Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Milli Egemenlik – Kavramlar – İnkılap Tarihi LGS Ders Notları

Milli Bağımsızlık, Milli İrade, Milli Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Ülke Bütünlüğü, Uluslararası Eşitlik, Güçler Birliği, Meclis Hükümeti Sistemi

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 22.09.2020
Milli Egemenlik – Kavramlar – İnkılap Tarihi LGS Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve özetlere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin.? Tekrar yaparken veya soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, LGS’ye hazırlık sürecinde her konuda mutlaka görmen gereken LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ipuçları, özetleri, notları derlemesi hazırladık!? Bu yazımızda Milli Bağımsızlık, Milli İrade, Milli Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Ülke Bütünlüğü, Uluslararası Eşitlik, Güçler Birliği, Meclis Hükümeti Sistemi ve çok daha fazlası hakkında bilmen gerekenlerle İnkılap Tarihi Dersindeki Önemli Kavramlar konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!☀️

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Zehra Hoca tarafından hazırlandı. Zehra Hoca, Ege Üniversitesi Tarih ve Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans Mezunu. 12 yıllık tarih öğretmeni. Şimdiye kadar ortaokul, lise ve MYO’ da dersler verdi ve bu dönemdeki okula ve sınava hazırlık tecrübelerini öğrecilerle zevkle paylaşıyor!

Milli Bağımsızlık (Ulusal Bağımsızlık)

  • Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. (Amasya Genelgesi)
  • Hristiyan unsurlara, siyasi egemenliğimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez. (Erzurum Kongresi) 
  • Manda ve himaye kabul edilemez. (Erzurum da ilk kez, Sivas’ta kesin olarak )
  • Siyasi, ekonomik ve mali gelişmemizi engelleyen ve hukuk alanında hakimiyetimizi sınırlayan imtiyazlar kabul edilemez. (Misak-ı Milli)

Milli İrade (Ulusal İrade) Milli Egemenlik (Ulusal Egemenlik)

  • Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. (Amasya Genelgesi)
  • Kuva-yı Milliye’yi (amil) etkin, milli iradeyi hâkim kılmak esastır. (Erzurum Kongresi)
  • Ulusal iradeyi, vatanın geleceğine hakim kılmak esastır. TBMM’nin üstünde hiçbir güç ve makam yoktur.(TBMM’nin açılması)

Tam Bağımsızlık

  • Manda ve himaye kabul edilemez. (Erzurum’da ilk kez, Sivas’ta kesin olarak)
  • Hıristiyan unsurlara, siyasi egemenliğimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez. (Erzurum Kongresi)
  • Siyasi, ekonomik ve mali gelişmemizi engelleyen ve hukuk alanında hâkimiyetimizi sınırlayan imtiyazlar kabul edilemez. (Misak-ı Milli)

Ülke Bütünlüğü

  • Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. (Amasya Genelgesi)
  • Ulusal(milli) sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez. (Erzurum Kongresi)
  • Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada Türk askerinin koruduğu, Müslüman Türk nüfusun çoğunluğu oluşturduğu vatan toprakları bir bütündür parçalanamaz. (Misak-ı Milli)

Uluslararası Eşitlik ( Karşılıklılık)

Azınlıklara, komşu ülkelerdeki Türklere tanınan haklar oranında hak tanınacaktır. (Misak-ı Milli)

 

Güçler Birliği (Kuvvetler Birliği)

Yasama (kanun yapma) ve yürütme (hükümet) yetkileri TBMM’ye aittir. (TBMM’nin Açılması)

Meclis Hükümeti Sistemi

Hükümet işleri, Meclis içerisinden şeçilen bir heyet tarafından yürütülecektir. Meclis başkanı bu heyetin de başkanıdır. (TBMM’nin Açılması)

Milli Egemenlik Kavramları Soru Çözümü

İnkılap Tarihi ve Atatükçülük dersinde bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi için temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Milli Bağımsızlık, Milli İrade, Milli Egemenlik, Tam Bağımsızlık, Ülke Bütünlüğü, Uluslararası Eşitlik, Güçler Birliği, Meclis Hükümeti Sistemi gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. LGS İnkılap Tarihi ve okul yazılılarında sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Milli Mücadele Hazırlık Dönemi'nde bağımsızlık yönünde çalışmalar yapılırken ulusal egemenlik kavramının açıkça dile getirilmemesinde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?

Tarih

Milli Egemenlik – Kavramlar

Milli Mücadele Hazırlık Dönemi’nde bağımsızlık yönünde çalışmalar yapılırken ulusal egemenlik kavramının açıkça dile getirilmemesinde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?

Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir.? Matematik netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden binlerce soru alanında uzman Ortaokul Sosyal Bilgiler eğitmenleri tarafından çözüldü.✅ İnkılap Tarihi dersindeki Önemli Kavramlar konusuna ait daha fazla soru ve detaylı çözümler görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL