Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Sınava Hazırlanan Öğrenci Velilerine Öneriler

Çocuğu sınava hazırlanan veliler için yapılması ve yapılmaması gerekenleri bu yazımızda derledik, birbirinden değerli sınav tavsiyeleri burada!

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 17.08.2020
Sınava Hazırlanan Öğrenci Velilerine Öneriler

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Anneler ve babalar! Her daim çocuğunuzun iyiliğini düşündüğünüzü ve bunun için çabaladığınızı biliyoruz. Söz konusu bir de çocuğunuzun sınav senesi olunca işin içine sınav stresi, yoğun tempo, duygusal iniş çıkışlar, gelecek kaygısı, okul tercihi vb giriyor. Bu süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenleri iyi analiz etmek, hem sizin için hem de çocuğunuz için işleri kolaylaştırabilir. Bu yazımızda sınava hazırlanan öğrenci velilerine önerileri derledik. İyi okumalar!

Sınava Hazırlanan Öğrenci Velilerine 5 Öneri

Veliler için en önemli sorumluluk sakinleştirici olmak

Sınav senesinde çocuğunuzun istekleri, düşünceleri, hisleri günden güne hızlı bir şekilde değişebilir. Bir gün her şey yolunda ve çalışmaları iyi gidiyorken, ertesi gün çocuğunuzu karamsarlığa kapılmış ve motivasyonu düşmüş bir şekilde görebilirsiniz. Her durumda yapmanız gereken yangına körükle gitmek yerine uzlaşmacı, sakinleştirici davranmaktır. Öğrenciler, duygusal dalgalanmaları sıkça yaşadıkları bu dönemde motivasyonlarını yükseltecek, onları sakinleştirecek konuşmalara ihtiyaç duyarlar. Örneğin kötü geçen bir deneme sınavının ardından çocuğunuz kendisini iyi hissetmiyorsa, direkt sınavdaki hatalarından bahsetmek yerine önce onu sakinleştirmeyi, sabrederse bunların üstesinden gelebileceğini hatırlatmalısınız. Tabii ki yeri geldiğinde çocuğunuzun eksiklerini, yanlışlarını konuşmalısınız ancak bu konuşmalar çocuğunuz duygusal anlamda hazır değilken olmamalı. Yoksa daha kötü bir sonuç alabilirsiniz.


Çocuğunuzun kapasitesini iyi analiz etmelisiniz

Tabii ki her anne baba çocuğu için en iyisini ister. Ancak sınav sonucunda elde edilen sonuçlara göre her öğrencinin ait olduğu bir sıralama – başarı aralığı bulunduğunu görüyoruz. Yani örneğin sahip olduğu birikim, çalışma düzeni ile ilk 50 bin içine girmesi olası olan bir öğrenciden derece beklemek, her fırsatta bunu vurgulamak çok da doğru olmaz. Kafanızdaki hedefler çocuğunuzu motive etmeli, daha iyisini hedeflemek normaldir. Ancak bu hedeflerde gerçekçi davranılmayıp aşırıya kaçılırsa hem öğrenci hem de aile sınav sürecinde büyük hayal kırıklığına uğrayabilir. O nedenle çocuğunuzun kapasitesini iyi anlamaya çalışın ve ona, yapabileceğinin en iyisini yapması konusunda yardımcı olun.


Veliler İçin


Çocuğunuz rahat ettiği sürece onun düzenine dahil olun

Sınav senesinde her öğrencinin çalışma düzeni farklılık gösterir. Kimi öğrenciler sürekli denetlenmekten, birilerine ne yaptığını anlatmaktan verim alır. Başka bir grup ise tek başına, kimseye hesap vermeden çalışmayı tercih eder. Çocuğunuzun ne tür bir çalışmadan verim aldığını anlamaya çalışmalısınız. Eğer çocuğunuz planlarının kontrol edilmesine, çalışmalarının denetlenmesine ihtiyaç duyuyorsa bu sorumluluğu üstlenmeniz gerekir. Benzer şekilde çocuğunuz kendi kendine ilerleyerek daha çok verim alıyorsa, sürekli onu denetlemeye çalışmak ve ne yaptığını sorgulamak öğrencinin düzenini bozabilir.


Sınav sürecine hakim olması gerekenin çocuğunuz olduğunu unutmayın

Hayat tecrübeniz genel olarak çocuğunuzdan çok daha fazla ve ona öğüt verme ihtiyacı hissediyorsunuz. Ancak söz konusu sınav olunca, çocukların sizden daha bilgili olmalarına saygı duymanız gerekiyor. Çocuğunuz öğretmenlerinden, arkadaşlarından, uzmanlardan sürekli bilgi ediniyor. Size de bu süreci biraz dışarıdan izlemek kalıyor. Eğer sanki sınava hazırlanan sizmişsiniz gibi her şeyi kontrol altına almak ve çocuğunuzu yönetmek isterseniz bu bazen ters tepebilir. Çocuğunuzun edineceği bilgi ve deneyimlere saygı göstermeniz gerekir.


Veliler için altın tavsiye: çocuğunuzun hedeflerine ve hayallerine saygı duyun

Sınav sürecinde öğrencileri çalışmaya iten en önemli unsurlardan biri de hedefleridir. Bu hedef bir üniversite, bir meslek ya da geleceğe dair bir hayal olabilir. Çocuğunuz sınava hazırlanırken kendi isteklerinizi ona empoze etmekten biraz uzaklaşmanız gerekir. Çünkü bu durum, çocuğunuzun size olan güvenini zedeler. Örneğin mühendis olmak istediğini söyleyen bir öğrenciye her fırsatta tıp okuması gerektiğini, bu hayalinden vazgeçmesi gerektiğini söylemeniz, sınava hazırlık sürecinde destekleyici bir konuşma olmaz.


  • Kunduz olarak, sınava hazırlanan öğrencilerin çözülmeyen sorusu kalmasın diye çalışıyor ve öğrencilerimize destek oluyoruz. Soru çözümü, soru bankası gibi hizmetlere çocuğunuz da ulaşsın istiyorsanız uygulamamız inceleyebilirsiniz!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL