Katı Basıncı Bölüm 2

Katı basıncına devam edecek olursak, şekil  saplayacak olursak görmüş olduğunuz gibi F  kuvvetine şurada geniş bir çivinin geniş bir   yüzeyine uyguluyoruz.
Aynı şekilde bu kuvvet  sayesinde çivimiz duvara saplanacak şöyle bir   örnekle olayı aydınlatmaya çalışalım.
Bir  raptiyeyi elinize baş parmağınız ile işaret   parmağınızın arasına aldığınızda ve  sıkıştırdığınızda ince uç elinize batarken   kalın yüzeyi raptiyenin kalın yüzeyi elinize  batmaz.
Aynı durumu burada inceleyecek olursak,   F kuvvetini burada uyguladığınızda duvara  kadar F kuvvetini aynı şekilde ileteceksiniz   fakat şurada görmüş olduğunuz yüzey alanına  buradaki dar yüzeyinde de S kadar derseniz aynı  kuvvet 3S yüzeyine de S yüzeyine de etki ettiğine   göre 3S'lik yüzey alanına sahip yere uyguladığınız  basıncınız uygulanan basınç P kadar S yüzeyine   uygulanan basınç daha yüksek olacak ve o yüzden  çivinin uç kısmı, ince kısmı, duvara saplanır.   Çiviyi ters çevirip vurursanız tabii ki kalın  yüzeyi duvara girmez.
Çünkü ince yüzeyde basınç   daha yüksek.
O halde şu notumuzu çıkartabiliriz:  Katılar görmüş olduğunuz gibi kuvveti aynen   iletir diyoruz.
Dikkat ettiyseniz yüzeylerinde  oluşan basınçlar farklı.
O halde katılar basıncı   iletmezler şeklinde notumuzu çıkartabiliriz.
Yine  günlük yaşantımızda katı basıncını kullandığımız   alanlardan birisi olan Piezoelektrik olaydan,  Piezoelektrik olaydan bahsedecek olursak,   kristal bir maddemiz var.
Düzgün bir katı cisim  şeklinde nitelendirebiliriz.
Kristal maddemizin   iki yüzeyine de ya da bir yüzeyine farketmez  kuvvet uyguladığımızda kuvvet bölü yüzey alanı   basınç değil miydi?
O halde kristal maddemize  bir basınç uyguladığınızda içindeki yüklerin   şekildeki gibi dağılım gösterdiğini gözlemliyoruz.  Yani artı yüzden artı yüklerle eksi yükler diğer   birbirine ayrı taraflarda oluşuyor.
Bir iletken  kablo yardımıyla bir voltmetre bağlarsak burada   ölçeceğimiz potansiyel farkımız sıfırdan farklı  olacak.
Yani elektrik akımı elde etmiş olacağız.
O   halde buradan çıkaracağımız sonuç kristal maddeye  basınç uygulanırsa elektrik akımı elde edilir.   Günlük yaşantımızda, örneğin kuyumcuların  hassas terazilerinde bunu kullanıyoruz.   Altını bıraktığınızda çok bir gram iki gram üç  gram gibi bir altını bıraktığınızda terazinin   altında hassas bir kristal madde var.
Basınç  uyguladığı için milimetrik böyle miliamperlik   bir akım oluşuyor.
Hassas terazide bu miliapmeri  gram cinsine çevirip elektronik cihaz bize ölçümü   vermiş oluyor.
Örneğin çakmaktaşlarında da  aynı şekilde kristal maddeyi kullanıyoruz.
Basınç ve Kaldırma Kuvveti
Katı Basıncı 2 / 3
Katı Basıncı Bölüm 2
Katı Basıncı Bölüm 2