Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Aklımda Hiçbir Meslek Yok! – Çözüm Önerileri

Hedefin yok mu? Hangi mesleği veya bölümü istediğini anlamana yardımcı olabilecek bazı tavsiyeleri senin için derledik.

3 dakikalık okuma
Elif tarafından yazıldı, 13.11.2021
Aklımda Hiçbir Meslek Yok! – Çözüm Önerileri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Sınava hazırlık sürecinin belki de en önemli kısmı uğruna çalıştığımız hedef oluyor. Sınava çalışırken yeri geldiğinde bizi motive eden, yorulduğumuzda bile devam etmemizi sağlayan üniversite hayallerimiz oluyor. Ancak sınav yılına girerken liseyi daha yeni bitirmiş/bitirecek olan öğrenciler olarak aklımızda net bir hedef olmaması da çok normal. Şu an hedefin yok mu? Motivasyonunu yüksek tutarken hedef aramana yardımcı olabilecek bazı tavsiyeleri senin için derledik. ?

Şu an hedefin yok mu?? İşte bazı tavsiyeler:

Öncelikle hangi bölümü istediğini bilmiyorsan bile kendine bir sıralama hedefi koyarak başlayabilirsin! Sınav çalışmalarında ulaşmaya odaklandığın somut bir noktanın olması çalışma isteğini her zamana artıracaktır, bunun belli bir bölüm olmasına gerek yok. ? Hatta istediğin bölüme karar verememişken bazı üniversiteler ilgini çekiyorsa bunları kendine hedef olarak koyabilir, o üniversitelerin sıralamalarından yola çıkarak sıralama hedefini de belirleyebilirsin. Çalışma döneminde seni motive edecek bu hedefi belirledikten sonra yavaş yavaş bölümleri düşünerek bir karar vermek için tercih döneminde kadar bolca vaktin olacak!

İnternette pek çok tanıtıcı kaynak mevcut!

Hangi bölümleri düşünebileceğini belirlerken online platformlarda çokça alternatifi bulunan bölüm tanıtımları sana bir fikir vermesi açısından önemli. Hatta bu konuda sadece üniversitelerin paylaştığı tanıtımlar yerine bölümlere öğrenci perspektifinden bakan kaynaklar da son yıllarda oldukça çoğaldı. Bunun için ilgini çeken bölümlerin olduğu üniversitelerden öğrencilerin blog yazılarına, youtube videolarına göz atmak senin için verimli olacaktır. Aynı zamanda sadece bölümü değil üniversite hayatını da öğrenci gözünden görmeni sağlayacak bu videolar sana gelecek yıl için en yakın fikri verecektir.

İş İmkanı ve Kariyer!

Bölüm seçiminde bir diğer önemli nokta ise kariyer opsiyonları. ??‍? Bölümü sadece okul olarak değil mesleğe yönelik alınacak bir eğitim olarak görürsek, gelecekte bize sunduğu mesleğe olan yatkınlığımızın çok önemli bir faktör olduğunu görebiliriz. Bazı bölümler var ki okuyup öğrenmek ilgimizi çekse de sonrasında yönelebileceğimiz meslekler hoşumuza gitmeyebilir. Bu noktada neyi öğrenmeyi sevdiğin kadar, neyi yapmayı sevdiğin üzerine de düşünmelisin. Neleri yaparken kendini mutlu ve başarılı hissediyorsun? Kendini hangi konuda çalışırken üretken hissedersin? İlerde kendini hangi konuda uzman olarak görmek seni heyecanlandırıyor? Bu gibi soruları kendine sorarak mesleki yönelimin hakkında bazı fikirler edinebilirsin.

Kendimizi mesleki yönelim açısından tanımaya çalışırken buna uyan meslekleri de tanımak önemli. Bu yüzden meslek tanıtımlarını okumanın yanında mümkün olduğunca o mesleği yapan kişilerle konuşup günün çoğunu ne yaparak geçirdiklerini öğrenmen sana fayda sağlayacaktır. Bu konuda yine meslek tanıtımı yazılarından faydalanacağın gibi sosyal medya platformlarının da hızla genişleyen içerik yoğunluğundan faydalanabileceğini unutma! ? Normalde bir meslekten birebir konuşacağın bir insan tanımasan bile internet üzerinden hızlıca bir tanıtım yazısı/videosu bulabilirsin. Bu konuda dikkat etmen gereken bir nokta var: Tek bir kaynağa bağlı kalmamak. Aynı konu üzerinde insanların deneyimlerine dayanarak çok farklı yorumlar yapabileceğini biliyoruz. Sen de bu tanıtımlara bakarken birkaç farklı kaynaktan yararlanıp kendine göre bunları sentezleyerek en sağlıklı karara varabilirsin.

Üniversite ve bölüm araştırmaları önemli.

Gelecek yıl için hedefini belirlerken o bölümü okuyabileceğin üniversiteleri düşünmek de önemli. Bu yüzden imkânın varsa gitme ihtimalinin olduğu üniversiteleri gidip gezmek, üniversite hayatını yerinde görmek sana hem motivasyon hem de kararlılık sağlayacaktır. Hatta oradayken öğrencilerle konuşup birebir bilgi alma şansın varsa bunu da kaçırmamalısın.

Geleceğimiz için önemli bir karar olan bölüm ve meslek seçimi kısa sürede karar verilen bir şey değil. Ancak sınav sürecinin belki de en keyifli kısmı. Tercih döneminde tekrar bolca düşünecek olsan da motivasyonunu artırmak için bu tavsiyeleri kullanarak bir sıralama belirleyip hedefleyebileceğin bölümleri araştırabilirsin. ?

☀️☀️☀️

Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin. Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL