Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Türkçenin Tarihi Gelişimi Konu Anlatımı – Örnek Soru Çözümü

Türkçenin Tarihi Gelişimi konu anlatımı, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Türkçenin tarihi hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 4.10.2021
Türkçenin Tarihi Gelişimi Konu Anlatımı – Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Türkçenin Tarihi Gelişimi konusu, AYT Edebiyat testinde sorulan Dil ve Anlatım konulardan biri. Bu konuya dair öğrenmen gereken bazı tanımlar, kavramlar mevcut. İlk Türkçe, Eski Türkçe, Göktürkler, Uygurlar, Karahanlılar, Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi özellikleri bu konuda yer alıyor. İlgili notlara ve özetlere göz attıktan sonra rahatlıkla soru çözebileceğine eminiz! Şimdi birlikte Türkçenin Tarihi Gelişimi konusunu keşfedelim!

TÜRKÇENİN TARİHİ GELİŞİMİ

KONU ANLATIMI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Bu konu anlatımı, Kunduz Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenimiz Celal Hoca tarafından hazırlanmıştır.

Türkçenin Tarihi Gelişimi

  • İlk Türkçe ( ? – 6. yy ): Bu dönem hakkında bir bilgimiz yok.
  • Ana Türkçe ( ? – 6. yy): Bu dönem hakkında bir bilgimiz yok.
  • Eski Türkçe (7 – 12 yy.): Bu dönemde yazılı eserler verilmeye başlanıyor. Üç döneme ayrılıyor:
    • Göktürk Dönemi : Bu dönemde ilk yazılı eser olan Orhun Yazıtları veriliyor.   Batı Türkçesi olarak devam ediyor.
    • Uygur Dönemi: Bu dönemde yerleşik hayata geciliyor. Maniheizm ve Budizm etkisi altında Altun Yaruk, Irk Bitig, Sekiz Yüknek ve Kalyankara Papamkara adlı eserler veriliyor.
    • Karahanlı Dönemi: Bu dönemde geçiş dönemi eserleri dediğimiz Kutadgu Bilig, Atabet’ül Hakayık, Divan-i Lügat-i Türk eserleri veriliyor. İslamiyet’in etkileri hissedilmeye başlanıyor. Kuzeydoğu Türkçesi olarak devam ediyor.  
  • Batı Türkçesi (12.-21. yy)
  • Eski Anadolu Türkçesi (13 – 15. yy.):  Bu dönemde Divan edebiyatının temelleri atılıyor. Arapça ve Farsça sözcükler dilimize giriyor. Mantıku’tTayr, Garipname, Yunus Emre Divanı gibi önemli eserler veriliyor.
  • Osmanlı Türkçesi( 15 – 19. yy. ): Türkçe yoğun bir Arapça ve Farsça etkisi altına giriyor. Divan edebiyatı etkisini artıyor.
  • Türkiye Türkçesi(19. – ? yy.): Tanzimat Fermanı ile birlikte Türkçe yüzünü Doğu’dan Batı’ya dönüyor ve bugün konuşulan Türkçenin temelleri atılıyor.

Türkçe Dilinin Tarihsel Gelişimi Soru Çözümü

Türkçenin Tarihi Gelişimi konu anlatımımızın sonuna geldik! Diller hakkında daha detaylı bilgi almak istersen, yine bir Dil ve Anlatım konusu olan Dillerin Sınıflandırılması konu anlatım yazımızı inceleyebilirsin. Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenimiz Celal Hoca, İlk Türkçe, Eski Türkçe, Göktürkler, Uygurlar, Karahanlılar, Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi gibi konu başlıklarına değinerek bilmen gereken temel bilgileri bu yazıda özetlemeye çalıştı. Konuyu tam olarak anlamak için bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Kunduz’da şu ana kadar, Türkçenin Tarihi konulu binlerce soru alanında uzman Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenleri tarafından çözüldü. Şimdi o sorulardan birkaçı senin için burada. Daha fazla Türkçenin Tarihsel Gelişimi sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin!?

Numaralanmış dörtlüklerle ilgili aşağıda yapılan karşılaştırmalardan hangisi yanlıştır?

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

TÜRKÇENİN TARİHİ GELİŞİMİ

Numaralanmış dörtlüklerle ilgili aşağıda yapılan karşılaştırmalardan hangisi yanlıştır?

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL