Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Derse Odaklanamıyorum- Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu

Bu yazımızda odaklanamama ve dikkat eksikliği problemlerinin üstesinden nasıl gelebileceğini anlattık. İyi okumalar!

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 11.12.2021
Derse Odaklanamıyorum- Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Derse Odaklanamıyorum!

Derse odaklanamıyorum diyorsan bu yazı senin için.  Diyelim ki enerjini topladın ve masa başına oturdun. Çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra başka bir şey yapmak, farklı bir şeyle uğraşmak istiyorsan odaklanamıyorsun demektir. Odaklanma sorunu aynı zamanda deneme sınavlarında karşımıza çok çıkan dikkatsizlik problemine de sebep olabiliyor. “Derse odaklanamıyorum.” diyenlerdensen, bu yazımızda odaklanma sorunu ve dikkat eksikliği problemlerinin üstesinden nasıl gelebileceğini anlattık. İyi okumalar!

Ders çalışırken odaklanma sorunu farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.

Genel olarak hayatımızda dikkatimizi dağıtacak çok farklı unsur var. Sabah uyandığımız andan itibaren ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle iletişim kuruyoruz. Sosyal medya, televizyon gibi diğer unsurlar da aynı şekilde hayatımızı etkiliyor. O gün aklına takılan bir şey, duygularındaki değişim, stres, yorgunluk da konsantrasyonumuzu çok kolay değiştiriyor. Ders çalışmak için masa başına oturduğunda bunların hepsini arkanda bırakman gerekiyor ancak bu pek de kolay olmayabiliyor bazen.

Önce kendini tanıman gerekiyor.

Herkesin çalışma stili birbirinden farklıdır. Burada önemli olan kendini keşfedebilmen. Sen gündüzleri mi daha rahat çalışıyorsun akşamları mı? Evde mi daha iyi çalışıyorsun yoksa kütüphanede mi??Nasıl bir program uyguladığında daha rahat hissediyorsun?? Karnın tokken iyi çalışabiliyor musun?? Bunlar küçük detaylar gibi görünebilir ancak kendin için optimum şartları oluşturman önemli. Mutsuz olduğun, rahat edemediğin şartlarda kendini çalışmaya zorlamak seni yıpratır ve odaklanamazsın.

odaklanma sorunu ve dikkat eksikliği ders çalışırken dikkatim dağılıyor stres

Çalışma ortamını düzenlemen odaklanma sorunu için çözüm olabilir.

Çalışırken dikkatimizi genelde ne dağıtır? Senin de tahmin ettiğin gibi telefon.? Bir soru çözüp hemen telefona bakma ihtiyacı duyuyorsan, devamlı sosyal medya hesaplarını kontrol ediyorsan bu senin odaklanmanı çok zorlaştırır. Telefondan, bilgisayardan ders çalışırken de faydalanıyorsun mutlaka. Ancak geriye kalan kullanımlarda kısıtlama getirmen gerekli. Aynı şekilde masan ve odan da odaklanman için önemli. Dergi, poster gibi ders dışı materyaller çalışma ortamında bulunmamalı. Buna ek olarak örneğin Matematik çalışacaksan masanda başka derslerin notu, sorusu olmamalı ki dikkatin onlara kaymasın.


Dikkat eksikliği de bir tür sınavda odaklanma sorunu.

Bir deneme sınavından sonra “Bildiğim konuydu, yanlış okumaktan kaçırmışım.” dediğin olmuştur. Denemede odaklanma sorunu öğrenciler arasında epey yaygın. Aslında deneme sınavlarındaki acele, stres, dikkat dağınıklığı da günlük hayattaki odaklanma sorununun bir devamı. İlk adım olarak sınav süresine ve o süre boyunca masa başında kalmaya alışman gerekiyor, bunu da bol bol deneme provası yaparak başarabilirsin. Hiçbir soruya “Çok kolaymış, nasıl olsa yaparım.” diyerek bakmamak gerekiyor. Bir soruyu çözerken önceki soruları arkanda bırakmak ve sakince yazarak işlemlerini yapmaya başlamak da dikkat hatası yapmanı engelleyecektir. Elbette yapamadığın sorular olacak, yapamadığın sorulardan çok şey öğreneceksin. Bu durumun, yapabileceğin sorularda moralini bozmasına izin vermemelisin.

Derse odaklanamıyorum diyenler için Kunduz ekibimizden Ecem, odaklanma ve pürdikkat çalışmak hakkında çok önemli tavsiyeler verdi:??

Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerinden faydalanabilirsin.


 

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL