Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Söylev Nedir? Türk Edebiyatında Nutuk Konu Anlatımı

Söylev konu anlatımı ve soru çözümleri, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Nutuk türü hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 13.08.2021
Söylev Nedir? Türk Edebiyatında Nutuk Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Söylev (Nutuk) konusu, AYT Edebiyat testinde sorulan konulardan biri. Edebiyattaki diğer edebi türler gibi Nutuk türü hakkında da sorular gelebiliyor. Bu yazımızda Söylev Nedir, İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatında Nutuk, İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatında Nutuk ve Cumhuriyet Dönemi’nde Nutuk konularına değinerek Nutuk edebi türünü açıklayacağız. Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Kunduz eğitmenlerimizden Türkçe öğretmeni Celal Hoca, bu konu hakkında senin için çok faydalı bir yazı hazırladı ve mutlaka görmen gereken örnek soruları seçti. Şimdi birlikte Söylev (Nutuk) konusunu keşfedelim!

Söylev Nedir?

Söylev, bir topluluğa düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen; uzunca güzel ve çoşkulu sözlerdir. Söylev diğer adıyla nutuk, aslında sözlü kompozisyon türüdür. Söylevde asıl amaç dinleyicilere hatibin ( söylev yapan kişi ) fikirlerini aşılayıp onları ikna etmektir. Günümüzde siyasilerin mitinglerde yaptığı konuşmalar nutuk türüne güzel bir örnektir. Dünya edebiyatında Çiçero, tanınmış ilk büyük hatiptir.

  • Söylevde daha çok emredici anlatım kullanılır.
  • Verilen örnekler soyut değil somut olur.
  • Dil, alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır.
  • Basmakalıp ifadelere yer verilmez.
  • Dil, sade ve açık kullanılır.
  • Ünlem cümleleri sıkça kullanılır.

Nutuk (söylev), beş grupta incelenir:

  • Siyasi
  • Askeri
  • Hukuki
  • Dini
  • Akademik

İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatında Söylev

Türk edebiyatında ilk nutuk örneği, islamiyet öncesi Türk edebiyatına ait Göktürk Yazıtlarıdır. Türk edebiyatının ilk yazılı metni olan Göktürk Yazıtları’nda hatip, Türk halkına geçmişte yaşadıklarını anlatıp bunlardan çıkarılması gerekenleri öğütlemiştir. Bu yönüyle nutuk türünün özelliklerini taşımaktadır.

İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatında Söylev

İslamiyet dönemi Türk edebiyatında çok fazla nutuk örneği günümüze ulaşmamıştır. Bu dönemde, padişahların savaş meydanlarında yaptığı konuşmalar askeri nutuk türüne örnek gösterilebilir. Ahmet Yesevi de bu dönemde dini söylevler yapmıştır. 

Cumhuriyet Dönemi’nde Nutuk

Türk edebiyatında ilk modern nutuk örneği, Mustafa Reşit Paşa’nın Tanzimat Fermanı için yaptığı konuşmadır. Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı’na destek vermek için camilerde verdiği vaazlarda başarılı nutuk örnekleridir. Yine Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı konuşmalarda başarılı nutuk örnekleridir. Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe” ve “ Nutuk “ bu türün en güzel eserlerindendir.


Nutuk konusunu tam olarak anlamak için bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Soru çözerek bu edebi türün özellikleri, tanınan yazar ve eserleri hakkında alıştırma yapıp konuyu pekiştirebilirsin!

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL