Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği – YKS Başarı Hikayesi

Sınava dair akla takılan soruları, Kunduz ile sınava hazırlanan Zeynep'e sorduk! Zeynep, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünü kazandı!

7 dakikalık okuma
barisbilgic tarafından yazıldı, 18.09.2021
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği – YKS Başarı Hikayesi

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Sınava dair en çok akla takılan soruları sınava Kunduz ile hazırlanmış Zeynep’e sorduk! O da onu sayısal puan türünde 18.950.lik derecesi ile Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği bölümüne götüren sınav yolculuğundan bahsederek sorularımızı cevapladı. İyi okumalar!

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Öğrencisi Zeynep’in Sınav Yılı:

  • Bize kendinden ve eğitim hayatından bahseder misin?

Merhaba ben Zeynep Asuman Saraç, 2021 YKS sınavı ile Marmara Üniversitesi Diş Hekimliğine yerleştim. Ortaokulu Bahçeşehir Koleji’nde burslu olarak okudum. Ortaokulda girdiğimiz lise yerleştirme sınavından 494 puan aldım. Bu sayede FMV Erenköy Işık Lisesi’nde tam burslu okudum.

  • Üniversite sınavındaki sıralaman neydi?

Sayısal sıralamam 18.950 idi.

  • Sen sınav sonucunu nasıl değerlendiriyorsun?

Sonucumdan mutluyum, istediğim bölümü en iyi üniversitelerde okuma şansım oldu. Sınav dönemi boyunca şu anda aldığım sonuçtan çok daha iyi yaptığım oluyordu ama hiçbir zaman kendimi illa şu sıralamayı yapacağım diye sıkıştırmıyordum. Kafamda ilk 20 bin barajı vardı ve bu aralıkta gidip geldikçe çok sorun etmiyordum .Çünkü sınavda başıma her şeyin gelebileceğini biliyordum. Sınav zor olabilirdi, süre sıkıntım olabilirdi, stres olabilirdim gibi…Ki zaten sınav da birçok kişi için olduğu gibi benim için de zordu. Sınavda elimden geleni yaptığımı düşünüyorum, daha kötü ya da iyi gelse de alacağım sonuçtan mutlu olacağımı düşünüyorum.

  • Herkesin bu yoldaki gidişi biriciktir. Senin sınav yılını özel yapan diğerlerinden ayıran sence ne?

Sanırım sınav yılımı diğerlerinden ayıran en büyük şey sürekli çalışmam oldu. Sınav senem boyunca ne kadar moralim bozulsa ya da yorulmuş dahi olsam her geçen gün çalışmamın üstüne koyarak devam etmeye çalıştım. Bazen deneme sonuçlarım istediğimden düşük geldiğinde çok üzülürdüm ama gene de devam ederdim. Aynı şekilde denemelerim istediğimden daha iyi geldiğinde de rehavete kapılmamaya çalışırdım. Ayrıca ben nerede ne eksiğim olduğunu çok iyi analiz etmeye dikkat ettim. Kötü olduğumu düşündüğüm konuların üstüne çok gittim. Genelde iyi olduğum konulardan soru çözmek daha kolay gelse de önemli olanın eksikleri kapatmak olduğunu biliyordum.

  • Sence bu yolda avantajların ve dezavantajların nelerdi?

Açıkçası ben online eğitimin çok faydasını gördüğümü düşünüyorum. Hiçbir vakit kaybım olmadan dersler bittiği gibi ders çalışmaya dönebiliyordum. Ne yolda bir vakit kaybım ne de dikkatimi dağıtacak başka unsurlar olmuyordu. Eksik hissettiğim konularda önce internetten bulduğum kanallar ve videolarla önce konu anlatımına çalışıp ardından soru çözüp yanlışlarımı kunduza yolluyordum. Böylece çok hızlı bir şekilde hem eksik konularımı kapatıyor hem de unuttuğum konular olduğunda hızlı bir tekrar sağlamış oluyordum. Evde olduğum için sessiz ve sürekli konsantre olabileceğim bir ortamım da oluyordu. Açıkçası çok fazla dezavantajım olduğunu düşünmüyorum, belki de tek dezavantajım çok stres olmamdı.

  • Sınav yılında motivasyonun neydi? Bunaldığında bıktığında seni ne ayağa kaldırırdı?

Kendime sürekli bunun da geçeceğini, istediğim üniversiteye girdiğimde her şeye değeceğini hatırlatırdım. Sonucunda kazandıklarımın çok daha fazla olacağına emindim.

  • Bu yıl en iyi yaptığın şey sence neydi, seni ne bu noktaya getirdi?

Önceden de dediğim gibi eksiklerimi sürekli kapatmaya çalıştım. Bir noktadan sonra  da sürekli tekrarlar yaptım ve çok çeşitli farklı farklı yayınlardan denemeler çözdüm. Son dönemde çözdüğüm bu denemelerin çok yardımı olduğunu düşünüyorum.

  • Bu yıl daha iyi yapabileceğin şey sence neydi?

En baştan kendime daha çok güvenseydim belki daha iyi olabilirdi. Senenin başlarında konulara yeni başladığımızdan sonuçlarım istediğim gibi gelmiyordu. Bu dönemler çok gerilip kendimi yoruyordum sadece. Bu şekilde davranmasam belki de sene boyunca daha az yorulmuş olabilirdim.

  • Kunduz senin sınav yılında nasıl bir yerdeydi, Kunduz’u nasıl kullandın?

Bizim senemiz online olduğu için hocalarımıza ulaşmak ve soru sormak zorlaşmıştı. Kunduz sorularımın çözümü için bana anında geri dönmesi ve çözümlerde de anlamadığım noktaları hocalara sorarak öğrenmeme yardımcı oldu. Açıkçası Kunduz olmasa sorularımı nasıl eritebilirdim emin değilim.

  • Çalışmaya ne zaman başladın başlangıçtaki netlerin ve sonraki netlerin nasıl değişti?

Ben 11. sınıfta dershaneye yazıldım ve belli derslerin konularını bitirdim. Fakat 11. sınıftaki çalışmam daha çok hazırlık gibiydi. Asıl anlamda yaz tatilinde başladım. Seneye başlarken TYT netlerim 80-85 civarıydı. AYT için henüz bir çalışmam olmadığı için ilk zamanlar çözmüyordum. Fakat ilk çözdüğüm AYT denemem 60-65 net arasıydı. Son dönemde genelde 100-110 arası net yapıyordum. Yaptığım en yüksek net 115’di. AYT için son dönemde 70-75 net arası yapıyordum. En yüksek AYT netim ise 76.25’di.

  • Programını nasıl hazırlardın haftalık düzenin nasıldı? (TYT-AYT dengesini nasıl sağlardın-kendine mola/tatil günü verir miydin?)

Ben haftalık olarak plan hazırlardım. Öncelikle TYT’yi bitirebildiğim kadar çabuk bitirip AYT’ye geçmeye çalıştım. TYT’yi denemeler ile sürdürdüm. AYT için sadece soru değil konuları tekrarlamanın da önemli olduğunu düşündüğüm için AYT’de soru çözmeyi ihmal etmeden sık sık tekrar da yaptım. Son dönemlerde her ikisini de deneme ile devam ettirdim. Son 1 aya kadar tatil günü vermedim ama son 1 ay yorgunluk çok olduğu için Pazar günleri akşam birkaç saatimi ailemle vakit geçirmeye ayırırdım.

  • Sosyal hayatın, hobilerin, sorumlulukların ve sınav arasındaki dengeyi nasıl sağladın?

Açıkçası ben sınav senemde hem karantina olması hem de çok ciddi çalışma gerektirdiğini düşündüğüm için sosyal hayatımı minimuma indirmiştim. Arada sırada kafamı dağıtmak için film veya dizi izlerdim ama çok fazla sosyal hayatıma zaman ayırdığımı söyleyemem.

  • Sınava hazırlandığın bir gününü bizimle paylaşır mısın? (Kaç soru çözerdin, kaç saat çalışırdın- uyku düzenin nasıldı?)

İlk zamanlar çözdüğüm soru sayısına çok önem verirken gittikçe bu önem azaldı. Çünkü çözdüğüm sorunun nitelikli olmasının daha önemli olduğunu fark ettim. Ama sayı vermem gerekirse ilk dönemler 300-400 soru çözerken son deneme dönemlerinde bir gün 2 TYT 1 AYT, bir gün 1 TYT 2 AYT olacak şekilde çözdüm. Ayrıca günlük çözebildiğim kadar çok ders alan denemeleri çözdüm. İlk dönem sabah 6 gibi  kalkıp o günün derslerine katılarak vb. soru çözerek akşam 11’e kadar çalışırdım. Tabii ki bu süre içinde durmadan çalışmadım. Derslerim bittikten sonra kendim çalışmaya başlamadan 1 saat mola vermeyi ihmal etmiyordum. İkinci dönem sabah çalışmamın çok verimli olmadığını fark edince gece geç saatlere kadar çalışmayı tercih ettim. Sabah 8 gibi kalkıp gece 2’ye kadar çalışırdım. Her zaman bu saatler olmasa bile bu saatlere yakın zamanlarda günüm geçerdi.

  • Deneme çözmeye ne zaman başladın ve ne sıklıkla çözdün?

Deneme çözmeye 11. sınıfta dershane ve okul ile başladım. O dönem haftada 1 TYT okulda 1 TYT dershanede çözerdim.12.sınıfta ise ilk dönem Kasım’a kadar haftada 2 TYT ve branş denemeleri çözdüm. Kasım’dan sonra haftada 3 TYT 1 AYT çözmeye başladım. Ayrıca branş denemelerine de devam ettim. Son 3 ay bir gün 2 TYT 1 AYT, bir gün 1 TYT 2 AYT olacak şekilde çözdüm. Branş denemelerini azalttım ama Matematik, Türkçe, Fen gibi çok önemli derslerin bazen AYT bazen de TYT branşlarını çözmeye devam ettim.

  • Okuyucularla paylaşmak istediğin özel ve çok verimli bulduğun bir çalışma tekniğin, şeklin var mıydı?

Herkesin çalışma tekniği birbirinden farklıdır ama ben konuları erkenden bitirip deneme çözmeye erken başlamanın çok faydasını gördüğümü düşünüyorum. En basitinden stres kontrolümü bile daha erkenden sağlamıştım.

  • Konularını ne zaman bitirdin?

TYT Kasım-Aralık gibi, AYT ise Mart sonunda bitmişti.

  • Hangi sıklıkla deneme çözerdin?

12. sınıfta ilk dönem Kasım’a kadar haftada 2 TYT ve branş denemeleri çözdüm. Kasım’dan sonra haftada 3 TYT1 AYT çözmeye başladım. Ayrıca branş denemelerine de devam ettim. Son 3 ay bir gün 2 TYT 1 AYT, bir gün 1 TYT 2 AYT olacak şekilde çözdüm. Branş denemelerini azalttım ama Matematik, Türkçe, Fen gibi çok önemli derslerin bazen AYT bazen de TYT branşlarını çözmeye devam ettim.

  • Sınav anını nasıl yönettin, sınav anını yönetmekle ilgili bir önerin var mı?

Bence sınav anını iyi şekilde yönetebilmenin tek yolu konulara tam olarak hakim olmak ve çözebildiğiniz kadar çok genel ve branş denemeleri çözmek. Böylelikle asıl sınava girdiğinizde illaki stres olur ama stresinizi aşmanız çok daha hızlı ve kolay olur. Aynı şekilde sınava girdiğimde sorular zor olduğundan ben de stres yaptım ama stresimi hemen üstümden attım.

  • Son hafta/son gün neler yaptın? (Uyku, yemek, ders olarak)

Son hafta kendimi aşırı yormamaya dikkat ettim. Çok geç yatmamaya ve yediklerime dikkat etmeye çalıştım. Sınavdan önceki günler benden önceki sene sınava girenlerin önerilerine baktım ve ailemle vakit geçirmeye çalıştım. Çalışma olaraksa unuttuğum konuları kısaca MEB kitaplarından not aldığım yerleri okudum, genel deneme çözmek yerine branş denemelerine ağırlık verdim. Ayrıca son hafta biriktirdiğim sorularıma ve Kunduz’daki sorduğum soru dosyalarına baktım.

  • Üniversite sınavı, üniversite sınavının zorluğu hakkında neler düşünüyorsun ve tavsiyelerin?

Sınavın gelecek için bir basamak olduğunu düşünüyorum. Hayatımız boyunca birçok sınava gireceğiz ve bu o sınavlar içinde önemli olanlardan bir tanesi. Hayatımızı şekillendirmemize yardımcı olan ve istediklerimize ulaşmamızı sağlayan bir sınav. Zorluğu her sene değişse de sınavın zorluğunun tamamen şansa bağlı olduğunu kabul etmek gerektiğini düşünüyorum. Bir sene çok kolayken bir sonraki sene çok zor olabilir. Bu yüzden hem kolay hem de zor soru çeşitleri çözülmeli ki sınavda beklenmedik bir şeyle karşılaşmayalım.

?

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği öğrencisi Zeynep’in sınav yılı hikayesini okuduk.
Sınava Kunduz’la hazırlanan öğrencilerimizle yapacağımız diğer röportajlar için takipte kal!

Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL