Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Açıortay Formülleri Konu Anlatımı Soru Çözümü

Üçgende Açıortay Formüller konu anlatımı ve soru çözümleri, senin için hazırlandı! Açıortay Formüllleri hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

4 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 8.01.2022
Açıortay Formülleri Konu Anlatımı Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Üçgende Açıortay Formülleri konusu, Geometri’nin ilk ve en temel konularından biri. Bu konuyu iyi kavraman halinde, sonrasında gelecek konuları (Üçgenler, Çokgenler vb) da daha rahat anlayabilirsin. Eğer eksiklerin olduğunu düşünüyorsan, bir önceki konu olan Üçgende Açılar konusuna göz atmanı tavsiye ederiz. Kunduz eğitmenlerimizden Tıp Fakültesi öğrencisi Oğuzhan, Üçgende Açıortay Teoremleri ve Bağıntıları konu anlatımı yapıyor ve bu konuda görmen gereken örnek soruları senin için seçiyor!


Açıortay Formülleri ve Açıortay Özellikleri Konu Anlatımı

  • ABC üçgeninde; [BD] ve [CD] iç açıortay ise:
açıortay formülleri

  • ABC üçgeninde [AD] ve [CD] dış açıortay ise:

  • ABC üçgeninde, [BD] iç açıortay ve [CD] dış açıortay ise:

Üçgende İç Açıortay Bağıntısı

Bir üçgende bir iç açıortayın karşı kenar üzerinde ayırdığı parçaların uzunlukları oranı, diğer iki kenarın uzunlukları oranına eşittir.

üçgende iç açıortay bağıntısı konu anlatımı üçgen formülleri üçgen açıortay formülleri

Bilgi: Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, İkizkenar üçgende, tepe açısına ait açıortay aynı zamanda tabana ait yükseklik ve kenarortaydır.


Üçgende Dış Açıortay Bağıntısı

ABC üçgeninde [AD], A köşesine ait dış açıortaydır.

üçgenin dış açıortay bağıntısı teğet çemberi konu anlatımı üçgen formülleri üçgen açıortay formülleri

Üçgenin İç Teğet Çemberi – Üçgenin İç Teğet Çemberinin Merkezi

Bir üçgende iç açıortaylar bir noktada kesişir. Bu nokta çemberin iç teğet merkezinin çemberidir. Aşağıdaki şekildeki ABC üçgeninin üç iç açıortayı O noktasında kesiştiğinden O noktası iç teğet çemberinin merkezidir. Kısaca iç açıortayların kesim noktası iç teğet çemberinin merkezidir.

üçgenin iç teğet çemberi konu anlatımı üçgen formülleri üçgen açıortay formülleri

Üçgenin Dış Teğet Çemberi – Üçgenin Dış Teğet Çemberinin Merkezi

Bir üçgende iki dış açıortay ile bir iç açıortayın kesim noktası üçgenin dış teğet çemberinin merkezidir. Aşağıdaki şekildeki O noktası, [AO] ve [CO] dış açıortayları ike [BO] iç açıortayının kesim noktasıdır. Bir üçgende üç tane dış teğet çemberi vardır.

üçgenin dış teğet çemberi konu anlatımı üçgen formülleri üçgen açıortay formülleri

Örnek Soru Çözümü

Bu konuyu tam olarak anlamak için senin de tahmin edeceğin üzere bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Kurallar kısa ve basit gibi görünse de, Üçgenler konusunun girişini oluşturan bu konuda pek çok farklı soru tipi bulunabiliyor. Bu kuralların, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Kuralları öğrendikten sonra, sorular ile pratik yapman önem arz ediyor. Kendi kaynaklarına ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan Kazanım Testlerini de çözmeni tavsiye ediyoruz. Kunduz’da şu ana kadar, Üçgende Açıortay Formülleri konulu yüz binlerce soru alanında uzman Geometri eğitmenleri tarafından çözüldü. Aşağıdan açı ortay soruları ve daha fazlasına erişebilirsin!

[BL // [DE, [CK ve [CF açıortay, m(BCD)) = 40, m(BAD) = 40  Yukarıdaki verilere göre, m(BAD) = a kaç derecedir? A) 70 B) 80 C) 90 D) 100 E) 110

Geometri

Açı Ortay

[BL // [DE, [CK ve [CF açıortay, m(BCD)) = 40, m(BAD) = 40 Yukarıdaki verilere göre, m(BAD) = a kaç derecedir? A) 70 B) 80 C) 90 D) 100 E) 110

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL