Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Mezun Ders Çalışma Programı ve Taktikleri

Mezuna kalmaya karar vermiş bir aday olarak ilk sorun "Mezun ders çalışma programı nasıl olmalıdır?" ise, bu yazımızda cevap bulacağız.

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 17.01.2022
Mezun Ders Çalışma Programı ve Taktikleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Mezun ders çalışma programı nasıl olmalı senin için anlattık. Üniversite sınavına hazırlıkta bazı adayların tercih ettiği bir durum mezuna kalmak. Eğer sen de bu yolda bir sene daha sınava hazırlanmaya karar vermiş bir adaysan, öncelikle yalnız olmadığını söylemek isteriz! Sadece doğru yönlendirmelere ve elindeki kaynakları doğru kullanmaya ihtiyacın var. İlk sorun “Mezun ders çalışma programı nasıl olmalıdır?” ise, bu yazımızda ona cevap bulacağız ve mezunlar için genel taktiklerimizden bahsedeceğiz.?


Doğru bir mezun ders çalışma programı için zaman yönetimi şart

Genelde mezuna kalmak dendiğinde akla hemen şu geliyor: “Tüm gün boş olacağım. İstediğim zaman ders çalışır bir şekilde hallederim.” Tabii ki bütün gün ders çalışmanı tavsiye etmiyoruz ancak dinleneceğin, eğleneceğin vakitleri kontrol altında tutman gerek.

Sene başından itibaren çok fazla ya da düzensiz uyumak, devamlı dizi izlemek, sürekli bilgisayar oyunu oynamak gibi alışkanlıklar edinmen zararlı olabilir. Zamanının ne kadar değerli olduğunun ve önemli olanın zamanını iyi yönetebilmek olduğunun farkındalığıyla rahat bir yıl geçirebilirsin. Bunun için ilk şart düzenli uyku. Sanki okula/işe gider gibi saatli uyku alışkanlığı edinirsen gününün geri kalanını planlaman da kolay olur. Günün en çok yorgun hissettiğin saatlerine (bu bazı öğrenciler için öğleden sonra, bazıları için akşam olabiliyor sana kalmış) dinlenip eğleneceğin aktiviteler yapabilirsin.

Bu sebeple rutinler çok önemli. Örneğin çalışmaya başlama saatini sabitlemek çalışmaya başlamanı kolaylaştırabilir.


Mezun ders çalışma programını hazırlarken dikkat etmen gerekenler

Sınavlar konusunda tecrübelisin ve belli bir temelin var, bunun üzerine ekleme yaparak temelini pekiştirip geliştirmen gerek. Öncelikle çok zorlandığın konuları listelemekle başlayabilirsin. Ve bir program hazırlamalısın, konuları da homojen olarak dağıtmalısın.

Zorlandığın konuları/dersleri tamamlaman önceliğin olmalı, diğerlerini soru çözümüyle destekleyebilirsin. Senin de deneyimlediğin gibi sıralamayı asıl etkileyen sınav AYT. O yüzden AYT konularının ağırlıkta olduğu şekilde çalışman en verimlisi olacaktır. TYT’yi de denemelerle çalışabilirsin.

Yine deneyimlediğin gibi TYT’de de bilgiden ziyade yorumlama yeteneği gerekir ve zamanlama çok önemlidir. Geçen seneden temelin olduğundan devamlı konu çalışmak yerine denemeler çözerek de ilerleyebilirsin. Çözemediğin, aklına takılan her soru için Kunduz’un yanında olduğunu söylemek isteriz. 


Bir senelik çalışmalarının çok güzel meyvelerini alabilirsin!

Belki geçmiş sınav tecrübenden ötürü zaman zaman motivasyonunu yitiriyor olabilirsin. Ancak hiçbir şey geçmişte yaşandığı gibi devam etmek zorunda değil. “Hiçbir şey istediğim gibi olmadı, olumsuz şeyler yaşadım” diye değil “Önümde yeni bir yol var ve nasıl yürüyeceğime ben karar vereceğim” diye düşünmelisin. 

Bu süreçte kendine bir anda yüklenmen de çok doğru olmaz. Mesela şöyle düşün, spor salonuna ilk defa giden biri direkt 10 kilo kaldırmaktan başlarsa ne olur? Tam kaldıramaz motivasyonu bozulur ve ertesi gün ağrılarından dolayı devam etmesi çok zor olur. Ancak yavaş yavaş çok yüklenmeden ilerlerse hedefine ulaşır.

Ders çalışmayı da böyle düşünebilirsin, dolayısıyla mezun ders çalışma programı hazırlarken bunu ayarlaman gerekiyor.? Önemli olan düzenli, motivasyonunu koruyarak, yılmadan devam etmen. Bu süreçte önceliğini içsel motivasyonuna vermeye de ihtiyacın var. Belki çalışma ortamını düzenlemekten de başlayabilirsin. İmkanın varsa başka bir yerde çalışmayı deneyebilirsin. Kütüphane, kafe gibi. Geçen seneki halinden çok daha güçlü olabilirsin!


Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL