Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler Konu Anlatımı

Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler başlığı altında Fosil Yakıtlar, Alternatif Enerji Kaynakları, Sürdürülebilirlik ve Nanoteknoloji hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 14.09.2021
Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz! Bu yazımızda Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler başlığı altında Fosil Yakıtlar, Alternatif Enerji Kaynakları, Sürdürülebilirlik ve Nanoteknoloji hakkında bilmen gerekenler seni bekliyor. Umarız bu konu anlatımı sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler

Fosil Yakıtlar

  • Milyonlarca yıl önce yaşamış canlıların kalıntıları yıllarca başkalaşım geçirerek fosil haline gelirler. Bu kalıntılardan fosil yakıt elde edilir.
  • Fosil yakıtların elektrik ve enerji üretiminde kullanımları çok yaygındır. Kullanımları sonucu yüksek miktarlarda karbondioksit ve kükürt oksitler salındığı için çevreye zararlı yakıtlardır. Küresel ısınma tehdidi oluştururlar.
  • Kömür, doğalgaz ve petrol fosil yakıtlara örnektir.

Kömür: Büyük bölümü karbondan oluşan; hidrojen, azot ve kükürt içeren yapılardır. Karbon miktarına göre azdan çoğa doğru linyit kömürü, taş kömürü ve antrasit olarak adlandırılırlar. Karbon miktarı arttıkça yanma ısısı da artar. Petrol: Hayvan ve bitki kalıntılarından çıkan, zeminin derinliklerinde bulunan koyu renkli sıvıdır. Ham petrol damıtılarak kullanılmaya hazır hale getirilir. Doğal Gaz: Tamamına yakını metandan oluşan, renksiz ve kokusuz gazdır.

Alternatif Enerji Kaynakları

Fosil yakıtların sonu vardır. Kullandıkça tüketilir ve bir gün bitme tehlikeleri vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarında ise bu sorun yoktur ve çevreye zararsızlardır. Güneş, rüzgar, hidrojen, jeotermal ve biyokütle enerjileri yenilenebilir enerjilerdir. Güneş Enerjisi: Güneşten gelen ışınların özel panellerle soğurulup kullanılabilir enerjiye çevrilmesiyle kullanılır. Rüzgar Enerjisi: Rüzgarın yüksek miktarda olduğu bölgelerde rüzgar türbinleri ile mekanik enerjiden elektrik enerjisi elde edilir. Hidrojen Enerjisi: Birim kütle başına üretilen enerji miktarı en yüksek olan yakıt hidrojendir ancak hidrojen doğada element halinde bulunmadığı için eldesi zordur. Günümüzde hidrojen pilleri üretme çalışmaları vardır. Jeotermal Enerji: Yerin altındaki sıcak akışkanlardan elde edilen enerjidir. Ülkemiz jeotermal enerji açısından zengindir. Biyokütle Enerjisi: Fotosentez sonucu oluşan ve kimyasal enerji barındıran maddelerin oksijenle tepkimeye girerek enerji ortaya çıkarmasıdır.

Sürdürülebilirlik

  • Kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi sürdürülebilirlik ile gerçekleşir.
  • Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilebilir kaynakları kullanmak, geri dçnüşüm yapmak, atıkları ayrıştırmak sürdürüebilirliğe katkıda bulunur.
  • Sürdürülebilirliğin topluma, çevreye ve ekonomiye etkileri vardır.

Nanoteknoloji

  • Nano milyarda bir (10-9) anlamına gelir. Bir nanometre, metrenin milyarda biridir ve yan yana birkaç atom uzunluğundadır.
  • Nanoteknoloji malzeme biliminde, bilişim alanında, elektronik alanında, havacılık ve uzay alanında, sağlık alanında, savunma ve enerjide kullanılır.
  • Nanoteknoloji sayesinde normal boyutlardaki malzemelerden elde edilemeyecek performanslar elde edilebilir.
  • Nanoteknoloji alanında her geçen gün yeni çalışmalar ve geliştirmeler yapılmaktadır.

Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Enerji Kaynakları ve Bilimsel Gelişmeler dışındaki Kimya Konu Anlatımı videolarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Soru çözerek kimya hakkında alıştırma yapıp konuları pekiştirebilirsin!

☀️☀️☀️

Sınava hazırlık uzun bir maraton. Kunduz ekibi olarak bu yolculukta yanında olmayı çok isteriz! Alanında uzman Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL