Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

Eskiden canlıların sahip oldukları özellikleri nesilden nesile nasıl aktardıkları bilinmiyordu. Frederick Grif- fith, 1928 yılın

Eskiden canlıların sahip oldukları özellikleri nesilden nesile nasıl aktardıkları bilinmiyordu. Frederick Grif-
fith, 1928 yılında gerçekleştirdiği bir deney ile bu konu ile ilgili bazı bulgular edindi.
Aşağıda Griffithin yaptığı deney ile ilgili görsel ve

Eskiden canlıların sahip oldukları özellikleri nesilden nesile nasıl aktardıkları bilinmiyordu. Frederick Grif- fith, 1928 yılında gerçekleştirdiği bir deney ile bu konu ile ilgili bazı bulgular edindi. Aşağıda Griffithin yaptığı deney ile ilgili görsel ve aşamaları verilmiştir. Kapsüllü bakteri kolonisi Kapsülsüz bakteri kolonisi 1 Fare öldü Kapsüllü bakteri kolonisi Kapsülsüz bakteri kolonisi 2 Fare yaşıyor 3 Fare yaşıyor 1. aşama : Griffith; bir besi ortamında çoğalttığı kapsüllü bakterileri bir deney faresine enjekte etti. Fare zatürreden öldü. Fare öldü 2. aşama: Griffith; bir başka besi ortamında çoğalttığı kapsülsüz bakterileri başka bir deney faresine en- jekte etti. Farede herhangi bir hastalık gözlenmedi. Fare yaşamaya devam etti. 3. aşama: Griffith; 1. aşamada oluşturduğu kapsüllü bakteri bakterileri Isıtıcı ile ısıtıp bakterilerin parça- lanmasını sağladı. Elde ettiği örneği fareye enjekte etti farede herhangi bir değişim gözlenmedi. Fare sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etti. 4. aşama: Griffith; 2. aşamada oluşturduğu kapsülsüz bakterilerin içerisine 3. aşamada ısıtarak öldürdüğü kapsüllü bakterileri karıştırdı. Elde ettiği karışımı fareye enjekte etti. Fare kısa bir süre içerisin- de zatürreden öldü. Griffith fareden aldığı kan örneğini incelediğinde farenin kanında canlı kap- süllü bakterilerin olduğunu gördü. Buna göre yapılan deney ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz? A) Kapsüllü bakteriler DNA'larında zatürreye neden olan geni barındırırlar. B) Kapsülsüz bakteriler 4. aşamadan sonra kazandıkları hastalık yapma özelliğini yavrularına aktanırlar. C) Deney sonucunda ölen farenin kanında kapsüllü bakterilerin tespit edilmesi, deneyin 3. aşamasında yapı- lan ısıtma olayında meydana gelen mutasyonlar olabilir. D) Deneyin 4. aşamasında öldürülen kapsüllü bakterilere ait DNA, kapsülsüz bakterilerin özelliklerinin de- ğişmesine neden olmuştur.