Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

29. Gazın kapladığı hacim düştükçe, gaz parçacıkları daha az hareket alanına sahip olduğundan oluşturduğu basınç artar. Şekil 1

29. Gazın kapladığı hacim düştükçe, gaz parçacıkları daha az hareket alanına sahip olduğundan oluşturduğu basınç
artar.
Şekil 1
UNLIE 03
Şekil II
Şişirilmemiş bir basketbol topunun içerisindeki gaz basıncı ölçüldüğünde basıncın az olduğu fark edilir. Bunun

29. Gazın kapladığı hacim düştükçe, gaz parçacıkları daha az hareket alanına sahip olduğundan oluşturduğu basınç artar. Şekil 1 UNLIE 03 Şekil II Şişirilmemiş bir basketbol topunun içerisindeki gaz basıncı ölçüldüğünde basıncın az olduğu fark edilir. Bunun se- bebi basketbol topunun içinde yeterli miktarda gaz olmamasıdır (Şekil 1). Bir pompa yardımıyla basketbol topunu şişirmeye başladığımızda topun şişmesiyle birlikte içerisindeki gaz basıncının arttığını gözlemleriz (Şekil II). Basketbol topu ile ilgili verilen bu olaydan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Aynı miktardaki gaz büyük hacme sahip bir alanda daha yüksek basınca sahiptir. B) Top pompa ile şişirildikçe top içindeki gaz basıncının büyüklüğü açık hava basıncından daha küçük hâle gelir. C) Şişirilmiş topun içindeki gaz, topun iç yüzeyine daha yüksek oranda çarparak daha büyük basınç oluşturur. D) Gazların oluşturduğu basınç, kütlelerine bağlı ancak bulundukları kabın hacminden bağımsızdır.