Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Merkezi Puan ve AGNO ile Yatay Geçiş

Üniversite eğitimi esnasında okul ve bölüm değiştirmek mümkün. Yatay Geçiş nasıl yapılır, şartları nelerdir yazımızda!

3 dakikalık okuma
Ecem tarafından yazıldı, 15.08.2021
Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Merkezi Puan ve AGNO ile Yatay Geçiş

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Yatay geçiş seçenekleri üniversiteye yerleştikten sonra hala değişim yapmak için devam eden şansımız. Bölümüne girdiğinde okulun ya da bölümün sana uygun olmadığını düşünebilir ya da okulda beklediklerini bulamayabilirsin. Bu yazımızda üniversiteye yerleştikten sonra bölüm, okul ya da ikisini de değiştirmek için seçenekler neler , yatay geçiş nasıl yapılır, şartları nelerdir sorularını inceleyeceğiz.

???

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş üniversite öğrencilerinin merkezi puanları (YKS puanı) ya da girmiş oldukları bölümdeki ortalamaları ile bölüm ya da okul değiştirmelerini sağlayan sistemdir. Yatay geçiş nasıl yapılır sorunun 3 farklı cevabı vardır. Aşağıda 3 seçeneği ve yatay geçiş şartlarını inceleyebilirsin.

Üç farklı yatay geçiş yolu mümkün:

  1. Merkezi puanla
  2. Ortalama ile üniversite içi bölümler arası
  3. Ortalama ile üniversiteler arası aynı bölümde

Merkezi Puanla Yatay Geçiş / Kurumlar Arası Yatay Geçiş / Bölüm Değiştirme


Merkezi puanla geçiş üniversiteye yerleştiğin yılki puanınla okul ve bölüm fark etmeksizin değişim yapabileceğin türüdür. Okul içinde de okullar arasında da yapılabilir. Bölüme kayıt olduğunuz merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediğiniz programın puanına denk ya da yüksekse merkezi puanla yatay geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yapmak istediğiniz bölüm ve okulun tarihlerini ve şartlarını takip etmelisin. Birincisi sınıfın ilk döneminden, 3.sınıfın ilk dönemine kadar merkezi puanla geçiş hakkın bulunur. Geçiş yaptıktan sonra gittiğin yerden memnun olmadığın durumda ise YÖK tekrar ilk yerleştiğin programa geri dönme hakkını sağlar.

Ortalama ile Yatay Geçiş


Üniversitenin kendi içinde bölümler arası yapabileceğin geçiştir. Şartlarını üniversite kendisi her bölüm için farklı şekilde belirleyebilir. Üniversiteye girdiğiniz ikinci yarıyıldan itibaren programlar arası yatay geçişe başvurabilirsiniz. Öğrenci kabul edilirken okul not ortalaması dikkate alınır. Aynı puan türünden bölümler arasında geçiş yapmak zorunda değilsiniz ancak yukarıda da belirtildiği gibi koşulları üniversite kendisi belirler. Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına kurum içi yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Geçiş kontenjanı açılan bölümde başvuran öğrencilerin üniversite okul ortalamaları sıralanır ve kontenjan dahilinde en yüksek puanlı öğrenciler kabul edilir.

Kurumlar Arası Yatay Geçiş


Kurumlar arası yatay geçiş ortalama ile yatay geçiştir. Sadece aynı programlar dahilinde okul değiştirebilirsin. Üniversite içi ortalamayla yatay geçişte olduğu gibi okulun bunun için açılan kontenjanında öğrenciler puanlarına göre sıralanır ve en yüksek puanlı öğrenciler kabul edilir. 2. yarıyılın bitiminden itibaren başvuru yapılabilir. Son sınıfta geçiş yapılamaz. Kontenjan sınırı olduğu için not ortalaması büyük önem taşır.

???

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Bitirmeden önce: Merkezi puanla olan çok daha esnek ve kolay yapılabilir bir yatay geçiş türüdür. Gittiğin okuldan memnun olmadığında ÖSYM puanınla tekrar bir şansa sahipsindir. Ancak ortalama ile geçişler okul döneminde çok sıkı bir çalışma gerektirir. Çünkü kontenjanlar dardır ve en yüksek ortalamaya sahip öğrenciler alınır. Bu yüzden merkezi puanla yatay geçiş, tercih yaparken aklımızda olası bir seçenek olarak bulunabilecekken ortalama ile geçiş düşünen bir öğrencinin ilk tercihinde de geçiş yapamadığı koşulda mutlu olacağı bir okul ve bölüm seçmesi çok önemlidir.

???

Üniversite sınavına hazırlık maratonu oldukça uzun ve yorucu. Kunduz ailesi olarak alanında uzman eğitmenlerden soru çözüm desteği, soru bankası,  gibi hizmetlerimizle bu süreci olabildiğince kolaylaştırmaya çalıştık. Bu maratonun sonunda hedeflerine ulaşmış olmanı ve başarılarla dolu bir geleceğe adım atmanı diliyoruz!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL