Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Sıralama ve Seçme Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Sıralama ve Seçme konu anlatımı ve soru çözümü Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Sıralama ve Seçme hakkında bilmen gerekenler burada!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 1.11.2021
Sıralama ve Seçme Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Sıralama ve Seçme konusu, hem TYT Matematik hem de AYT Matematik için önemli bir konu. Eğer bu konunun mantığını güzel bir şekilde anlarsan, Permütasyon, Kombinasyon gibi konularda da çok rahat edersin. Faktöriyel, Kombinasyon, Permütasyon, Olasılık, Veri konusunun vazgeçilmez bir parçası olan Sıralama ve Seçme konusunu şimdi birlikte inceleyelim!

Sıralama ve Seçme

Sıralama

Sıralama dendiğinde aklımıza gelecek kavram Permütasyon olacak. Ama biz bu aşamada, hiçbir formüle yer vermeden sadece mantıksal olarak Sıralama kavramını anlamaya çalışacağız.

Nesneleri, insanları sıralarken, kaç kişi oldukları ve kendi aralarındaki yerleri önemlidir. Diyelim ki elimizde bir raf var ve kitaplarımızı dizmek istiyoruz. Karşımıza iki soru çıkıyor:

  1. Kaç kitap dizeceğim?
  2. Bu kitapları nasıl dizeceğim?

Sıralama yaparken, günün sonunda o rafın nasıl göründüğü önemlidir. Yani rafta birinci sırada hangi kitap var, ikinci sırada hangi kitap var, üçüncü sırada hangi kitap var…

Her bir bölme için, elimizde kaç birbirinden farklı seçeneğimiz olduğuna bakarız. Diyelim ki Türkçe, Matematik, İngilizce ve Fizik kitabımız var. Birinci bölmeye koymak için elimizde 4 seçenek var. Birini alıp koyduk diyelim. İkinci bölme için elimizde 3 seçenek kalıyor. Bu şekilde devam ede ede 4.3.2.1=24 farklı sıralama yöntemi bulmuş oluruz.

Seçme

Seçme dendiğinde aklımıza gelecek kavram Kombinasyon olacak. Ama biz bu aşamada, hiçbir formüle yer vermeden sadece mantıksal olarak Seçme kavramını anlamaya çalışacağız.

Bu sefer belli bir grup nesne, insan vb içinden belirlediğimiz bir miktarı almaya çalışacağız. Diyelim ki sınıfımızda 15 öğrenci var ve 2 tanesinin nöbetçi olarak seçilmesi gerekiyor. Artık bu öğrencilerin kendi arasında nasıl dizildiği, nasıl sıralandığı önemli değil. Amacımız sadece seçmek. 15 kişiyi, kaç farklı şekilde 2’li gruplara ayırabiliriz? Seçme konseptinin amacı budur. Bir kişinin yanına gelecek 2. kişiyi 14 farklı şekilde bulabiliriz. Bu işlemi 15 kere tekrar ettiğimizi varsayalım. Bu durumda, her durumu iki kez saymış oluruz. (Örneğin, Ayşe’nin yanına gelecekleri seçerken Ayşe-Murat ikilisini saydıysak, Murat’ın yanına gelecekleri seçerken de Murat-Ayşe ikilisini saymış oluyoruz.) Bu sayıyı 2’ye böldüğümüzde, toplam seçme sayısını bulabiliriz.

Sıralama ve Seçme Konu Anlatımını Tamamladık!

Bu konuyu tam olarak anlamak için senin de tahmin edeceğin üzere bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Çünkü konseptleri iyice kavrayıp öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekiyor. Matematik konu anlatımı yazımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarından sonra MEB Kaynaklarına da göz atmanı tavsiye ediyoruz.

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL