Tepkime Entalpisi Hesaplama

Merhaba arkadaşlar bu dersimizde standart tepkime  entalpisi hesaplıyoruz yani deltaH hesaplayacağız.   Şimdi bize oluşma entalpileri verilecek,  bileşiklerin kendi elementlerine oluşum   entalpileri veriliyor ve biz bunları kullanarak  deltaH hesabı yani ürün eksi giren yapacağız.   Şimdi tepkimeye verdim C2H4 oksijenle yakmışız,  karbondioksit ve su oluşmuş, tepkimemiz de denk   tabii ki, tepkimesinin standart entalpisini  hesaplayınız, deltaH'ını istiyorum sonra b'de   demişim ki 4 mol karbondioksit oluşurken açığa  çıkan ısı ne kadardır, c'de de 9 mol oksijen   tepkimeye girdiğinde kaç kilojoule ısı açığa çıkar  demişim.
Şimdi arkadaşlar hatırlayalım, deltaH'ı   biz hesaplarken ürünlerin toplam entalpisini  alıyorduk oradan girenleri çıkartıyorduk,   bunu kullanacağız.
Şimdi başlayalım bakalım  dikkat etmeniz gereken kısım dört işlem tabii   ki.
C2H4'ün bakın 1 molü için veriliyor bunlar 1  molünün oluşma entalpisi artı 52.4 devam ediyorum   karbondioksitin ki -393.5, -393.5 yazıyorum  ama bu 1 mol içindi ya burada katsayımız 2 olduğu   için bunu arkadaşlar 2 ile çarpacağız.
Suya geldim  gaz halde -241.8 çarpı 2 yazıyorum, şimdi oksijeni   vermemişler neden çünkü oksijenin oluşum entalpisi  sıfırdı.
Şimdi arkadaşlar deltaH diyorum eşittir   deltaH ürünlerin toplamı eksi deltaH girenler  böyle yazıyorum sonra diyorum ki ürünlerde ne   var -393.5 çarpı 2 bakın 2 ile çarpacağım,  artı 2 çarpı -241.8 yani burayı almış oldum.
Buradan girenleri çıkartıyorum,  C2H4 var sadece 52.4,   bu güzelim işlemleri yapıyoruz arkadaşlar,  işlemleri yaptığımız zaman ben sizler için yaptım   tabii ki direkt sonucu mu yazsam acaba, direkt  sonucu yazayım, deltaH'ım -1323 kilojoule olarak   bulunur.
Şimdi deltaH'ımız bu kadar, ekzotermik  bir reaksiyon 1323 kilojoule çıktı.
Buradaki   birimler kilojoule cinsinden olduğu için ben de  bu şekilde buldum, a'nın cevabı bu.
Şimdi devam   ediyorum, 4 mol karbondioksit gazı oluşurken  bu benim reaksiyonumda 2 mol karbondioksit   oluşuyordu.
O zaman 4 mol oluşurken ne kadar ısı  açığa çıkar, hatırlarsanız açığa çıkan ısıyla   madde miktarı doğru orantılıydı.
Şöyle diyeceğim  çıkmış, 2 mol karbondioksit oluşurken  diyorum açığa çıkan ısı 1323 kilojoule ise   kadardır diyeceğim.
2 katı bunun da 2 katı olması   lazım, 2 çarpı 1323 hesaplamayacağım böyle kalsın,  önemli olan buraya kadar gelmek zaten, c diyorum,   c'ye geçtim.
9 mol oksijen gazı tepkimeye  girdiğinde kaç kilojoule ısı açığa çıkar?
Şimdi 3   mol oksijen tepkimeye girmişti o zaman diyeceğim  ki yine 3 mol oksijen gazı tepkimeye girerse   diyorum açığa çıkan ısı 1323 kilojoule olduğuna  göre 9 mol oksijen bunun kaç katı, 3 katı bu   kadar oksijen tepkimeye girerse ne kadar ısı açığa  çıkar, tabii ki bunun da 3 katı kadar ısı açığa   çıkar diyorum arkadaşlar.
Soruları bu şekilde  çözüyoruz ve devam ediyoruz bir soru daha çözelim.
Şimdi burada isimlendirme, sorularda yine  karşımıza geliyor tepkime entalpilerinin   isimlendirilmesi, soruda şöyle geliyor.
Bu  tepkimeyi veriyorlar, tepkimeyi, ve bunun   ismini size soruyorlar doğru mudur, yanlış mıdır  şeklinde basit sorular aslında, normalde biz buna   ilk dersimizde hani endotermik, ekzotermik olarak  verdik ama böyle şey olarak vermedik tepkime olarak   görünce kafanız karışabiliyor.
İlk tepkimeye  bakalım bu tepkimenin deltaH'ını ben nasıl   yorumlarım sizce, bu tepkimenin deltaH'ı.
Şimdi bu  bir kere karbondioksitin ve suyun oluşma entalpisi   değil sakın o ne olacaksa elementlerinden oluşması  lazımdı.
Bu nedir o zaman oluşma entalpisi   olamıyorsa CH4'ün hatta 1 mol yanmış molar  yanma entalpisi diyebilirim.
Metanın CH4 gazının molar yanma entalpisi evet bu şekilde söyleyebilirim.
İkinci tepkimeye  baktım.
Bu arkadaşlar iki şey söyleyebilirim bir   hidrojenin molar yanma entalpisi bunun için  H2 gazının molar yanma entalpisi diyebilirim   veya suyun molar oluşum entalpisi  diyebilirim H2O gazının molar oluşum,   elementlerinden oluşmuş  çünkü molar oluşum entalpisi   diyebilirim.
Devam ettim, sodyumdan sodyum+  oluşmuş.
Bu neydi hatırlar mısınız acaba,   gaz halindeki bir tanecikten 1 elektron  kopartıyorduk.
Onun için vermemiz gereken enerji   iyonlaşma neresiydi, işte arkadaşlar bu tepkimenin  entalpisine biz iyonlaşma entalpisi diyebiliriz.
Geçiyorum suya, su sıvı halde sonra gaz hale  geçmiş, bu nedir buharlaşma.
O zaman ben buna   buharlaşması diyebilirim.
Şöyle çok karışmasın,  buraya yazayım, buharlaşma ısısı.
Peki,   su katı haldeydi sıvı hale geçmiş erime olmuş  yani erime ısısı yani gördüğünüz gibi ilk derste   söylediğimiz şeyler ifadeler sadece onların  denklemleri karşınıza geliyor.
Ne yapacağım,   o tepkimeyi bilmek zorunda değilim, yorumluyorum  burada madde buharlaşmış buharlaşma ısısı,   erimiş erime ısısı, burada elektron koparmışım  iyonlaşma enerjisi, burada ne olmuş hidrojen   yanmış veya su oluşmuş oluşum entalpisi veya  hidrojenin yanma entalpisi.
Metan yanmış metanın   o zaman yanma entalpisi.
Peki burada ne olmuş klor  gaz halde 1 elektron almış.
Hatırlayın elektron   ilgisi.
Evet bu soru türümüzü de gösterdik.  Bundan sonraki derste görüşmek üzere hoşçakalın.
Kimyasal Tepkimelerde Enerji
Oluşum Entalpisi 2 / 2
Tepkime Entalpisi Hesaplama
Tepkime Entalpisi Hesaplama