Kimyanın Gelişimine Katkı Sağlayan Bilim İnsanları

Herkese merhabalar arkadaşlar.
Bugün kimyaya  katkı sağlayan bilim insanlarını inceleyeceğiz.   Bunlardan birincisi Empodokies.
Empodokies,  bütün nesnelerin dört temel elementten   oluştuğunu savunmuştur.
Peki bu 4 temel  elementler hangileridir dersek: Toprak, hava,   su ve ateştir.
Bu bilim insanından sonra ortaya  Democritos çıkar ve Democritos şimdiye kadar   kimsenin ortaya söyleyemediği bir atom fikrini  ortaya atar.
Atomik düşüncenin öncüsüdür dersek   kesinlikle doğru yere parmak basmış oluruz.  Her şeyin atom denilen küçük, bölünemeyen   parçacıklardan ve boşluktan oluştuğunu  söylemiştir.
Daha sonrasında   Aristo ortaya çıkar ve Aristo der ki  "Evet, Empodokies'in dediği gibi her madde bu 4   temel elementten oluşmuştur ve bu 4 temel  element sıcak, soğuk, kuru, ıslak gibi o   özellikleri barındırır." Aristo'nun sorularda  da göreceğimiz bir eşkenar dörtgen şeklinde bu   elementlerin sınıflandırıldığı bir şekil vardır,  arkadaşlar.
Eşkenar dörtgenin her bir köşesi bir   elementi temsil eder.
Örneğin, en tepeye ateş  yazdık, alta suyu yazıyorum.
Burası toprak,   hemen karşı tarafını hava olarak sınıflandırdım.  Daha sonrasında, her bir elementin aralarındaki   şu boşluklar bu elementlerin özelliklerine göre  yazılır.
Örneğin, ateş ve toprağın arası kuru,   ateş ile havanın arası sıcak,  hava ile suyun arası ıslak,   toprak ile suyun arası soğuk olarak  sınıflandırılır.
Daha sonrasında,   her bir maddenin özelliği sınıflandırıldığında,  örneğin, topraktan bahsediyoruz.   Toprak elementi, hangi iki özellik arasında  kalıyor?
Kuru ve soğuk.
O zaman toprağının   özelliği kuru ve soğuk olması.
Suya geldiğimizde,  su, ıslak ve soğuk özelliğini barındırır.   Hava,  sıcak ve ıslak özelliğini barındırır.   Ateş ise sıcak ve kuru özelliğini gösterir.   Sorularda bunu göreceğiz, arkadaşlar.
Peki  günümüze Aristo'nun bu elementlerin özellikleri   nasıl yerleştirebiliriz dersek, sorularda bize bir de şu şekilde gelir.
Örneğin, günlük hayattan masa,   azot gazı ya da bir meyve suyu gibi özellikler  verilerek Aristo'nun elementlerin arasında nasıl   bir sınıflandırma yapılır dersek, şu şekilde  söyleyeceğiz: Aristo katıları toprak grubunda,   sıvıları su grubunda, gazları ise hava  elementi olarak sınıflandırılmıştır.   Yani bir azot gazından bahsediyorsak Aristo'nun  sınıflandırılmasında hava grubuna girecektir ya da   bir tahta parçasından bahsediyorsak Aristo'nun  toprak sınıflandırılmasında bulunacaktır.   Daha sonra zaman ilerledikçe tabii ki yapılan  araştırmalarda, arkadaşlar, daha kimyasal,   daha bilimsel ilerleyecektir bunun sonucunda 4.  bilim insanımıza geldiğimizde, İbni Sina.   İbni Sina'nın sorularda çok fazla elde ettiği ya da  keşfettiği maddeler değil de bu bilime katkı   sağlamış mı gibisinden soruları çıkacaktır.  İbni Sina'nın Kitab-ı El Şifa adlı bir eseri   bulunmaktadır.
Sorularda gördük  mü unutmayalım.
İkinci olarak metallerin   başka bir metale dönüşmeyeceğini ifade ederek  sınıflandırma yapmıştır.
Beraberinde gelen bilim   insanımız Cabir bin Hayyan.
Belki de şimdiye kadar  en çok maddede göreceğimiz kişilerden biri olacak.   Cabir bin Hayyan, Democritos'un tam tersine göre,  atomun parçalanabileceğini görüşünü savunmuştur,   arkadaşlar.
Aklınızda bulunsun.
Çok önümüzde  gelmese bile sorularda dikkatimizden kaçmasın.   Soru geldiği anda bu aklımıza gelsin.  İkinci bir maddemiz, ilk laboratuvarı kurmuştur, Cabir bin Hayyan.
Formüllerini de  yazalım yanlarına.
Sülfürik asit, nitrik asit ve hidroklorik asidi belli oranlarda karıştırarak  kral suyunu elde etmiştir.
Kral suyu günlük hayatta   da hala kullanılmaktadır.
Hatta günlük hayatta,  kuyumcuların bile kullandığı bir su çeşitidir.
Genelde, bu soy metaller tepkimeye girmezler  herhangi bir asitle ama kral suyla reaksiyon   verirler ve şu an günümüzde kullandığımız önemli  bir karışımdır.
Daha sonrasında baktığımızda,   arkadaşlar, "baz" kavramını kullanarak kimyanın gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Ayrıca   Cabir bin Hayyan'ın sorularda gelen kısımlarından  biridir, arkadaşlar, imbiği geliştirmiştir.
Cabir bin Hayyan'da özellikle dikkat  etmemiz gerekenler: kral suyu, ilk laboratuvar,   ve imbiği geliştirmesi.
Bu üç madde daha çok önümüze çıkacaktır, bilgimiz olsun.
Diğer bir   bilim insanına geldiğimizde Ebu Bekir Er Râzi.
Ebu Bekir daha çok laboratuvar araç   gereçlerini geliştirmiştir.
Kroze, fırın gibi  laboratuvar araç gereçlerini geliştirmiştir.
Gliserini keşfetmiştir.
Alkolü tıpta  antiseptik olarak ilk kez o kullanmıştır.   ve karıncalardan damıtma yoluyla,  arkadaşlar, formik asit elde etmiştir.
Formik asit de sorularda karşımıza  fazlasıyla çıkmaktadır.
Bir sonraki   bilim insanımız Robert Boyle.
Robert Boyle bir vakum pompası geliştirilmiştir ve   bu vakum pompasını kullanarak bir  gazın hacmi ve basıncı arasındaki   ilişkiyi belirleyerek, kendi adından da yola çıkarak, Boyle Yasası'nı çıkartmıştır.
Ayrıca iki tane daha önemli ortaya attığı  bilgi vardır.
Bunlar da Boyle, elementi  kendinden daha basit maddelere ayrılamayan  saf madde olarak tanımlamıştır.
Ayrıca ileri   vakitlerde de göreceğimiz kimyasal bileşikler ve  karışımlar arasındaki ayrımı da yapmıştır.   Son bilim insanına geldiğimizde, arkadaşlar, Antoine  Lavoisier.
Bir balon cam içerisine, arkadaşlar,  bir kalay parçası atmıştır ve bu kalay parçasını  ısıttıktan sonra maddenin kütlesindeki değişimi   incelemiştir ve bakmıştır ki ısıtmadan önceki  kütle ve aksiyona soktuktan sonraki kütleler   birbirine eşittir.
Antoine Lavoisier Kütlenin Korunumu Yasası'nı bu şekilde bulmuştur.
Ayrıca oksijenin havada bulunan ve yanmaya  neden olan bir gaz olduğunu söylemiştir.   Aslında Antoine Lavoisier ile birlikte, arkadaşlar,  biz terazi kullanarak modern kimyanın da   geçişini sağlamışızdır.
Yani aslında Lavoisier  bizim için modern kimyanın öncülerinden biridir.
Kimya Bilimi
Simyadan Kimyaya 2 / 4
Kimyanın Gelişimine Katkı Sağlayan Bilim İnsanları
Kimyanın Gelişimine Katkı Sağlayan Bilim İnsanları