TYT Problemler konusu, son yıllarda ÖSYM’nin en orijinal soru tarzlarını bulduğu konu. Yeni nesil Problemler soruları, herhangi bir sözel açıklamayı matematik diline iyi bir şekilde çevirebilmeyi gerektiyor. Problemler konusunun alt başlıklarından biri olan Sayı Problemleri bolca sorulan bir konu! Temel kuralları ve yöntemleri öğrendikten sonra bolca pratik yapmak da çok önemli. Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Kunduz ekibinden Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği öğrencisi Nurseli, bu konu hakkında senin için çok faydalı bir yazı hazırladı:
Doğal Sayılar ve Sayma Sayıları yazımızda sayı sistemlerinden ve sayıların bazı özelliklerinden bahsetmiştik. Problem kelimesi ise Türk Dil Kurumu tarafından “Teoremler veya kurallar yardımıyla çözülmesi istenen soru, mesele.” olarak tanımlanmaktadır. Peki, Sayı Problemleri konusunun belli başlı özellikleri ve çözüm stratejileri nelerdir?
Rasyonel Sayı Problemleri
Sayı problemleri çözülürken şu stratejik sırayı takip ederek problemleri çözmen işlem hatası yapmanı ve sonucu yanlış bulmanı engeller:
- Problemde verilen verileri belirle ve not al.
- Problemde istenenleri belirle ve not al. (Zaman kazanmak için soruda ifadelerin altını da çizebilirsin.)
- İstenenlere bir değişken belirle. (x, y gibi harfler kullanabilirsin.)
- Bu verilere göre bir denklem oluştur. (Denklem Kurma yazımızdan faydalanabilirsin!)
- Bu denkleme göre çözüme ulaş.
Soru 1
Toplamları 60 olan iki pozitif sayıdan birisi diğerinin 3 katının 4 eksiğine eşit ise küçük sayıyı bulunuz.
Çözümü:
- Verilen veriler : Toplamları 60 olan iki sayı, biri diğerinin 3 katının 4 eksiğine eşit
- İstenen veri : Küçük olan sayı
- Küçük olan sayıya x diyelim. Diğer sayı da 3x-4 olur ve x’ten daha büyük olacaktır. Şimdi sıra denklemimizi oluşturmakta.
- 3x-4+x = 60
- 4x-4 = 60
- 4x = 64 ise x = 16 olur. Küçük sayı 16’dır.
Soru 2
Bir demir çubuğun 1/9’u kesildiğinde orta noktası 4 cm kaymaktadır. Buna göre çubuğun kesilmeden önceki boyunu hesaplayınız.
Çözümü:
Çubuğun ilk uzunluğuna x diyelim. Bu durumda kesilen kısım x/9 olur.

Soru 3
Bir poliklinikte bir doktora 60 hasta, bir hemşireye ise 30 hasta düşmektedir. Bu poliklinikteki doktor, hemşire ve hasta sayıları toplamı 378 olduğuna göre doktor sayısını bulunuz.
Çözümü:
Doktor sayısına x diyelim. Bir doktora 60 hasta düşüyorsa hastaların sayısı 60x demektir. 60x hasta varsa ve 30 hastaya 1 hemşire düşüyorsa 30:1 oranından hemşirelerin sayısı 2x olarak bulunur. Şimdi denklemimizi kuralım:

Sayı Problemleri Örnek Soru Çözümü
Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Kunduz’a şu ana kadar sorulmuş binlerce Sayı Problemleri sorusunu inceleyebilirsin.
☀️☀️☀️
Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!