemişlerdir.

  • Aşık Veysel: Son büyük halk şairidir. Sivas Şarkışla’da doğmuş, yedi yaşında çiçek hastalığı yüzünden gözlerini kaybetmiştir. Ahmet Kutsi Tecer tarafından keşfedilerek Türk edebiyatına kazandırılmıştır. Sadece hece ölçüsünü kullanmıştır. Dostlar Beni Hatırlasın, Deyişler, Sazımdan Sesler şiirlerini topladığı kitaplardır.
  • Neşet Ertaş: Kırşehir’de doğmuştur. “ Bozkırın Tezenesi “ mahlasıyla bilinir. Bozlak formununen önemli ustasıdır.  Zahidem, Gönül Yarası önemli şiirleridir.
  • Abdürrahim Karakoç: Aşık tarzı şiir geleneğine sadık kalmıştır. Şiirlerinde haksızlıklara karşı mücadele eder, hicvedici ögeler kullanır. “ Mihriban “ şiiri en bilinen eseridir.
  • Aşık Mahsuni Şerif: Son yüzyılın en büyük halk ozanlarından biridir. Şiirlerinde halkın sıkıntılarına toplumcu bir bakış açısıyla yaklaşmış, politik şiirler ve taşlamalar yazmıştır. İste Gidiyorum Çeşmi Siyahım en bilinen şiiridir.

Diğer halk şairleri aşağıdaki gibidir:

  • Şeref Taşlıova
  • Aşık Feymani
  • Murat Çobanoğlu
  • Yaşar Reyhani   

Cumhuriyet Sonrası Halk Şiiri konusunu tam olarak anlamak için bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Konu anlatımı yazımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarından sonra MEB Kaynaklarına da göz atmanı tavsiye ediyoruz. Soru çözerek bu edebi türün özellikleri, tanınan yazar ve eserleri hakkında alıştırma yapıp konuyu pekiştirebilirsin!

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL