Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Matematik Nasıl Çalışılır? TYT-AYT

Kunduz ekibi olarak Matematik dersine karşı olan ön yargılarını yıkman ve çalışmalarından verim alabilmen için ihtiyacın olabilecek ipuçlarını derledik. İyi okumalar!

4 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 8.01.2022
Matematik Nasıl Çalışılır? TYT-AYT

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

 

Matematik nasıl çalışılır sorusu YKS süreciyle beraber daha önemli bir hal alıyor. Matematik, alanın ne olursa olsun üzerine düşmen gereken bir ders. Matematik dersinde netleri arttırmak her alan için önemli. Kunduz ekibi olarak Matematik dersine karşı olan ön yargılarını yıkman ve çalışmalarından verim alabilmen için ihtiyacın olabilecek ipuçlarını derledik. TYT matematik nasıl çalışılır , AYT matematik nasıl çalışılır birlikte inceleyelim.

Öncelikle Matematik dersini iki grupta ele alalım. Birincisi, tüm adayları ilgilendiren ve daha çok yoruma/hıza bağlı olan TYT Matematik. İkincisi ise sayısal ve eşit ağırlık öğrencilerini ilgilendiren daha çok bilgiye dayalı olan AYT Matematik.


 

TYT Matematik Nasıl Çalışılır

TYT matematikte en çok “Problemler” konusu öğrencileri zorluyor diyebiliriz. Problemler, temelinde herhangi bir açıklamayı matematik diline iyi bir şekilde çevirebilmeyi gerektirir. Soruların çoğu denklemler, oran-orantı gibi temel öğretileri kullandırtmaya dayalı. Baktığında gayet basit ve temel konular ama bu konularda yüzlerce orijinal soru yazılabiliyor. Soruda okuduğun bilgileri bir denklem şeklinde yazabilmen, ya da okuduğun veriler arasında oran kuruyor olabilmen gerekir. İçeriği çok geniş olduğu için de spesifik bir çalışma metodu ve soru tipi maalesef yok. Ama bunda korkacak bir şey de yok. Ezberlemen gereken, mutlaka öğrenmek zorunda olduğun bilgiler yok.

Her gün en az bir problemler testi çözmeni tavsiye ediyoruz. Soruları çözerken de “Bana ne vermiş, benden ne istemiş, neleri biliyorum, neleri bilmiyorum, hangi denklemleri yazabilirim, verilenler arasında nasıl bir bağlantı kurabilirim?” vb şeklinde soruyu analiz ederek aşama aşama gitmelisin. Çoğu problemler sorusu kolayca zihinden çözebileceğin şekilde olmuyor. Gerekirse bir tablo, şema, grafik, liste yazman gerekebilir. O nedenle düşündüklerini kağıda dökerken her türlü açıklamadan yararlanman gerek. Bu da zamanla oturacak bir beceri. O yüzden problemler testi çözmeyi her gün zaman ayırdığın bir alışkanlık haline getirmen önemli. 


AYT Matematik Nasıl Çalışılır

AYT matematikte ise polinom , trigonometri, olasılık, limit, türev, integral gibi çok fazla ve birbirinden farklı konular var. Burada dikkat etmen gereken şu : Bir önceki konuyu iyice pekiştirmeden bir sonraki konuyu öğrenmen çok zor. Öğrenciler genelde daha çok soru çıktığı için direkt Türev-İntegral gibi konulara yönelebiliyor ama bu konuların iyice anlaşılması için geçmişe dönük trigonometri, mutlak değer , eşitsizlik, logaritma gibi konuların tamamlanmış olması gerekir. Aynı şekilde Limit bilmeden Türev ; Türev bilmeden de İntegral sorusu çözebilmek kolay değil. Kısacası AYT matematikte konuları sırayla, aşama aşama geçerek ilerlemek gerekiyor.

TYT-AYT içeriğini ele aldıktan sonra kafanda şu soru oluşmuş olabilir : “Tamam, bunları biliyorum ama nasıl çalışıp halledeceğim?” Şimdi biraz da Matematik’in çalışma programımızdaki yerinden ve çalışma stillerinden bahsedelim.


Matematik çalışma programı nasıl olmalı?

Her gün iki derse zaman ayırdığın bir ders programı düşünelim. Matematik genelde her gün ya da iki günde çalıştığımız bir ders oluyor. Seviyemize göre, örneğin “Temelim yok.” diyorsan sıfırdan başlayanlar için olan bir kitabı alıyoruz, en baştan yavaş yavaş ilerliyoruz. Altın kuralı tekrardan hatırlatalım : Bir konuyu çalışmadan sıradaki konuya geçmek yok. Konuyu çalıştıktan sonra soru çözümüne başlayacağız. Matematikte kilit nokta bol bol soru çözerek farklı soru tiplerini görmek çünkü. Ama hemen “Ben konu çalıştım ama soruları çözemiyorum” diyerek moral bozmak da yok.

İlk çözdüğümüz sorular daha çok öğrenme amaçlıdır, o nedenle hemen eksiksiz soru çözmeye başlayamayız maalesef ?Konu anlatımı ne kadar kusursuz olursa olsun, asıl öğrenme soru çözümü ile başlıyor. Soruları çözdükten sonra içselleştirmemiz çok önemli. Bu durumda Matematik kaynağı arayışında isen hemen buraya tıklayarak kaynak tavsiyelerimizi inceleyebilirsin!

Konular ilerledikçe bir sürü formül işin içine giriyorsa, kendine bir formül defteri hazırlayabilirsin. Ama bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. Bir formülü yazdıktan sonra o formül neyi bulmamızı sağlıyor, nasıl soru tiplerinde kullanıyoruz vs yanına notlar almamız lazım. İyice öğrenip ileride hatırlamamız için faydalı olacak. Aksi takdirde formüller unutulabiliyor ya da karıştırılıyor.


Matematik, ön yargıları yıkmakla başlıyor.

Matematik için her şeyden önce olumsuz düşünceleri kafandan atmalı ve yapabileceğine kendini inandırmalısın. Matematik sağlam bir temel ister. Formülleri öğrenmelisin. Çalışırken çok sıkılıyorsan renkli kalemler veya post-itlerden yararlanmanı öneririz. Post-itleri gözüne çarpacak noktalara yapıştırırsan farkında olmadan sürekli tekrar etmeni sağlamış olacaksın. Kitaplarını daha keyifli hale getirmek için de renkli kalemlerden yararlanabilirsin. Örneğin yapamadığın bir sorunun çözümünü renkli kalemle yazdığında hem farklılıktan dolayı akılda kalması kolaylaşır hem de ileride benzer bir soruda tekrar takılırsan dönüp çözümü bulman kolay olur 🙂

Ancak diğer derslerde de olduğu gibi matematikte de sadece formülleri bilmek yetmez, sorularla harmanlayıp sindirmen gerekir. Bunun için de bol soru çözümü yapmalısın, yapamadığın soruları da öğrenmelisin. Biliyorsun ki yapabildiğin soruları zaten ileride de yaparsın tekrar, önemli olan yapamadıklarını öğrenmektir, o yüzden yapamadıklarının üzerinde durmalısın. Bu konuda da Kunduz’un her zaman yanında olduğunu biliyorsun!?

Eğer ben matematiğe sıfırdan başlayacağım diyorsan 0 matematikle nasıl sınava hazırlanılır anlattığımız yazımı okuyabilirsin.

Kunduz’da tavsiye blog yazılarımızın yanında profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

 


 
 

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL