Sürtünmesiz Pistonlu Kapta Gaz Basıncı

Merhaba arkadaşlar, gazlar konusundayız.
Bu  dersimizde sürtünmesiz pistonlu kapta basınca   bakıyoruz.
Sürtünmesiz piston, ideal piston veya  hareketli piston karşınıza gelmiştir, üçü de   aynıdır arkadaşlar.
Şimdi şekilde gördüğünüz  gibi bir pistonumuz var, içeride X gazını   koydum P0 dışarıdan böyle etki yapıyor.
Şimdi  buradaki durum şu sürtünmesiz pistona dışarıdan   bir kuvvet uygulanmadığı sürece yani piston,  itilip ben itmezsem, itilip çekilmediği sürece içerideki basınç dışarıdaki basınca eşittir  arkadaşlar.
Yani İlk önce şuna bakacaksınız,   bir soruda X gazı var, sürtünmesiz pistonlu  kap var, bir şeyler gönderilse içeriye,   gaz gönderilse ya da sıcaklık artsa bile pistonu  itiyor muyuz çekiyor muyuz bunu bakıyorsunuz.   İtmek yok, çekmek yok.
Bu durumda içerideki  basınç yani X'in basınca P0 eşittir diye   düşüneceksiniz.
İlerleyelim, şimdi sürtünmesiz  pistonlu kabım var, X gazı var içeride, sıcaklık   sabit bırakmışım piston serbestken kaba X gazı  gönderirse neler olur bakalım, neler oluyor, şimdi   ilk önce gazların özelliklerini, davranışlarını  açıklayan özelliklerimizi bir yazalım.
Basınç,   hacim, mol sayısı ve sıcaklık.
Şimdi sıcaklığı  sabit tutmuş, bu sabit.
Piston serbestken kaba   gaz gönderilmiş X gazı gönderilmiş, bakın piston  serbest.
O zaman şöyle diyeceğim, piston serbest   o zaman basınç değişmemesi lazım bu sabit olması  gerekiyor şimdi, ben basıncın sabit olması   gerektiğini anladım ama bu değişiyor, mol sayısı  arttı hatta mol sayısı iki katına çıksın mesela   hacim ne olur o zaman arkadaşlar, şimdi bakın  mol sayısının artmamasının nedeni şu, içeriye   ben gaz gönderiyorum gözünüzde bir canlandırın  ben içeriye gaz gönderdiğim zaman piston ne olur,   piston yukarıya doğru çıkar değil mi hacim artıyor  içeriye gaz geldiği zaman artık 2n mol gaz oldu.   Burada hacim V ise artık 2V hacim olur.
İkisi aynı  oranda arttığı için zaten basınç değişmez bunları   daha detaylı bir şekilde göreceğiz.
Sadece bir ön  bilgi olsun, biraz gözümüzde canlandıralım diye   anlatıyorum.
Şimdi devam ediyorum, olayın  özünde şu ilk önce ben ilk duruma baktım,   piston serbest mi dedim, piston serbestse  basınç değişmez hemen bunu yazıyorum.   Piston değişmezse n ile V değişiyor, demek ki aynı  oranda değişiyorlar ki hiçbir değişiklik yok diye   yorum yapabilirim.
Şimdi ikinci duruma geçiyorum,  piston aşağı itilirse.
Arkadaşlar gördüğünüz gibi   pistonu itmişiz.
Piston itilirse basınç bir kere  artar, X'in basıncı artar.
Ben pistonu yukarıdan   bastırıyorum.
Şimdi n ve T sabit, peki hacim ne  olur, dört tane özelliğimiz P, V, n ve T.
Şimdi,   n sabitmiş T de sabitmiş.
Pistonu aşağı  itmişiz, basınç azaldı.
Şimdi gözümde   canlandırıyorum yine pistonlu kap belirli bir  hacmi vardı, bu sefer tabi ki iyice sıkıştırmış   olurum ben gazı zaten iyice sıkıştırdığım  için hacmi küçüldüğü için basıncı artmıştır   diyoruz.
Devam edelim mol sayısı sabit piston  serbestken kabın sıcaklığı artırılırsa ne   olur sizce, piston serbestken mol sayısını  arttırıyorum yani pardon sıcaklığı arttırıyorum.   Mol sayısı sabit kabın sıcaklığı arttırıyorum.  Şöyle genleşmeden bahsetmiştik, sıcaklık artarsa   hacim de artar, piston serbest, piston serbestken  o zaman basınç değişmeyecek PX değişmez, dışarıya   eşit yani piston serbestken şöyle düşünebilirsiniz  içerideki gazın basıncını değişmesi için dış   basıncın değişmesi lazım, o değişmiyor ki o  zaman neden değişsin, geri kalan değişimleri de   birbirine uyduracaksınız.
Şimdi bakalım P, V, n ve  T yazdım şimdi basıncın değişmeyeceğini söyledik   zaten kabın sıcaklığını arttıracağız, bakın molün  sayısından evet mol sayısını sabit almış bunu   attık n sabit, şimdi sevgili arkadaşlarım,  gözümde canlandırıyorum ne olur diye,   bu pistonda şöyle bir şey olur, basınç zaten sabit  belirli bir hacme demiştik ki bu V olsun demiştik.   Ben sıcaklığı arttırdığım zaman genleşme olduğunu  görürüm sıcaklık hatta 2 katına çıkarsa buradaki   hacim de 2 katına çıktığını görürüm yani burada  değişken olarak bunun dışında V ile T kaldı ya,   demek ki bu ikisi aynı oranda değişiyor yani bu  değişmiyor şeklinde yorum yapabilirsiniz.
Bunların  hepsini detaylı bir şekilde yine göreceğiz,   burada anlamamız gereken şey şu, piston serbestse  basınç değişmez.
Ben pistonu itersem veya pistonu   ben yukarıya doğru çekersem o zaman basınç  değişir.
Pistonu itersem basınç artar, pistonu   yukarıya doğru çekersem basınç azalacaktır,  piston serbestken içeriye gaz da göndersem   kabı sıcaklığını arttırsam da içerdeki gazın  basıncı yine aynı şekilde değişmez diyoruz.   Evet burada bir notumuz var, notumuza da bakalım.  Elastik balon, elastik balonda da yine sürtünmesiz   pistonlu kapta olduğu gibi içerideki basınç  dışarıdaki basınca eşittir arkadaşlar.
Şimdi   hemen şunu da bir balon, gördüğünüz gibi balon  çizdim sizler için bir balonumuz var ama balonun   hacmi artmış çünkü balon yukarılara doğru  çıkmış, yukarılara doğru çıktıkça balon uçtu,   yukarılara doğru çıktıkça ne olur basınç düşer  mi ama mol sayısı sabit.
Bu sırada sıcaklığının   sabit olduğunu düşünüyorum.
Hava sıcaklığının  değişmediğini düşünelim.
Basınç düştü.
Şimdi   arkadaşlar, içerideki basınç dış basınca eşitti,  burası P dışarısı P'ydi burası da P.
Hatta 2P   yapalım, en başta dışarısı 2P burası da 2P.  Şimdi artık basınç P olduğu zaman burası da P   oldu.
Bakın, basınç azalınca hacimin ne olması  lazım artması gerekiyor, bu sefer hacim artar.   Hacim artar artar artar artar artar sonra balon ne  yapar patlar.
Yani uçan balonların hepsi dışarıda   yukarıda durmuyor tabii ki bir yerde patlıyorlar.  Bu da P ile V arasındaki ters orantı ya da şöyle   söyleyeyim, elastik balonda içerideki basıncın  dış basınca eşit olmasıyla alakalı.
Evet bu   şekilde dersimizi bitiriyoruz arkadaşlar,  öbür dersimizde görüşmek üzere hoşçakalın