Türkiye'de Afetlerin Dağılışı

Arkadaşlar bu videomuzda Türkiye'deki afetlerin dağılımından bahsedeceğiz.
Depremle başlayalım.
Deprem hepimizin bildiği gibi levha hareketi ile kırık alanlarda görülen sıkışma, bükülme sonucu oluşan hareketleri ifade etmektedir ve ülkemizde depremleri üç kuşak şeklinde ifade edebiliriz.
Harita üzerinde de bunu gösterecek olursak özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattının bulunmuş olduğu alandan şu şekilde batı Anadolu fay hattının bulunmuş olduğu alan ve Doğu Anadolu fay hattını bulunmuş olduğu alanda ülkemizde depremlerin yoğun şekilde görüldüğü alanlardır.
Şimdi bir diğer afetimiz ise kuraklık.
Kuraklık herhangi bir zaman diliminde yağışın azalmasıyla meydana gelir ve kuraklık sonucunda ekosistemde bozulmalar oluşur.
Hidrolojik denge bozulur.
Doğal kaynaklar yok olur.
Canlı çeşitliliği bu durumdan etkilenir.
Göçler yaşanır.
Bitki ve su kaynakları azalır.
Ülkemizde özellikle kuraklık noktasında İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi etkilenmektedir.
Bir diğeri çığ.
Çığ ise dağlık engebeli bölgelerde kar kütlesinin yamaç boyu hareketidir ve ülkemizde daha çok Doğu Karadeniz Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgesinde çığ afetini görebiliriz.
Bir diğer afetimiz sel ve taşkın.
Sel ve taşkın da sağanak, yağış ani kar erimeleri sonucunda oluşmaktadır ve karların erimesiyle özellikle toprağın geçirgen olmaması ve çekememesi, bitki örtüsünün tahrip edilmesi, kökleriyle suyu derinlere indirememesi, akarsu yataklarının yerleşime açılması sel ve taşkından etkilenir.
Bunlardan korunmak için ise özellikle bitkiler korunmalı, alt yapı çalışmaları yapılmalıdır ve dere yatakları ıslah edilmelidir.
Sel ve taşkın ile ilgili sorunlar ise özellikle ülkemizde Karadeniz bölgesinde görebiliriz.
Çevre ve Toplum
Afetlerin Genel Özellikleri ve Dağılışı 2 / 2
Türkiye'de Afetlerin Dağılışı
Türkiye'de Afetlerin Dağılışı