Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Paragraf Taktikleri – Paragraf Çözme Teknikleri

Paragrafları hızlı okumak ve doğru yorumlamak öğrencilerin birincil önceliği. Bu yazımızda paragraf soruları için önemli teknikleri derledik.

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 9.01.2022
Paragraf Taktikleri – Paragraf Çözme Teknikleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Paragraf taktikleri, paragraf çözme teknikleri, paragraf nasıl çözülür konularını senin için anlattık. Paragraf hem TYT hem de AYT sınavında önemli bir yere sahip. TYT’te 40 sorunun yaklaşık yarını paragraf soruları oluşturuyor. ÖSYM’nin son yıllarda okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçmeye önem verdiğini biliyoruz. Durum böyle olunca paragrafları hızlı okumak ve doğru yorumlamak öğrencilerin birincil önceliği oluyor. Paragraf soruları nasıl çözülür? Paragraf çözme teknikleri nelerdir? gibi sorularını cevaplandıracak ve hem AYT hem TYT paragraf soruları için sana fayda sağlayacak paragraf taktikleri bu yazımızda!


Paragraf soruları önce motivasyon gerektiriyor

Türkçe paragraf soruları çözdüğün esnada en çok ihtiyacın olan motivasyonunu korumak. Bunun için de “yapamıyorum, olmuyor, anlamıyorum” gibi düşünceleri zihninden atmaya çalışarak başlaman faydalı olacaktır. Sen de tahmin edersin ki özellikle paragraf soruları insanın sakin olmasına, zihninin bir sürü başka şeylerle dolu olmamasına ihtiyaç duyar. Bu yüzden paragraf çalışmalarını zihninin daha dinlenmiş olduğu saatlere koyabilirsin. Paragraf ne zaman çözülmeli sorusunun doğrudan bir cevabı olmasa da sabahları zihnin daha dinlenmiş olacağından sabah paragraf çözmek verimli olabilir.


Paragraf Çözmenin Püf Noktaları

1) Düzenli paragraf sorusu çözmek

Motivasyonumuzu arttırdıktan  sonra bazı taktiklere gelirsek paragraf netlerini yükseltmek ve hız kazanmak için her gün en az bir tane paragraf testi çözmen sana çok büyük fayda sağlayacaktır. Hem günlere yayarak sıkılmanı önlemiş olursun hem de sürekli tekrar edeceğinden pratiklik kazanmış olursun. Kendine çok yüklenmeden düzenli olacak şekilde azar azar çözmek senin için daha iyi olabilir. Zamanla direkt paragraf test ve soruları çözmek yerine Türkçe TYT denemelerine ağırlık da verebilirsin. Hatta elindeki kaynakları tükettikten sonra ALES’in sorularını da çözebilirsin. ALES soruları hız konusunda da çok yardımcı olur. Günde kaç paragraf çözülmeli dersek 2 testle başlamanın iyi olacağını söyleyebiliriz. Ortalama 20 soru hem seni ısındıracak, pratik kazandıracaktır. Paragraf çözmeye alıştıktan sonra soru sayısını arttırabilirsin.

?

2) Paragraf sorularına nereden başlamak gerekir?

En çok kafa karıştıran sorulardan biri şudur: “Soruyu okumaya paragraftan mı başlayayım, soru kökünden mi yoksa şıklardan mı?” İlk taktik, soru kökünden başlamak olabilir. Bir işi yaparken hangi amaçla yaptığımızı biliyorsak onu yapmak kolaylaşır. Bu yüzden önce soru kökünü okursan, paragrafı okurken otomatik olarak beyin onu anlamaya ve çözmeye yönelik okuyacaktır. Soru kökünü ve senden istenileni çok iyi anladığına emin olduktan sonra kalan kısmı okumaya geçmelisin ve tabii ki “değinilmemiştir, bahsedilmemiştir, ulaşılamaz” gibi olumsuz ifadelere dikkat etmelisin. Soru kökünü okuduğunda nasıl bir soru ile karşılaşacağını anlarsın. Daha sonra şıkları okursan, paragrafın az çok ne ile ilgili olduğunu ve nasıl bir dili olduğunu çözersin. Bunlara dikkat etmek paragrafı çok daha rahat anlamana zemin hazırlar. Direkt paragrafa başlarsan ne ile karşılaşacağını bilmeden okumak zorunda kalabilirsin.

?

3)Paragraf soruları, yazarın bakış açısı ile çözülmelidir.

Yapılan en yaygın hatalardan biri de öğrencinin soruyu kendi bakış açısından okumasıdır. Unutma ki soruları kendine göre değil, soruda senden istenilen şekilde yorumlamalısın. Paragraftaki düşünceye sahip olmayabilirsin ancak senden istenen o paragrafta ne anlatıldığıdır, buna da dikkat etmek oldukça önemli. Mesela paragrafta matematik dersini sevmediğini söylemiş yazar. “Ben buradan matematiği sevmediğini çıkardım.” diyebiliyor öğrenciler. Halbuki paragrafta sadece dersten bahsetmiş, matematiğin kendisine uyarlamamak gerekiyor.

?

4)Kitap okumak mı paragraf testi çözmek mi?

İki yol da çok fayda sağlar. Özellikle düzenli olarak kitap, dergi, gazete haberi vb. okumak, her derste anlama ve yorumlama becerini geliştirecektir uzun vadede. Ancak sınava yönelik hazırlıkta paragraf testi çözmek bir tık daha üstte sayılabilir. Çünkü soru tipleri açısından sana aşinalık kazandırır ve bir yerden sonra hızını sağlama konusunda da büyük faydası olur. Uzun paragraf soruları seni korkutmasın, elbette istisnalar olabilir ama sorunun uzunluğu ile zorluğu çoğu zaman ters orantılıdır.

?

5) Paragraf sorularını kaliteli okumak.

Paragraf sorusunun soru köküne baktıktan sonra paragrafın ve ardından şıkların tamamını okumak oldukça önemlidir. Paragraf içinde bulunan bazı bağlaçlardan  (O halde, halbuki, oysaki vb.) sonra gelen cümleler sorunun cevabına yönelik ipuçları taşıyor olabilir. Ayrıca paragrafta anlam soruları için paragrafı okurken anahtar kelimelere dikkate almak, soruları daha hızlı çözmene yardımcı olabilir.

Bonus: Paragraf soru tiplerine göre paragraf çözme taktikleri paylaştığımız yazımızı mutlaka okumanı öneririz!

?

Sınava hazırlık uzun bir maraton. Kunduz ekibi olarak bu yolculukta yanında olmayı çok isteriz! Alanında uzman eğitmenler tarafından hazırlanan soru çözümleri, binlerce sorunun ve çözümünün yer aldığı soru bankası hizmetinden faydalanabilirsin!☀️

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL