Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Faydalı mı? Bilimsel Araştırmalar Ne Diyor?

Bu yazımızda “Ders çalışırken müzik dinlenir mi? Müzik dinlemek odağımızın ve verimimizin artmasına katkı sağlar mı? Müzik dinlemenin ders çalışmamız üzerine nasıl bir etkisi var?” gibi sorularınıza yanıt verdik. Keyifli okumalar!

3 dakikalık okuma
Sümeyye tarafından yazıldı, 16.09.2021
Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Faydalı mı? Bilimsel Araştırmalar Ne Diyor?

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Bu yazımızda “Ders çalışırken müzik dinlemek zararlı mı? Müzik dinlemek odağımızın ve verimimizin artmasına katkı sağlar mı? Müzik dinlemenin ders çalışmamız üzerine nasıl bir etkisi var? Ders çalışma müziği, ders çalışırken dinlenecek müzikler nasıl olmalı?” gibi sorularınıza yanıt verdik. Keyifli okumalar!

Arabadayken, toplu taşıma kullanırken, odamızı toplarken, arkadaşlarımızla muhabbet ederken çoğu zaman kendimizi müzik dinlerken buluruz. Peki ya ders çalışırken müzik dinlenir mi? Bazılarımız ders çalışırken müzik dinlediğini ve bu sayede odağının arttığını söylerken, bazılarımız ise dikkatinin dağıldığını ve konsantrasyon kaybı yaşadığını bu sebeple pek tercih etmediğini söyler. Peki ya araştırmalar ne söylüyor? Beraber inceleyelim!

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek

Bu konuda “Ders çalışırken müzik dinlenmelidir ya da dinlenmemelidir.” şeklinde kesin bir ayrım yapmak sağlıklı olmayacaktır. Bu ayrımı senin yapabilmen için sana birkaç sorumuz olacak. 

  • Yeni bir konuya mı çalışıyorsun, yoksa tekrar mı yapıyorsun? 

Araştırmalara göre yeni bir şey öğreniyorsan, yeni bir iş üzerine çalışıyorsan ve tüm bunları müzik dinlerken yapmaya çalışıyorsan konsantrasyon kaybı yaşayabilirsin. Peki neden? Çünkü beynimiz yeni bir bilgi öğrenirken bu bilgileri önce kendi içinde analiz etmeye çalışır, sonrasında ise geçmiş bilgilerle karşılaştırarak kalıcı hale getirmek için çabalar. Tam bu sırada bir de müzikten gelen verileri çözümlemeye çalışırsa beyin otomatik olarak yaptığı işlerden bir tanesine öncelik vermek durumunda kalır. Kısaca beyninin müzikten gelen verilere öncelik vermesini ve dikkatinin dağılmasını istemiyorsan müziksiz bir şekilde konu anlatımına çalışmanı önerebiliriz.

  • Peki konu tekrarı yaparken müzik dinlenmeli midir?

Yeni bir iş yaparken odak noktanın kaybolabileceğini söylemiştik ama konu tekrarı yapmak yeni bir iş sayılmayabilir. Peki tekrar yaparken müzik dinlemenin üzerimizde nasıl bir etkisi olacak? Bu konuda sana bir sorumuz var: Konu tekrarını çalıştığın ve anlamadığın bir kısım olduğu için mi yapıyorsun, yoksa öğrendiğin bilgilerin kalıcı hale gelmesi için mi yapıyorsun? Eğer yaptığın tekrar bilgilerin kaybolmaması ve kalıcı hale gelmesi için ise müzik dinlemek olumlu yönde etkileyebilir. Çünkü yapılan araştırmalardan bir tanesi de müzik dinlemenin hafızayı kuvvetlendirdiğini ve üretkenliği arttırdığını ortaya koymuştur. Ancak konuya çok hakim olmadığın ve eksikliklerin olduğunu düşündüğün için konu tekrarı yapıyorsan müzik dinlemek konudan uzaklaşmana ve odağını yitirmene neden olabilir.

  • “Yurtta kalıyorum/ geniş bir aileye sahibim/ evde bebek var/ binada tadilat var, kendime ait sessiz bir alanım yok. Hiç müzik dinlemeden bu sesler eşliğinde nasıl çalışacağım” mı diyorsun?

Bu faktörlerin birçoğu çevresel faktörlerdir ve çoğu zaman kontrolümüz dışında gerçekleşirler. Bunlara engel olmak ise bireysel faktörlere göre oldukça güçtür. Bu nedenle çok gürültülü ortamlarda ders çalışırken müzik dinlemek işlevsel olacaktır. Ancak bu noktada sana önerimiz hareketli ve sözlü müzikler yerine daha çok klasik müzik türünü ve sözsüz müzikleri tercih etmen olacaktır. Aksi halde müziğin sözlerine odaklanabilirsin ve bu da asıl odak noktanı kaybetmene neden olabilir. Şunu da söylemek isteriz ki yapılan araştırmalar klasik müzik türünün sakinleştirici bir etkisi olduğunu ortaya koyduğu gibi konsantrasyon üzerinde de kayda değer bir etkisinin olduğunu tespit etmiştir. Klasik müzik dinleyerek hem gürültüden uzaklaşmış olursun hem de çok daha konsantre biçimde ders çalışma imkanı elde edebilirsin. Özetle; klasik müzik ders çalışma müziği olabilir. Bir diğer tavsiyemiz de ders çalışırken dinlediğin şarkıların daha önce dinlemediğin şarkılar olmamasıdır. Çünkü yenilik her zaman beyin için ilgi çekicidir; başta bize yenilik keyif verici gelse de zamanla odak noktamızın kaymasına ve odağımızın dinlediğimiz müzik hale gelmesine sebep olabilir. Oysa hedeflediğimiz şey verimli ve odaklı ders çalışmaktır. Müzik bizim yanımızda yürüyerek eşlik etmesi gereken bir dost olması gerekirken yakalamak için arkasından koştuğumuz bir hedef haline gelebilir. Bu da istemediğimiz bir durum olduğu için ders çalışırken daha önce dinlediğin ve aşina olduğun şarkıları dinlemeyi tercih edebilirsin. Ek olarak; kendine ders çalışırken dinlenecek müzikler listesi oluşturabilirsin.

Bu yazımızda ders çalışırken müzik dinlemenin verimliliğimiz ve odağımız üzerindeki etkisine kısaca değinmek istedik. Müzik ruhun gıdasıdır ancak doğru yerde, doğru zamanda ve doğru miktarda alındığında. Verimli çalışmalar! 

Kafanızı sakinleştirmenize yardımcı olacağını düşündüğümüz parçaları bir araya getirerek sizin için Kunduz — Soft ve Kunduz — Klasik isimli iki müzik listesi oluşturduk. Bu şekilde umuyoruz ki size sadece soru çözümlerinde değil başka alanlarda da yardımcı olabiliriz. Keyifli aralar!

Ders Çalışma Müziği Listeleri

Kunduz — Soft Listesine Git!

Kunduz — Klasik Listesine Git!

☀️☀️☀️

Ders çalışırken müzik dinlemek konulu yazımız bu kadardı. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerinden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL