Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Faz Farkı ve Etkin Değer – Alternatif Akım Ders Notları

Etkin Değer, Faz Farkı, Dirençli ve İndikatörlü Devreler... Alternatif Akım konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

4 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 12.08.2021
Faz Farkı ve Etkin Değer – Alternatif Akım Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Alternatif Akım Formülleri, Etkin Değer, Faz Farkı, Dirençli ve İndikatörlü Alternatif Akım Devreleri hakkında bilmen gerekenler ile Alternatif Akım konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Meltem Hoca tarafından hazırlanmıştır. Meltem Hoca, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2013 mezunu, yaklaşık 6 yıldan beri Fizik öğretmenliği yapmakta. Bilgilerini öğrencilerle paylaşmaya çalışıyor.

???

Alternatif Akım Nedir?

alternatif akım nedir

Alanı A olan N sarımlı çerçeve B manyetik alanda w açısal hızı ile dödürüldüğünde çerçevede sürekli akı değişimi meydana gelir. Bu akı değişimi çerçevede indüksiyon emk’sı ve indüksiyon akımı meydana getirir.

Bu sırada zamana bağlı olarak oluşan periyodik bir şekilde yönü ve şiddeti değişen akımlara alternatif akım (AC) denir. Oluşan emk: εmax = N.B.A.w olur.

Bu ifade yerine yazılırsa, ε = εmax.sinwt olur.

sinwt en fazla 1 değerini alabilir. Buna göre maksimum emk değeri εmax = N.B.A.w olur.

Yani indüksiyon emk’sı, sinüs fonksiyonuna bağlı olarak değişir:

indüksiyon emk'sı, sinüs fonksiyonu faz farkı grafikleri

Ohm Yasası’n göre; V=i.R olduğundan akımın zamana bağlı denklei ise i=im.sinwt olur.

Kısacası indüksiyon emk’sının oluşturduğu bu kıma alternatif akım denir. AC akımın yönü ve şiddeti sürekli değişir.

AC DC akım zaman grafiği

Etkin Değer

Aynı sürede aynı dirençte altrnatif aım ve doğru akım aynı ısı enerjsini üretiyorsa o doğru akım alternatif akımın etkin değeri denir. AC sürekli değiştiğinden işlemler için etkin değer kullanılır.

  • Ve=Vmax/√2 ve ie = imax/√2
Etkin Değer Örnek Soru Çözümü

Faz Farkı

Akım ve gerilim aynı anda sıfırdan geçip aynı anda maksimum değerine ulaşırsa akım ve gerilim aynı fazda olur. Akımla gerilim sıfır değerini alma zamanları arasında bir süre varsa bu farka faz farkı denir.

faz farkı

Faz farkını açısal değerie faz açısı denir. Ф (fi) ile gösterilir.

???

Alternatif Akım Devreleri

Sadece “R” Dirençli Devre

sadece direbçli devre alternatif akım devreleri
  • V=Vm.sinwt: gerilim denklemi
  • I=Im.sinwt: akım denklemi

Akım ve gerilim aynı fazda olur.

Alternatif Akım Dirençli Devre Örnek Soru ve Çözümü

Sadece Selfli (İndüktörlü) Devre

Sadece Selfli (İndüktörlü) Devre

Bobinin alternatif akım devrelerindeki adı indüktördür. İndüktörün alternatif akıma karşı gösterdiği dirence indüktans denir. XL ile gösterilir.

  • Bobinin indüktansı: XL =w.Ʇ
    • Ʇ: özindüksiyon katsayısı (H)
    • XL: indüktans

Şimdi Alternatif Akım ve Faz Farkı soru çözümlerine devam edebilirsin!

Alternatif Akım konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Fizik ve Elektromanyetik konusu için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Alternatif Akım Formülleri, Etkin Değer, Faz Farkı, Dirençli ve İndikatörlü Alternatif Akım Devreleri gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Fizik olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! AYT Fizik testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları, özetleri ve kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik Konu Anlatımı videomuza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarından sonra MEB Kaynaklarına da göz atmanı tavsiye ediyoruz. TYT ve AYT Fizik dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, Fizik dersinden binlerce soru alanında uzman Fizik eğitmenleri tarafından çözüldü. Daha fazla Alternatif Akım sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL