Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

2. Kan, damarlarımızda sürekli dolaşan, yaşam için temel oluşturan bir sıvıdır. Dola- şımdaki toplam kan hacminin normal değeri

2. Kan, damarlarımızda sürekli dolaşan, yaşam için temel oluşturan bir sıvıdır. Dola-
şımdaki toplam kan hacminin normal değeri vücut ağırlığının %8'idir. Bu değer 70
kg'lık bir insanda 5600 ml'dir. Bunun yaklaşık %50 - 60'ı plazma adını alan sividan
ve %4

2. Kan, damarlarımızda sürekli dolaşan, yaşam için temel oluşturan bir sıvıdır. Dola- şımdaki toplam kan hacminin normal değeri vücut ağırlığının %8'idir. Bu değer 70 kg'lık bir insanda 5600 ml'dir. Bunun yaklaşık %50 - 60'ı plazma adını alan sividan ve %40 - 50'si ise hücrelerden oluşur. Plazmanın büyük kısmı sudur. Bu su içinde besin maddeleri, proteinler ve diğer yaşamsal önemde kimyasal maddeler bulunur. Alyuvar (eritrosit), akyuvar (lökosit) ve kan pulcukları (trombositler) ise kan hücrele- ridir. Kanın birincil önem taşıyan görevi oksijenin taşınmasıdır. Ayrıca vücudun asit - baz ve isi dengesini sağlar. Kan çeşitli hücrelerin yardımı ile vücuda giren yabancı mad- delerin, mikroorganizmaların ve toksinlerin etkisinden vücudu korur. Bu fonksiyonu- nu bağışıklık reaksiyonları ile yapar. Yukarıdaki paragrafa göre aşağıda verilenlerden hangisi çıkarılabilir? A) Kan, oksijeni alyuvarlardaki hemoglobin maddesi sayesinde taşır. B) Vücut ağırlığı arttıkça, kişideki kan hacmi artar. C) Plazmanın içinde bulunan maddelerin vücudun hangi bölümlerinden geldiği oran- larından anlaşılabilir. D) Kanın %40 - 50'sini oluşturan hücrelerin hepsi oksijen taşımakla görevlidir. E) Plazmanın içinde bulunan su, bağışıklığı arttırır.