Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

Diğer türlere göre edebiyatımızın biraz hakkı yen- miş, biraz haksızlığa uğramış, biraz görmezden gelinmiş, çoğunlukla varlığı f

Diğer türlere göre edebiyatımızın biraz hakkı yen-
miş, biraz haksızlığa uğramış, biraz görmezden
gelinmiş, çoğunlukla varlığı fark edilmemiş kendi
hâlinde bir türüdür "portre". Belki zaman zaman bi-
yografi gibi türlerle karıştırılmıştır. Belki zaman za-

Diğer türlere göre edebiyatımızın biraz hakkı yen- miş, biraz haksızlığa uğramış, biraz görmezden gelinmiş, çoğunlukla varlığı fark edilmemiş kendi hâlinde bir türüdür "portre". Belki zaman zaman bi- yografi gibi türlerle karıştırılmıştır. Belki zaman za- man önemsenmemiş, üstü çizilmiştir. Portre daha çok resim ve fotoğraf sanatının bir parçasıdır; akla resmi ve fotoğrafı getirir. Aslında kelimelerle resim yapmak, kişinin fiziki ve ruhi özelliklerini kaleme almaktır portre. Bir ömrün olağan akışını düzenli bir biçimde yansıtmak değildir. Yusuf Ziya Ortaç, "Portreler" adlı kitabında Ahmet Haşim'in, Mithat Cemal'in, Hasan Ali Yücel'in portrelerini nasıl da ustalıkla çizivermiştir. Görselliğin kilometre taşı ol- duğu bir çağda, günümüz portre yazarlarının fizik- sel betimlemelerden kaçınması portre için ilginç bir durumdur. 35. Bu parçadan "portre" ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A) Türk edebiyatı içinde değerinin tam olarak an- laşılamadığı 8 Farklı türlerle karıştırılmış olsa bile kendine özgü anlatımı ile hep bir adım önde olduğu Akla resim ve fotoğrafı getirdiği D) Insanın iç ve dış özelliklerinin anlatıldığı bir tür olduğu EX Betimleme ağır bastığı için bir nevi sözcüklerle resim çizme sanatı olarak da görüldüğü 36 Bu parçada altı çizili sözün karşıladığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bu sırrı yıllarca kimseyle paylaşmaması üzerin- de durulması gereken bir noktaydı. B) Hoşça vakit geçirmek için türlü numaralara başvuruyordu. C) Onun kenar mahallelerde sürüklenen çıplak ayakları beni üzüyor, rahatsız ediyordu. D) Söylediği onca söze rağmen şimdiye dek ona gücenmemiştim. E) Her defasında böyle yapıyor ve birini üzecek bir davranışta bulunuyordu.