Üriner Sistem Yeni Nesil Sorular

İnsan böbreğinin bölümleri ve böbrekle bağlantılı kanal ve damarlar numaralandırılarak yandaki şekilde gösterilmiştir. Şekildeki numaralı yapılarla ilgili ifadelerinden hangileri yanlıştır?
Öncelikle şekildeki numaralı yapıların ne olduğunu yazalım. 1 numara böbreğin kabuk bölgesini gösteriyor. 2 numara ise öz bölgesini. 3 numara havuzcuk. 4 numara üreter.
5 numara böbrek toplar damarını.
Ve 6 numara da böbrek atar damarını gösteriyor. Şimdi birinci öncüle bakalım ne?
Nefronlar böbreğin 1 ve 2 numaralı bölümlerinde yer alır. Bu doğru bir ifade, nefronların bir kısmı kabuk, bir kısmı da öz bölgesine doğru konumlanmıştır. Nefronlarda oluşturulan idrar üç numaralı kısımda birikir. Bu da doğru.
İdrar öncelikle burada yani havuzcukta toplanır. Ardından üretere geçer. Hatta üreterden sonra da mesaneye ulaşır. 6 numaralı yapıdaki üre miktarı 5 numaralı yapıdakinden fazladır. Evet, bu da doğrudur. Böbrek atardamarında daha çok üre bulunur. Böbrek toplardamarındaki üre miktarı da elbetteki azalmıştır. Çünkü ürenin bir kısmı idrara karışır. 6 numaralı yapıdaki sıvının ürenin derişimi 4 numaralı yapıdaki sıvıya göre daha fazladır. İşte bu yanlış bir ifade. Çünkü 4 numarada yani üreterdeki üre değişimi daha fazladır. Cevabımız D şıkkı. İnsan boşaltım sistemine ait yapılar yandaki şekilde verilmiştir. Boşaltım sistemi organlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Hemen bakalım.
Böbrekler alyuvar üretimini sağlayan eritropoietin hormonu üretir. Evet, bu doğru bir ifade. Bu hormon böbrekler tarafından üretilir ve kemik iliğini uyararak alyuvar üretimini sağlar, üretir. Böbrekte oluşan idrarın idrar kesesine aktarılmasını sağlar. Evet, bunu zaten şekilden de rahatlıkla görüyoruz. Hipofiz kontrolünde böbreklerin ürettiği hormonlar kan plazmasındaki sodyum, potasyum ve klor gibi elektrolitlerin dengesini ayarlar. Böbreklerin ürettiği hormonlar yani burada aslında bahsettiği eritropoietin hormonu hipofiz kontrolünde değildir. Böbrek üstü bezinin kabuk kısmı hipofiz bezinin kontrolündedir. Sodyum, potasyum, klor gibi. Elektrolitlerin dengesini Aldosteron hormonu ayarlar. Bu hormon da böbrek üstü bezinden salgılanır yani böbrekten değil. Bu nedenle cevap C şıkkı ama biz diğer şıklara da bakalım. Üretra idrar kesesinde biriktirilen idrarın ve erkeklerde spermin vücut dışına atılmasını sağlar. Bu da doğrudur. Fazla suyun ve azotlu boşaltım atıklarının vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Evet, elbette bu böbreklerimizin görevi. Böbreklerimiz böylece homeostaziyi sağlar. İnsan böbreğinde bulunan nefrona ait yukarıdaki şekilde gösterilen A kısmından B kısmına geçemeyen madde çifti aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?
A Glomerulus.
B.
Bowman kapsülü. Glomerulustan Bowman kapsülüne büyük maddeler geçemez. Su ve aminoasit rahatlıkla geçer. Vitamin ve mineral de rahatlıkla geçer. Üre, amonyak, ürik asit, glikoz gibi maddeler de rahatlıkla geçer. Ancak fibrinojen büyük bir kan proteinidir. Kan pıhtılaşmasından sorumludur. Alyuvar da bir kan hücresi.
Bunlar Bowman kapsülüne geçemez.
Üriner Sistem
Üriner Sistem Soruları 2 / 2
Üriner Sistem Yeni Nesil Sorular
Üriner Sistem Yeni Nesil Sorular