Galvanik Hücre ve Elektrolitik Hücre Farkı

Merhaba arkadaşlar, bu dersimizde galvanik ve  elektrolitik hücrenin ortak özelliklerini ve   farklı yanlarını vurguluyoruz.
Şimdi galvanik  hücre ve elektrolitik hücre çizdiğim şekillere   baktığımda sanki ikisi de birbirinin aynısı gibi  ,tabi ki de ufak tefek detaylarımız var.
Şimdi   bakıyorum ikisinde de çinko ve bakırı görüyorum,  çinko çözeltisi, bakır çözeltisi görüyorum,   bir tane U borumuz var, potasyum nitrat çözeltisi  yazıyor, dikkat ilk dikkat edeceğiniz kısım,   elektrolitik hücrede üreteç varken sevgili  arkadaşlarım, galvanik hücrede voltmetre de var,   bu birincisi.
Şimdi ikincisi, şimdi detaylara  geliyorum.
Burada gördüğünüz her ikisinde de   gördüğünüz iki tane kap var, şimdi o kaplardan bir  tanesine biz yarı hücre diyoruz.
Bir yarı hücrede   neler bulunur bakalım, bir yarı hücrede elektriği  ileten metal veya grafit çubuklar bulunur,   elektrot diyoruz bunlara, bakalım pilde galvanik  hücrede, bakın çinko elektrot, bakın yukarıdan   dış devreye bağlı bakır elektrot, şeye geliyorum  elektrolize, çinko ve bakır elektrot buradan   üretece bağlı.
Gördüğünüz gibi elektrot olmak  zorunda bir de neyim olmak zorunda, elektriği   ileten çözeltim, ben buna ne diyorum elektrolit  çözelti diyorum arkadaşlar.
Her ikisinde de bakın   galvanik hücrede elektrolit çözeltim var, yine  aynı şekilde elektrolizde de elektrolit çözeltim   var.
Her ikisinde de yani galvanik hücrede ve  elektrolizde her ikisinde de anotta yükseltgenme   gerçekleşir, katotta ise indirgenme gerçekleşir.  Peki elektron nerden nereye hareket eder?
Şimdi   düşünelim yükseltgenmede elektron açığa  çıkardı hatırlarsanız yükseltgenmede elimizdeki   bir tanecik mesela burada kim yükseltgeniyor  tepkimemde çinko, çinko Zn+2'ye gitti bakın burada   burada Zn, Zn+2 bakır +2 alacak onu.
Şimdi o zaman   arkadaşlar anotta elektron açığa çıkıyorsa bu  elektronun katota geçmesi lazım.
Elektron hareketi   her zaman diyoruz anottan katota doğrudur diyoruz.  Bu galvanik hücrede de böyle elektrolizde de yine   aynı şekilde böyledir.
Peki ben tekrardan şimdi  geldim galvanik hücreye, buradaki reaksiyonları   yazmak istiyorum anot reaksiyonu ve katot  yarı reaksiyonu.
Hemen yazalım arkadaşlarım,   anotta şimdi yükseltgenme gerçekleşirdi  anotta, bakın şimdi kim yükseltgenmiş   çinko yükseltgenmiş, Zn katısı diyorum Zn+2  iyonuna gitmiş ve 2 elektron, şimdi katotta   ne olurdu, bakır +2 bakıra gidecek indirgenme olurdu  bakır +2 bu 2 elektronu alıp da bakır katısına   gitmiş.
Bu ikisi de reaksiyon toplayınca zaten  yukarıdaki toplam net pil tepkimemiz oluşacaktır.   Şimdi sevgili arkadaşlarım, bu tepkime  kendiliğinden gerçekleşir nereden biliyorum,   ben bunu şu anda tabi bunu bilmek için size  bir tane soruda bir bilgi vermeleri gerekiyor.   Ben nereden biliyorum ben size şunu metallerin bu  iki metalin aktifliğini vereyim ben size, metalik   aktifliklerini verdiğim zaman çinkonun bakırdan  daha fazla olduğunu söyleyebilirim.
Şimdi o zaman   çinkoyla bakırı gördüğünüz bir reaksiyonda çinko daha  aktif oluyorsa çinkonun yükseltgenmesi lazım,   evet yükseltgendi.
Bakır +2'nin indirgenmesi lazım,  evet indirgendi, hatırlayın bu bizim galvanik   hücrelerde pil tepkimemiz neydi, istemliydi  arkadaşlar, bu tepkimeler istemli, şöyle yazalım.   Peki istemsiz olan kimdi?
Tabii ki elektrolitik  hücreler, elektroliz ne yapıyorduk, dışarıdan biz   bir gerilim uyguluyorduk.
Burası elektroliz  istemsiz diyebilirim.
Peki diyeceksiniz ki   aynı reaksiyon var, o nasıl olacak, istemsiz  kendinden gerçekleşmez.
Şimdi arkadaşlar   galvanik hücredeki reaksiyonum çinkodan çinko  +2'ye, bakır +2'den bakıra, geliyorum buradaki   reaksiyonum bu reaksiyonun tam tersi hatırlayın.  Bu reaksiyonun ürünlere doğru giderken ki kısmı   istemli ama tersi istemsiz.
İşte biz ne yapıyoruz,  elektrolize birincisi şu, gerçekleşmeyecek bir   reaksiyonu gerçekleştirebiliriz nasıl çünkü  dışarıdan biz gerilim uyguluyoruz o şekilde   gerçekleşebilir.
Bu reaksiyon tersi gerçekleşir  ya da ilerleyen kısımlarda anlatacağız burada   ben bir pil potansiyeli bulacağım ilerleyen  derslerde.
Pil potansiyelini atıyorum x kadar   buldum, x oldu.
Ben sisteme x volttan daha fazla  bir gerilim uygularsam bu reaksiyonun arkadaşlar   tersi oluşur.
Yani bakın çinko, çinko +2'ye  gidiyordu artık çinko +2 iyonu çinko katına doğru   gider ama bakın sadece reaksiyon ters dönüyor ama  anotta yine yükseltgenme gerçekleşir katotta yine   indirgenme gerçekleşir yani burada ikisi için  ortak dediğim şeyler burada söylediğim şeyler   geçerli.
Anot reaksiyonunu yazıyorum, anotta  yükseltgenme gerçekleşecektir ne olur bakır, bakır   +2'ye gidecek hemen yazıyorum.
Bakır, bakır +2'ye  gider, 2 elektron, çinko peki ne oldu, o zaman   bunun da indirgenmesi lazım Zn+2 iki elektron alıp  da Zn'ye gider.
Gördüğünüz gibi toplam tepkimem   de zaten budur.
Evet, tuz köprüsüne daha sonra  detaylı bir şekilde geliyorum tuz köprüsüne, evet   elektrotlardan bahsettik şimdi ilerleyebiliriz.  Arkadaşlar burada bilmeniz gereken iki şey daha   var, inert elektrot burada benim kullandığım  elektrotlar inert değil, yani ne demek inert,   ortamdaki maddelerle reaksiyona girmeyecek.  Şimdi ben burada bakır elektrotu kullandım,   bakır katısı ya da çinko elektrotu kullandım bakın  çinko reaksiyona girdi, Zn+2 oldu, burada ne oldu   bakır elektrot bakır reaksiyona girdi ortamdaki  maddelerle reaksiyona girmesi istemiyorsam redoks   tepkimesine dahil olmayan elektrotlara biz inert  elektrot diyoruz.
Peki ne kullanabilirim yerine,   altın, platin hatırlarsanız öyle her şeyle reaksiyona  girmiyorlar veya grafiti kullanabilirim.
Tabii   ki nasıl bir çözelti kullanıyorsam ona göre uygun  elektrot alabilirim.
Evet bilmeniz gereken son bir   şey anot ve katot işaretleri galvanik hücrede,  pilde ve elektrolizde değişir.
Şimdi bakalım   bunlarda değişen şey nedir, yeniden söyleyeceğim  işaretleri gelmeden önce anotta her ikisinde de   yükseltgenme olur, katotta her ikisinde de indirgeme  olur, her ikisinin de elektron hareketi anottan   katota doğru olur.
Tamam, buraya kadar sorun  yok, şimdi farklı olan ne, pil reaksiyonunun, pil   tepkimesinin tersi elektroliz ile gerçekleşir.  Pilin tersi gerçekleşiyor tersi şimdi işaretleri   geliyorum.
Galvanik hücrede anotun işareti eksi  iken katotun ki artı iken elektrolize geldiğinde   elektroliz anotun artı(+) katotun eksi(-) olduğunu  görüyorum arkadaşlar, bu ikisinin arasındaki   farklardan bir tanesi, bunu da söyledik son bir  şey daha söyleyeceğim, şimdi şu pil sisteminde   dış devre olarak geçer voltmetrenin bağlı olduğu  kısım, tuz köprüsünün olduğu yerde iç devre olarak   geçer.
Elektronlar anottan katota doğru giderler.  Anotumuz neresiydi bizim, çinkonun olduğu taraf,   katot bu tarafta, elektronlar her zaman  arkadaşlar anottan katota doğru gider.
Elektrik   akımı ise tam tersi arkadaşlar, elektronun  tam tersi elektrik akımı da tam tersi yönde   diyebiliriz.
Bu şekilde dersimizi bitiriyoruz,  bundan sonraki derste görüşmek üzere hoşçakalın