Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, Rumların bağımsızlığını kazanmaları nedeniyle kendisine verilemeyen Mora vali- liğinin yerine Suri

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, Rumların bağımsızlığını
kazanmaları nedeniyle kendisine verilemeyen Mora vali-
liğinin yerine Suriye valiliğini istedi. İsteğinin kabul edil-
memesi üzerine de 1831 yılında oğlu İbrahim Paşa ko-
mutasındaki ordusunu Suriye'ye

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, Rumların bağımsızlığını kazanmaları nedeniyle kendisine verilemeyen Mora vali- liğinin yerine Suriye valiliğini istedi. İsteğinin kabul edil- memesi üzerine de 1831 yılında oğlu İbrahim Paşa ko- mutasındaki ordusunu Suriye'ye gönderdi. Filistin, Suriye ve Lübnan topraklarını ele geçiren İbrahim Paşa, üzerine gönderilen bir Osmanlı ordusunu yenerek Çukurova'ya girdi. Ardından Konya yakınlarında yapılan savaşta Os- manlı kuvvetlerini bir kez daha yenilgiye uğratarak Kü- tahya'ya kadar ilerledi. Bunun üzerine II. Mahmut önce İngiltere ve Fransa'dan yardım istedi. Bu devletlerden beklediği desteği göremeyince de "Denize düşen yılana sarılır." diyerek Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı. Bu duruma bakarak aşağıdakilerden hangisi ulaşıla- maz? A) Osmanlı Devleti'nin kendi valisine dahi söz geçireme- yecek kadar güçsüz olduğu anlaşılmıştır. B) Osmanlı iç sorunu dış sorun haline gelmiştir. C) Milliyetçilik düşüncesinden etkilenen Mehmet Ali Pa- şa'da devlet kurmak istemiştir. D) Misir ordusu Osmanlı ordusundan daha güçlüdür. E) İngiltere ve Fransa Mısır isyanında tarafsız kalmayı ter- cih etmişlerdir.