Geometri nasıl çalışılır, geometri nasıl halledilir ve geometri taktikleri nelerdir sorularını senin için cevapladık. Bildiğin üzere Geometri, TYT’de yer alması sebebiyle alanın ne olursa olsun üzerine düşmen gereken bir ders. Kunduz ekibi olarak Geometri konularına karşı olan ön yargılarını yıkman ve çalışmalarından verim alabilmen için ihtiyacın olabilecek ipuçlarını derledik. İyi okumalar!
Geometri Nasıl Çalışılır ?
Geometri, bilgi ve yorumu bir araya getiriyor.
Geometri dersi bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektiren bir ders. Bu özelliği kazanmanın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkün. Üçgenler, üçgende açılar, çokgenler, katı cisimler gibi bu derse ait konularda pratik çok önemlidir. Pratik artıkça şekillerden hayal edebilmek ve çözüm yolları üretmek kolaylaşacaktır.
Konu çalışmaları ihmal etmemelisin.
Geometri soruları, bazen sadece şekilden ibaret olabiliyor. Bu da öğrencilerde “Bunda çalışılacak bir şey yok, şekilden ibaret.” gibi bir düşünceye yol açıyor. Tüm derslerde olduğu gibi Geometri’de de konuyu anlamadan sorulara geçmemen gerekir. Konuyu anladığınıza inandığında da önce çözümlü sorulardan, sonra da test sorularından çözümler yapmalısın. Her soruyu çözerken, çözüm yolunu da sindirmeye özen göstermelisin. Her bir kuralın, formülün mantıklı bir açıklaması var, unutma! Ezberler gözünü korkutmasın.
Belli başlı püf noktaları unutmamak gerekir.
Soru önüne geldiğinde vereceğin ilk reaksiyon önemli. Geometri dersinde soru çözümü yaparken de göz önünde bulundurulabilecek birkaç püf nokta var. Hangi yöntemin hangi sorularda kullanıldığını görmek içinse bol soru çözümü şart! Bazı genellemeler yapacak olursak:
- İkizkenar üçgen görünce yükseklik çizmek.
- Üçgende orta nokta görünce orta taban çizmek
- Dik üçgende muhteşem üçlüyü unutmamak
- Bir soruda paralellik ve açıortay aynı anda verilmişse, gizli ikizkenar üçgen var mı diye bakmak.
Unutma, geometride yapılacak ek çizimler doğruysa zor gibi görünen bir soru çok basit hale gelebilir.
Geometri nasıl halledilir ?
Derslere karşı ön yargıdan kurtulmak çok önemli. Özellikle eşit ağırlıktan ve sözelden sınava hazırlanan adaylar, Matematik ve Geometri dersine karşı ön yargıları sahibi olabiliyor. Bir dersten korkup çalışmayı bıraktığında, sınavda diğer adaylara karşı puan kaybının olacağını unutmamalısın.
Geometri soruları formülleri bilmenin yanı sıra doğru bir bakış açısına da sahip olmayı gerektirir, bu yüzden diğer derslerden farklı olarak hem temel formülleri adın gibi bilmeli hem de soru tiplerine hakim olmalısın. İlk adım olan formüller için çalıştığın konuya ait bütün formülleri bir kağıda/deftere not edebilirsin. Ama her formülün açıklamasını da yazmalısın, sadece formülü azıp geçmek yok! Adımların karışmaması için renkli kalemler kullanabilirsin. Belirli aralıklarla tekrar edip eski bilgilerimizi yenilemediğimiz sürece bir süre sonra maalesef unutmaya başlarız; o yüzden tekrar etmek, hatta mümkünse yazarak tekrar etmek çok önemli 🙂
Çözemediğin, aklına takılan her soru için Kunduz’un yanında olduğunu söylemek isteriz. Sadece soru çözümü de yetmez! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan soru çözümleri, binlerce sorunun ve çözümünün yer aldığı soru bankası gibi hizmetlerden faydalanabilirsin!