Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

LGS Tercihi Nasıl Yapılır? – 2024 LGS Tercih Kılavuz

5 dakikalık okuma
Sümeyye tarafından yazıldı, 11.02.2024
LGS Tercihi Nasıl Yapılır? – 2024 LGS Tercih Kılavuz

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

LGS Nedir?

LGS (Liselere Geçiş Sınavı) her yıl MEB tarafından uygulanan ve liselere öğrenci seçmek için yapılan bir sınavdır. LGS, Merkezi Sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılmaktadır.

2024 LGS Ne Zaman?

Yayınlanan sınav kılavuzuna göre LGS 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek.

LGS Tercihleri Nereden Yapılır?

Bunun için https://e-okul.meb.gov.tr adresi kullanılıyor. Ayrıca ortaokul/imam hatip müdürlükleri aracılığıyla da tercih yapılıyor. Öğrencinin, tercihlerini ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatması talep ediliyor. Bunu yerine getirmeyenlerin tercih başvuruları geçersiz sayılıyor.

LGS Tercihleri Nasıl Yapılır?

Yerel yerleştirme tercihi ile sınav puanı arasında bir bağlantı bulunmuyor. Söz konusu lise tercihinde ise başlıca şu hususlar öne çıkıyor:

  1. İkâmet adresi,
  2. Okul başarı puanı,
  3. Öğrencilerin ortaöğretim kayıt alanları,
  4. Devamsızlık durumu vb.

Yerel yerleştirme ekranında göreceğiniz kayıt kısmında, yaşadığınız yerdeki okulları yeşil renk ile ayırt edebilirsiniz. Doğrudan ikâmet bölgenizde bulunmayıp da oraya komşu okullar ise mavi renkle gösterilecektir. Ayrıca ikâmet edilen yere uzak okulları da kırmızı renk ile görmek mümkün.

LGS tercihlerini nasıl yapacağınıza dair tüm adımları aşağıda bulabilirsiniz.

Adım 1: Giriş Yapma

  • Öğrenci veya velisi, LGS tercih işlemlerini yapmak için e-Okul sistemine giriş yapar. Giriş işlemi için e-Okul MEB adresini kullanabilirsiniz.

Adım 2: Tercih Ekranına Erişim

  • e-Okul sistemine giriş yaptıktan sonra, “Tercih İşlemleri” sekmesine tıklanarak tercih ekranına erişilir.

Adım 3: Tercihlerin Yapılması

  • Öğrenci veya veli, tercih ekranında öğrencinin tercih edeceği okulları ve bu okullardaki programları belirler. Öğrenci, 1. tercihinden başlayarak en fazla 15 tercih yapabilir.

Adım 4: Tercihlerin Sıralanması

  • Yapılan tercihler sıralanır. Sıralama, öğrencinin en çok gitmek istediği okuldan başlayarak sıralanır.

Adım 5: Onay ve İşlemin Tamamlanması

  • Tercihler belirlendikten sonra, öğrenci veya veli tercih listesini kontrol eder ve onaylar.

Adım 6: Tercihlerin Onaylatılması

  • Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmalıdır. Ortaokul müdürlükleri, tercih listesini kontrol eder ve gerekli onayı yapar.

Bu adımları takip ederek LGS tercih işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

LGS’de Kaç Tercih Hakkı Var?


Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme sürecinde öğrenci alan okulların ekranından tercihlerini yapabilirler. Yerel yerleştirmede, öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilirler, ancak bu tercihlerden ilk 3’ü kayıt alanından seçilmelidir.

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3’ü seçilebilir.

Yerel yerleştirme sürecinde tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, ardından merkezi sınavla öğrenci alan okulların ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilirler.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki renkler şu şekilde belirlenmiştir: “Yeşil” renk, öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; “Mavi” renk, komşu kayıt alanındaki okulları; “Kırmızı” renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tanımlar. Bu renk kodlaması, öğrencilere tercih ettikleri okulların yerel yerleştirme alanlarını görsel olarak belirtmelerine yardımcı olur.

LGS Yerel Yerleştirme


“Yerel yerleştirme” işlemleri, il, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrenci yerleştirme sürecini içerir. Bu süreçte, okulların türü, kontenjanı ve konumu dikkate alınarak öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı gibi kriterlere göre değerlendirme yapılır.

Eğer değerlendirmede eşitlik durumu söz konusuysa, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme gerçekleştirilir. Bu şekilde, öğrencilerin yerleştirilmesinde başarı puanı üstünlüğü ön planda tutulur ve eşitlik durumunda bu kriterlere göre öncelik belirlenmiş olur.

LGS Merkezi Yerleştirme

Öğrenciler, merkezi sınav puanlarına göre yerleşmek istedikleri okulları belirlemek için ilk olarak Yerel Yerleştirme tercihini kullanmaktadırlar. Ardından, ikinci aşama olan merkezi yerleştirmeye geçilmektedir. Sınavla öğrenci alan okullardan birini seçebilmek için Merkezi Yerleştirme tercihlerini yapmak gerekmektedir. Bazı özel liseler ise merkezi yerleştirme puanıyla öğrenci kabulü gerçekleştirmektedir.

Özel okul olanaklarından faydalanmak ve burs imkânlarından yararlanmak isteyen kişiler, sosyal ve akademik alanda gelişme kaydetme fırsatını elde edebilmektedir. Ancak, her özel okulun taban puanları ve burs puanları farklılık göstermektedir. Bu nedenle, “LGS tercihi nasıl yapılır?” sorusunu soranların bu faktörleri dikkate alması önemlidir.

Merkezi yerleştirme süreci, LGS puan üstünlüğü göz önünde bulundurularak ilerlemektedir. Öğrenciler, bu tercih sürecinde en fazla 10 okulu tercih edebilmektedirler.

Bu süreçte, okulların geçen yıl almış olduğu öğrencilerin taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini öğrenmek önemlidir. Bu bilgiler ışığında tercih yapmak, öğrencilere daha doğru bir seçim imkânı sunmaktadır.

Okulda yatılı kalmak isteyen öğrenciler, tercihlerini pansiyonlu okullardan yana kullanabilmektedirler. Ancak, yerel yerleştirme herkes için zorunlu olup, bu tercihi yapmayanlar pansiyonlu okul veya merkezi yerleştirme tercih listelerini görememektedirler. Yani, ilk aşamayı geçemeyen kişilere bu ekranlar açılmamaktadır.

LGS Tercihlerini Kaçıranlar Ne Yapmalı?

Tercihleri belirli bir süre içinde tamamlayamayan kişilere ikinci bir fırsat sunulmaktadır. Eğer okulun kontenjanları henüz dolmamışsa, yedek listedeki öğrenciler bu boş kontenjanlardan yararlanabilir. Eğer yapılan tercihlerden herhangi biri sonuç vermezse, nakil dönemlerinde tekrar tercih yapılması gerekmektedir.

Sınava katılamayan öğrenciler, ilk ve ikinci tercih dönemlerinde sadece ‘yerel yerleştirme tercihi’ yapma hakkına sahiptirler. Eğer öğrencinin velisi çocuğunu ikametine yakın bir okula göndermek istemiyorsa, özel okulları tercih edebilirler.

Bu özel okulların düzenlediği bursluluk sınavları mevcuttur. Bu sınavlar, öğrencilere sürdürülebilir ve kaliteli bir eğitim alma fırsatı sunarak avantajlar sağlamaktadır.

LGS Kaç Dakika Sürecek?

LGS, iki bölümden oluşan bir sınavdır ve birinci oturum 75 dakika, ikinci oturum ise 80 dakika sürmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinden muaf olan öğrenciler için ise birinci oturumun toplam süresi 60 dakikadır. Sınavın başlangıcından itibaren ilk 15 dakika içinde sınav binasına gelen ve sınav komisyonu tarafından uygun bulunan öğrenciler, sınava katılabileceklerdir; ancak bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. İlk 15 dakikadan sonra gelen öğrenciler ise sınava alınmayacaktır. Öğrencilerin, LGS’nin başlangıcından ilk 30 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır.

LGS Puan Hesaplama

Testlerin sorularına ait puanlar doğru sayınla ağırlıklandırılır ve her 3 yanlışın için 1 doğrun silinerek LGS puanın hesaplanır. LGS puan hesaplama formülü standart sapma içerir. Her testin ham puanı öğrenci sayısına bölünür. Bunun anlamı daha az kişinin yaptığı bir soruyu doğru yaptığında daha çok puan alacağındır. Oturumlardan herhangi birine katılmayan bir öğrencinin MSP’si (merkezi sınav puanı) hesaplanmaz.
Denemelerde veya LGS’de yaptığın doğru ve yanlış sayılarına göre tahmini puanını Kunduz 2024 LGS puan hesaplama robotu ile hesaplayabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL