Hess Yasası

Merhaba arkadaşlar bu dersimizde hess yasasını  işliyoruz bir tepkimeden yararlanıp da başka   bir tepkimenin dH'ını hesaplayacağız.
şimdi ne  yapabiliriz üç tane kuralımız var bir tepkimeyi   bir sayıyla çarpıyorsam dH'ı da aynı sayıyla  çarpıyorum mesela tepkimeyi ikiyle çarptım   dH'ı da aynı şekilde iki ile çarparım tepkimeyi  üçle çarparsam dH'ı da aynı şekilde 3le çarptım.   bir örneğimiz var tepkimem bu şekilde dH'ı da   -110,5miş bu tekmeyi alıp da iki ile çarpıyorum  ikiyle çarptım.
O zaman dH'ı da yine aynı şekilde   işareti hiç ellemeden iki ile çarparım arkadaşlar.  ikinci kurala geçiyorum tepkime ters çevrilirse,   bu ne demek?
Bunu önceki derslerimizde vurguladık.  Tepkimeyi ters yazıyorsa endotermik tepkime   ekzotermik olur ya da tam tersi ekzotermik tepkime  endotermik olur.
bu sefer işte bu işaret   değişimini götürür tepkime ters çevrilirse dH  işaret değiştirir.
bakın bu tepkime endotermik X   ve Y'den Z oluşmuş bu sefer Z'yi girenlere aldım  X ve Y oluşur, ne oldu işaret değiştirdi burada   tepkimem endotermiktir, burada ise eksiyi gördüm  ekzotermik olduğunu söyleyebilirim.
3.
kuralımıza   geçelim tepkimeler toplanırsa dH değerleri de  toplanır.
Gördüğünüz gibi kurallarımızda zor bir   şey yok sadece hani bilmek lazım kuralları şimdi  bakalım iki tepkimeyi toplayacağım arkadaşlar bu   sırada zıt tarafta olanlar yani bir tepkimede  girenlerde bir tekmede ürünlerde olanlar birbirini   götürür, orada çıkarma işlemi yapabilirsiniz.  şimdi A'yı aldım artı B'leri topluyorum iki   tane B.
bu tepkimede normalde topluyorum ama  zıt tarafta olanlar birini götürür C'ler gitti   B'yi yazdım zaten D artı E.
bu tepkimenin dH'ı bu  iki tekmeyi topladığım için dH'larını topluyorum.   o zaman şöyle bir iki diyeyim bu da üç olsun  dH 3.
dH 1 ve dH 2'nin toplamıdır yani +30 -50   toplarsam ben sonucu -20 olarak görürüm.  Yani bu tepkimenin de ekzotermik olduğunu   söyleyebilirim.
Evet bir sorumuz var sorumuzu  yapalım arkadaşlar iki tane tepkime verdim   NO, NO2, CO, CO2 içeriyor.
öbüründe  oksijen var birinin ilk tepkimenin dH'ı x,   öbür tepkimenin dH'ı da -y.
Bu denklemlerden  yararlanarak üçüncü bir denklemin dH'ını   istiyorum.
Nasıl istiyorum?
x ve y  cinsinden.
Şimdi bakalım ne yapmışız sevgili arkadaşlarım azot monoksit tepkimede yok,   azot dioksit o da yok bunlar birbirini  götürecek oradan gidemem karbonmonoksite bakalım   karbonmonoksit.
Bakın iki olmuş ve girenlere  gelmiş ben bu tepkimeyi ters çevireceğim bir de   iki ile çarpıyorum ters çeviriyorum tepkimeyi iki  tane karbonmonoksit artı iki tane azot dioksit.   iki tane azot monoksit artı iki tane karbondioksit  dH 1 ne oldu?
ters çevirdiğim için eksi oldu İki   ile çarptığım için -2x oldu.
şimdi öbür tepkimeye  geliyorum burada naparım?
Burada arkadaşlar azot   monoksit ve azot dioksit, ya birbini götürmesi  lazım oradan gidebilirim ya da tepkimedeki oksijen   sadece iki zincir reaksiyondan geliyor oradan da  gidebilirim katsayısı bir buradan 1/2.
Demek ki   bu tepkimeyi de olduğu gibi alıp da 2 ile çarpmak  lazımmış 2NO artı bir oksijen iki tane NO2 o zaman   dH 2'ye bakıyorum.
İşaret değiştirmeyeceğim  sadece iki ile çarpacağım sağlamasını yapalım   bakalım doğru mu yaptık zıt tarafta olanlar  birbirini götürür götürdü 2NO2 birbini götürdü   bakalım neler kaldı iki karbonmonoksit, bir  oksijen, iki karbondioksit kaldı.
Aynen istediğim   reaksiyon buydu zaten peki o zaman dH'ları  topluyorum -2x -2y yada -2 parantezinde x+y.   bu şekilde buralarda da oynuyoruz sorularda  bunu da lütfen dikkat edelim.
Evet arkadaşlar   bu dersimizi de bu şekilde bitirdik bundan  sonraki dersimizde görüşmek üzere hoşçakalın
Kimyasal Tepkimelerde Enerji
Bağ Enerjileri ve Hess Yasası 3 / 3
Hess Yasası
Hess Yasası