Newton'un Hareket Yasaları - Etki Tepki

Newton'un hareket yasaları ile devam ediyoruz.  Bir cisim başka bir cisim üzerine kuvvet uygularsa  ikinci cisim birinci cisme zıt yönlü bir tepki   kuvvet uygular.
Yani şöyle düşünün elinizi  masaya vurduğunuzda elinizin masaya etkisi ve   masanın elinize bir tepkisi oluşacaktır ya da  masanın üzerinde duran bir cisme baktığımızda   cismin masaya olan etkisi cismin ağırlığı  kadardır.
Masanın da cismi olan tepkisi   ve yine ağırlıklı aynı doğrultuda ama zıt  yönde bir tepki kuvveti oluşacaktır diyeceğiz.   O zaman burada baktığımızda etki  kuvveti ve tepki kuvveti birbirine   eşit büyüklükte ama zıt yöndedir.
Yani aynı  doğrultuda zıt yönde kuvvet çiftleridir.   Ağırlıkla tepki kuvvetini birbirine eşitlemek  istediğimde bir tanesinin eksilisini alıyorum   çünkü ikisi de birbirine zıt yönde olduğu  için.
Aynı büyüklükte olduğunu ifade etmek   için de mutlak değer içinde gösteriyorum.  Etki-tepki kuvvet çiftini bu şekilde yazıyorum.   Örneklere bakmak istediğimizde  örneğin bir tane yay var ve bu yayı   şu şekilde çektiğimizi düşünelim ve F kuvvetiyle  çekiyorum.
Ben bu yayı F kuvvetiyle çektiğimde yay   gerilmesi sırasında sanki bıraktığımda yayı geri  çağıran bir kuvvet olduğunu hissediyorum.
Öyle   değil mi?
O zaman geri çağıran bu kuvvet çifti  içinde tepki kuvveti olduğunu ifade edeceğim.   Ya da yayı sıkıştırmak istediğimde   şu şekilde yayı sıkıştırmak istediğimde F  kuvvetiyle yayın denge konumuna tekrar gelmek için   zıt yönde ama aynı doğrultuda bir kuvvet  hissedeceğim.
Bu şekilde etki-tepki kuvvet çiftini   yazmış oluyorum.
Mıknatısları düşündüğümüzde  mıknatıslar için ama aynı cins mıknatıs   kutupları birbirini ittiğini, farklı cins mıknatıs  kutuplarının birbirini çektiğini biliyorsunuz.   Buraya baktığımızda zıt cins mıknatıslar  birbirini çekecekler ve üzerlerine etki eden   bu çekme kuvvetleri zıt yönde ama eşit  büyüklükte diye ifade etmiş olacağız.   Ya da Dünya ve Ay arasındaki çekim kuvvetinden  bahsedelim.
Buraya baktığımızda yerküre aya çekim   kuvvet uygulamaktadır.
Şöyle bir bu F kuvveti  var.
Dünya'nın Ay'a, Ay'ın Dünya'yı uyguladığı   çekim kuvveti de şu şekilde olmuş oluyor .  Yani bir cisme etki eden kuvvet daima başka bir   cisimle etkileşim sonucunda oluşur.
Bu nedenle  kuvvetler daima çiftler halindedir.
Örneğin   bir topa vurduğunuzda ayağınızın top uyguladığı  kuvvet ve topun ayağınıza uyguladığı kuvvet vardır   ve bunlar birbirine zıt yönde  zıt ama da eşit büyüklüktedir.   Dikkat ettiyseniz kuvvet çiftlerini aynı  cisim üzerinde göstermedim.
Baktığımızda   kuvvet çiftleri farklı cisimler üzerinde.  İlk şeklimize dönelim.
Buraya baktığımızda   cismin masaya uyguladığı masanın  cisme uyguladığı kuvvet dedik   yani kuvvet çifti etki-tepki kuvvet  çifti aynı cisim üzerinde değildir.