Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Kuran-ı Kerim – Kuran ve Yorumu Ders Notları

Kuran-ı Kerim ve Meal, Tefsir, Hatim, Mukabele, Salih Amel... Kuran ve Yorumu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 22.02.2022
Kuran-ı Kerim – Kuran ve Yorumu Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve özetlerine bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi özetleri, ipuçları, ders notları derlemesi hazırladık!? Bu yazımızda TYT konularından Kuran-ı Kerim ve Yorumu, Meal, Tefsir, Hafız, Hatim, Mukabele, Takva, Salih Amel gibi Kurandaki Bazı Temel Kavramlar hakkında bilmen gerekenler ve Kuran ve Yorumu konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu özet notları TYT sınavında sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenlerimizden Feyza Nur Hoca tarafından hazırlandı. Feyza Hoca, Ankara Hacı Bayram Anadolu İmam Hatip Lisesi; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler fakültesi mezunu. Özel bir kurumda Din kültürü öğretmeni olarak görev yapıyor. Din kültürü dersine de diğer dersler kadar önem verilmesi gerektiğini düşünüyor; sınava yönelik olan bu notların faydalı olmasını umuyor.

Kur’an-ı Kerim ve Yorumu – Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması

Kur’an-ı Kerim:

  • Okunup anlaşılması için indirilmiştir.
  • Hz. Muhammed aracılığıyla bütün insanlara gönderilmiş evrensel bir kitaptır.
  • İnsanların hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğa ulaşmasını amaçlar.
  • İlk emri “Oku!” olup insanların okuyup araştırmasını aklını kullanmasını öğütler.
  • Müslümanların inanç esaslarını, ahlaki ilkeleri Allah’ın emir ve yasaklarını en doğru şekilde öğreneceği bir kaynaktır.

Kur’an-ı Kerim’in Temel Amaçları

  • Doğru İnanç: “O gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır. Onun bir eşi benzeri olmadığı halde nasıl bir çocuğu olabilir? Halbuki her şeyi O yarattı. O her şeyi hakkıyla bilendir.” (En’am 101).
  • Doğru Davranış: “Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma karşı kininiz sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun…” (Maide 8).
  • Doğru Bilgi: “Ey iman edenler! Rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac 77).

Kur’an-ı Kerim’de Geçen Bazı Genel Kavramlar

Kuranda Bazı Kavramlar

  • Meal
  • Tefsir
  • Hafız
  • Hatim
  • Mukabele
  • Hidayet
  • İhsan
  • İhlas
  • Salih Amel
  • Takva
  • Cihat

Temel Kavramlar – Temel Dini Kavramlar

  • Meal: Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin yaklaşık anlamlarıyla başka dillere çevrilmesidir.
  • Tefsir: Kur’an ayetlerinin açıklanması, yorumlanması ilmidir. Tefsir ilmiyle uğraşan kişiye müfessir denir.
  • Hafız: Kur’an-ı Kerim’i baştan sona ezberleyen, hafızasında muhafaza eden kişiye denir.
  • Hatim: Kur’an-ı Kerim’i baştan sona okuyup bitirmeye denir.
  • Mukabele: Bir başkasının Kur’an-ı Kerim’i okuyuşunu takip etmek ve bu şekilde hatim etmektir.

Hidayet: Doğru yol demektir. Hidayete erme ise doğru yolu bulma anlamına gelir. Zıddı dalalettir, yanlış yol anlamına gelir.

İhsan: Allah’ı görüyormuşçasına kulluk etmektir. Hayatın her alanında gözetildiği ve Allah’ın huzurunda olduğunu düşünerek hareket etmektir.

İhlas: Samimiyet demektir. Yapılan her şeyin sadece Allah’ın rızası gözetilerek yapılmasıdır. “Sadece Allah için yapma”

İhlas=Muhlis (Samimi olan kimse)

İhlas x Riya (gösteriş)

Sırat-ı Müstakim: Dosdoğru yol demektir. Allah’ın peygamberleri ve kitapları aracılığıyla gösterdiği dosdoğru yoldur.

Salih Amel: İyi, doğru ve güzel davranış demektir. Ana-babaya iyi davranmak, yetimlere sahip çıkmak…

Takva: Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmektir. Takvalı kimse şüpheli durumlardan dahi kaçınır. Allah’ın rızasına uygun bir biçimde yaşama gayreti içindedir.

Takva = Müttaki (takvalı olan kimse)

Cihat: Güç/gayret sarf etmek demektir. İnsanın nefsine karşı verdiği mücadele, İslam’ı yayması, yaşatması, düşmana karşı savunması bir cihattır.

Cihat = mücahit (cihat eden çaba sarf eden kimse)

Şimdi soru çözümlerine devam edebilirsin!

Kuran ve Yorumu konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Kuran ve Yorumu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Kuran-ı Kerim ve Yorumu, Meal, Tefsir, Hafız, Hatim, Mukabele, Takva, Salih Amel gibi Kurandaki Bazı Temel Kavramlar gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Din Kültürü olunca bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

KURAN VE YORUMU

Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

Bilgileri, tanımları, özetleri öğrendikten sonra, bu konunun sorular içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Din Kültürü netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, Kuran ve Yorumu konulu binlerce soru alanında uzman Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitmenleri tarafından çözüldü. Daha fazla Kuran ve Yorumu sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

 

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL