Ortak İyonun Çözünürlüğe Etkisi

Merhaba arkadaşlar, bu dersimizde ortak iyonun  çözünürlüğe etkisine bakıyoruz.
Çözünürlük   ortak iyondan etkileniyordu.
Bir hatırlayalım, ortak  iyon derişimi arttıkça çözünürlük azalırdı.
Biz   bunu geçmiş derslerimizden biliyoruz.
Peki  Kçç ne olur, Kçç arkadaşlar değişmez çünkü   sadece sıcaklığı değişir sadece ya da şöyle  yazayım yanına yazsam daha iyi olacak sanırım.   Kçç değişmez sadece diyorum T ile değişir,  nasıl değiştiğini yan tarafta anlatalım.   Endotermik bir tepkimem varsa sıcaklık artınca  Le Chatelier gibi düşünün tepkime ürünlere doğru gider,   ürünlere doğru giderse ortamda daha çok  iyon oluşur, iyon çarpımı artar, Kçç artar,   endotermiklerde doğru orantı.
Peki egzotermik  bir maddem varsa sıcaklığı arttırdığımda tepkime   girenlere doğru gider, iyon derişimi azalır.
Bu  ne demek Kçç'nin azalması demek.
Ekzotermiklerde   ters orantı, endotermiklerde doğru orantı var  diyoruz ve bir tane sorumuz var.
Soruyu çözelim,   sorularımızda sık karşımıza geliyor ortak  iyonlu ortamda ona bir bakalım.
Bakır(I)   bromür tuzunun belirli bir sıcaklıkta çözünürlük  çarpımı Kçç değeri 16 çarpı 10 üzeri -10'dur.   Buna göre bakır(I) bromür tuzunun saf sudaki  çözünürlüğü kaç mol/litre, bakın saf sudaki,   b'ye geliyorum, aynı sıcaklıkta bakır(I) bromür  tuzunun 0.1 molar potasyum bromür çözeltisindeki   çözünürlüğü?
Şimdi bakın a'yı geçen dersimizde  işlemiştik, saf sudaki çözünürlük, b'de ise   aynı iyonu içeren başka bir ortamdaki çözünürlüğü  istiyor yani konumuz aslında bugün anlattığımız,   yeni geçtiğimiz konuyla ilgili olan kısım b.
Şimdi  yine aradaki farkı görmek için a'yı da çözücez   tabi ki, a'ya bakıyorum nasıl çözüyorduk, ben ilk  önce bu katıyı alırdım, iyonlaştırırdım.
Cu+1,   Br-1 ne kadar çözündüğünü bilmiyorum, x, x derdim o  zaman Kçç ikisinin çarpımı x kare(x^2) eşittir 16,   Kçç'ye eşitliyorum.
16 çarpı 10 üzeri -10 ve  ben buradan x'i ne buluyorum, 4 çarpı 10 üzeri   -5 olarak buluyorum.
Bu nerede 1 litre saf sudaki  çözünürlüğü bu şekilde 1 litre saf suda 4 çarpı 10   üzeri -5 çözünüyormuş.
Peki b'ye geçiyorum şimdi,  b'de bakalım neler olacak, ilk önce arkadaşlar ne   görüyorsanız hepsini bir iyonlaştırıyorsunuz.  Bakır(I) bromür var bunu iyonlaştırıyorum yine   iki yönlü ok sonuçta az çözünüyor bu şekilde  iyonlaştırdım.
KBr'yi de iyonlaştırıyorum,   potasyum bromür iyi çözünen bir tuz,  tek ok kullandım şimdi soruya dikkat,   burada o zaman 0.1 burası 0.1 tamam benden ne   isteniyor, CuBr tuzunun çözünürlüğünü, yine burası  x isteniyor bakın şimdi burayı da belirledikten   sonra tamam artık bir şey kalmadı yerlerine  yazdım, sizin soruları çözerken karıştırdığınız   kısım burası, halbuki verilenleri yerlerine  yazsanız zaten çıkıyor.
Peki ben şimdi soruyu   nereden çözüyorum arkadaşlar soruyu yine tabi ki  Kçç değerini kullanarak çözeceksiniz.
Kçç değerimiz   yukarıda kaldı ne kadar 16 çarpı 10 üzeri  -10 yani ben soruyu, ortak iyon sorusunda   az çözünen tuza göre çözüyorum çünkü onun Kçç  değeri var bunun Kçç bağıntısı var.
Bakır+1   çarpı Br- yazdım, şimdi dikkat ediyorsunuz  arkadaşlar bakır bir, bir tane var x çarpı   brom dikkat brom iki yerden geliyor işte ortak  iyonumuz burası, x artı 0.1 diyoruz arkadaşlar,   Kçç değerimiz değişmedi, 16 çarpı 10 üzeri -10  ve buradan işlemimizi yapıyoruz.
Peki ne yaparım, Bu işlemi nasıl yaparız, işlemler biraz  karışacak sanki.
Arkadaşlar şimdi burada   bir ihmal etmemiz lazım, neyi ihmal edeceğiz,  şimdi bakır(I) bromür zaten az çözünüyor, suda   bakın çözünürlüğüne 1 litrede 4 çarpı 10 üzeri  -5 mol çözünmüş, çok küçük şimdi ortak iyonlu   ortamda daha da az çözüneceği için az çözünen  tuzdan gelen ortak iyonu ihmal ediyorsunuz,   buraya ihmal ediyoruz çünkü yine gördüğünüz gibi  devam etsem işlem karışacak x kareler gelecek,   derslerimizde bu nasıl olacak, bu nasıl   işlem dediğimiz yerde bizim böyle durumlarda  işte ihmalimiz var.
Şimdi neyi ihmal ettim,   az gelen tuzdan bakın Kçç'si verilen az çözünen  tuzdan gelen ortak iyonu ihmal ettim ve devam   ediyorum.
16 çarpı 10 üzeri -10 eşittir x çarpı  yazsam evet 16 çarpı 10 üzeri -9 olarak görürüz.   Bakın saf sudaki çözünürlüğü 4 çarpı 10 üzeri  -5'ken ortak iyonlu ortamda bir de ortak iyonu 0.1   molar çok büyük bir şey de değil bir bakıyoruz  çözünürlük çok azaldı ve diyoruz ki ortak iyon   artarsa çözünürlük azalır diyoruz.
Ne kadar  çok iyon, ortak iyonu varsa çözünürlük o kadar   çok azalacaktır ama Kçç de değişmez, Kçç sadece  sıcaklıkla değişir diyoruz ve bu   şekilde dersimizi bitiriyoruz.
Bundan sonraki  derste görüşmek üzere arkadaşlar hoşçakalın.