Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

BASINÇ Dünya'yı saran atmosfer tabakasındaki gazların oluş- turduğu basınca açık hava basıncı adı verilir. Açık ha- va basıncı i

BASINÇ
Dünya'yı saran atmosfer tabakasındaki gazların oluş-
turduğu basınca açık hava basıncı adı verilir. Açık ha-
va basıncı ile ilgili araştırma yapan bir öğrenci, Bilim
ve Teknik Dergisi'nde aşağıdaki makaleye rastlıyor.
S
Magdeburg deneyi
Alman bilim

BASINÇ Dünya'yı saran atmosfer tabakasındaki gazların oluş- turduğu basınca açık hava basıncı adı verilir. Açık ha- va basıncı ile ilgili araştırma yapan bir öğrenci, Bilim ve Teknik Dergisi'nde aşağıdaki makaleye rastlıyor. S Magdeburg deneyi Alman bilim insanı ve Magdeburg'un belediye başkanı, pistonlu bir hava pompası icat etmiştir. Bi- lim insanı 50 cm çapında, içi boş bir küre hazırlamıştır. Küre birbirine geçmeli iki parçadan oluş- muştur ve kapatıldığında hava geçirmemektedir. Bilim insanı pompa ile kürenin içindeki havayı bo- şaltmış, kürenin iki yarısını atlara bağlamıştır. Yaptığı bir gösteride her takımda sekizer, başka bir gösteride on beşer at bulunmasına rağmen atlar yarım küreleri birbirinden ayırmayı başaramamış- tır. Bilim insanı yarım kürelerden birisi üzerindeki vanayı açtıktan sonra hava içeri girerek yarım kü- reler birbirinden ayrılmıştır. Bilim ve Teknik Dergisi, Nisan 2013, s.64., İstanbul. Makaleyi okuyan öğrenci aşağıdaki yorumlardan hangisini yapamaz? A) Bu deney açık hava basıncının varlığını kanıtlar. B) Küre içerisindeki hava çekildiğinde küre dışına etki eden açık hava basıncı küre içerisindeki basınç- tan büyük olduğundan yarım küreler birbirinden ayrılamamıştır. C) Hava, temas ettiği yüzeylere basınç uygular. DYükseklere çıkıldıkça havanın yoğunluğu azaldığından açık hava basıncı azalır.