Çözünme ve Çökelme Dengeleri

Merhaba arkadaşlar, bu dersimizde çözünme  çökelme dengeleri yani Kçç konusuyla birlikteyiz,   Kçç konumuz.
Şimdi bu konuda az çözünen tuzlarla  uğraşıyoruz, yine iyonik bileşikler ama az   çözünüyorlar bakın oklar iki yönlü ve bir denge  söz konusu oluyor.
Yine çözünürlük ile uğraşacağız   çözünürlüğü biz normalde eski konularımızdan  biliyoruz burada çözünürlüğü 1L çözeltide   çözünen maddenin mol sayısı olarak alıyoruz, bakın  litredeki mol sayısı yani molarite konusuyla içli   dışlı oluyoruz.
Şimdi bakalım gümüş klorür ben  iyonlaştırdığım zaman Ag + ve Cl - olarak karşıma   gelir ve dengeden bahsediyorum, burada çözünürlük  çarpımı diyoruz, denge sabitimiz çözünürlük   çarpımıdır.
Şimdi bakıyorum Kçç diyoruz ona yine  ürünleri alıyorum ya ürün bölü giren aslında   ama girenlerde katı olduğu için almıyorsunuz  sadece iyonları alıyorsunuz yine katsayıları üs   olarak yazıyoruz bakalım ikinci tepkimemizde Kçç  bağıntısı nedir, kalsiyum +2'yi aldım flor -'nin   karesini alacağım tabi ki kat sayısını üs olarak  yazıyorum.
Baryum sülfatta Kçç bağıntım, baryum +2   çarpı sülfat iyonumun derişimidir diyorum.  Şimdi sorularda şöyle bir ifade geliyor diyor   ki AgCl'nin çözünürlüğü x ise işte Kçç'si  x cinsinden nedir?
Bu şekilde yapalım,   x desem şimdi katsayılarına göre burada kimyasal  hesaplama yapıyorsunuz, x kadar çözünürse x molar   olur, o zaman Kçç değeri x çarpı x'ten  arkadaşlar gördüğünüz gibi x kareye(x^2)   eşit olur.
Kalsiyum florür için aynı şekilde  yapayım, bu sefer y diyelim y kadar çözünsün,   y molar, burası 2y molar olur dikkat,  şimdi o zaman y ve 2y'nin karesi olacak,   yani o zaman ne olur 4y kare(4y^2) 4y küp(4y^3)  olur, y cinsinden çözünürlüğü benden istenirse   y'ye ben çözünürlük desem 4y küp(4y^3) olarak  karşıma gelir.
Baryum sülfata da bakalım,   baryum sülfata bu sefer z diyelim, z kadar  çözünsün, z molar, z ve z diyorum o zaman z,   z'den z kare(z^2) olarak karşıma gelir bu  şekilde sorularda karşımıza geliyor ya da tersten   diyor ki mesela y çözünürlük olmak üzere Kçç'si 4y  küp(4y^3) olan işte tuz hangisidir diye soruyor,   mantığımız bu olacak arkadaşlar.
Bir sorumuz var  bakalım Kçç'yi nasıl kullanıyoruz, 25 santigrat   derecede doygun baryum karbonat çözeltisinin Kçç  değeri 81 çarpı 10 üzeri -10 olduğuna göre baryum   sülfatın saf sudaki çözünürlüğü ne kadar, kaç  mol bölü litre, 200 mililitre saf suda kaç mol   baryum karbonat çözünür?
Şimdi arkadaşlar baryum  karbonatı ilk önce bir iyonlaştırıyorum, baryum +2   artı karbonat şu şekilde yazdım ve çözünürlüğünü  bilmiyorum zaten onu bulacağım, x diyorum, x   kadar çözünsün, x molar yani mol bölü litre Kçç'si  diyorum eşittir baryum +2 ve karbonat iyonlarının   çarpımıdır diyorum x çarpı x nedir 81 çarpı 10  üzeri -10'a eşit, x kare 81 çarpı 10 üzeri -10'sa   iki tarafın kare kökünü alsam x buradan 9 çarpı  a'nın cevabı saf sudaki çözünürlüğü kaç mol bölü  litre, her bir litresi 9 çarpı 10 üzeri -5 mol   çözünüyormuş arkadaşlar, a'yı bu şekilde buldum,  b'ye geçiyorum 200 mililitre saf suda kaç mol baryum   karbonat çözünür?
Ben neyi biliyorum bir litrede  çözüneni, o zaman diyorum ki orantı kuracağım.   Bir litrede, bir litre saf suda 9 çarpı 10 üzeri  -5 mol çözünürse 0.2 yani litreye çeviriyorum   tabii ki birimler aynı olacak orantı kurarken  yukarıyı ben litre alınca aşağı da litre almak   zorundayım, ne kadar çözünür diyorum bu da 1.8  çarpı 10 üzeri -5 mol baryum karbonat çözünür   şeklinde karşıma gelir arkadaşlar.
Gördüğünüz  gibi zor bir konu değil Kçç'yi kullanıyorum,   Kçç'yi kullanırken yine ürün bölü giren  yapacağım ama girenlerde katı var almıyorum,   sadece iyonların derişimlerini alıyorum,  katsayıları üs olarak yazıyorum, sonra ben neyi   buluyorum ilk öncelikle saf suda çözünen madde  miktarını buluyorum.
Bir litre saf suda çözünen   madde miktarını daha sonra da arkadaşlar soruda  benden ne isteniyorsa oraya doğru orantıyla geçiş   yapıyorum.
Evet bu dersimiz bu şekilde arkadaşlar  bundan sonraki derste görüşmek üzere hoşçakalın