Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Sözelciler Nasıl Çalışmalı- Sınava Hazırlık Tavsiyeleri

Birçok öğrenci ve eğitmenden sözelciler için topladığımız önerilerle hazırladığımız bu yazıda sana son haftalarını en verimli şekilde geçirmeni sağlayacak yöntemler sunacağım.

4 dakikalık okuma
Hüma Erbörü tarafından yazıldı, 5.03.2022
Sözelciler Nasıl Çalışmalı- Sınava Hazırlık Tavsiyeleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Birçok öğrenci ve eğitmenden sözelciler için topladığımız önerilerle hazırladığımız bu yazıda sana son haftalarını en verimli şekilde geçirmeni sağlayacak yöntemler sunacağım.

Öncelikle TYT ne kadar önemli olsa da biliyorsun ki puanın daha çok AYT’den hesaplanacak. Bu yüzden ilk önceliğin AYT bilgini olabildiğince genişletmek olsun. AYT bir bilgi sınavı ve diğer alanların aksine senin bu bilgilere daha fazla ihtiyacın olacak. Bu yüzden sınav yaklaşmadan konularını bitirmeye özen göster. Özellikle son zamanlarda bolca ders denemeleri çözerek pratiğini arttırabilir, eksik konularını fark edebilir ve sorular üzerinden bilgilerini tazeleyebilirsin. Son haftaya kalmadan da çıkmış soruları çözmeni tavsiye ederim, böylece bir hatan olursa telafi etmek için zamanın olacaktır.


Sözelciler AYT’de ne çözecek?

Sözel bölümden sınava girecek öğrenciler AYT’de edebiyat, coğrafya, felsefe grubu (psikoloji, mantık,sosyoloji, felsefe) ve tarih derslerini çözecekler. Sözelciler AYT’de matematik yapmak zorunda mı sorusu sık sorulan sorulardan. Sözelcilerin sözel puanlarının oluşabilmesi için AYT’de matematik çözmesi gerekmiyor.

Sözelciler TYT’de ne çözecek?

TYT dersleri tüm alanlardan sınava hazırlanan öğrenciler için ortaktır. ancak sözel öğrenciler matematik ve fen derslerinden çekinip geri kalabiliyor. Bu yüzden sözelden derece yapmak isteyen bir öğrencinin TYT matematik ve fen bilimleri derslerine de ağırlık vermesi önemli. Şimdi sözel bir öğrenci her ders için nasıl çalışmalı inceleyelim.

Sözelcilere Tavsiyeler – Sözelciler Nasıl Çalışmalı

TYT Matematik:

            Bilindiği gibi sözelci oluğun için iki yıldır Matematik dersiyle çok alakan yok, ancak TYT’de AYT’ne katkıda bulunması için iyi bir derece istiyorsan Matematik çözerek kendini öne taşıman şart. Sana bunun için şu şekilde bir öneri ile gelebilirim, eğer altyapının çok iyi olmadığını düşünüyorsan ve diğer derslerden çok zaman çalmak istemiyorsan Matematik’te belli başlı konulara odaklanarak onlara çalış. Bunlar özellikle Temel Kavramlar ve Problemler oluyor. Problemlerdeki en büyük avantajın uzun paragraf sorularını sıkılmadan anlayabilmen ve güzel bir şekilde yazıya dökebilmen olacak. Eğer sorunun senden ne istediğini anlayabilirsen işin çok kolaylaşacaktır! Bunun için soru çözüm videoları izleyebilir, basit çözüm yöntemlerini ve formüllerini öğrenebilir veya MEB Kazanım Testleri veya çıkmış soruları kullanarak ÖSYM tarzını iyice kavrayabilirsin.


AYT EDEBİYAT:

            Edebiyat, hem ezberlenecek çok bilgi olması hem de sözelciler için AYT’nin temel taşını oluşturması sebebiyle birçoğumuzun korkulu rüyası. Ancak strese girmene gerek yok! Artık bir sürü kodlama teknikleri ve küçük konu özetleri gibi kaynaklar çok kolay bir şekilde internette bulunabiliyor. Bu gibi kaynaklardan yararlanarak veya kendine ezber kağıtları hazırlayarak klasik ezber yöntemlerini kullanmadan da edebiyat bilgini arttırabilirsin. Ayrıca soru çözümü de sana AYT Edebiyat’ta büyük katkı sağlayacaktır. Edebiyat soruları genellikle uzun paragraflardan oluşuyor. Ancak soru çözdükçe sen de fark edeceksin ki belli başlı kelimeleri yakaladığında sorular çok kolay çözülmeye başlıyor. Sana önerim, bol bol soru çözerek soru çözme hızını arttır ve bu sorulardan bulduğun anahtar kelimeleri bir kenara yaz ve yatmadan önce oku. Bu şekilde de hem pratikleşeceksin hem de ezbere ayrı zaman harcamadan birçok bilgiyi öğrenmiş olacaksın!

            Bunun dışında akımlar veya dönemlerin karakteristik özellikleri YouTube’da videolar üzerinden konu anlatımı yapan bir sürü kanalda anlatılıyor. Özet olarak anlatıldığı veya taktik verildiği için bu videoları da sınava girmeden izlemenin faydası olacağını düşünüyorum.


AYT Tarih:

            TYT’nin aksine AYT’de Tarih soruları bilgi üzerinden gidiyor. Bu noktada konular üzerinden çıkaracağın zihin haritaları veya tarihleri not ettiğin kronolojik bir defter sana çok yardımcı olacaktır. Bunları görebileceğin bir yere as ki ezberlemeye zaman ayırmadan sadece bakarak bilginin beynine girmesine izin ver! Zaman kaybetmemek için konu anlatımı yerine konu özetlerini ve anahtar olayları anlatan kaynakları tercih edebilir, yine bol bol soru çözerek de bilgilerini pekiştirebilirsin. Tarihte çok fazla öncül içeren soru olacağı için her bir öncül bir bilgi barındıracak. Sana tavsiyem, özellikle yanlış yaptığın öncülleri not et ve bol bol oku. Bu şekilde yanlışlarından öğrenecek ve detaylı bir çalışma yapmış olacaksın.


AYT Coğrafya:

            Coğrafyanın en büyük problemi yine ezber içermesinin yanında harita bilgisine de sahip olman gerekmesi. Bunun için hala yoksa bir Türkiye bir de Dünya haritası almanı tavsiye ediyorum. Kanalları, ovaları ve daha birçok unsuru bu harita üzerine post-it koyarak yapıştır. Haritaya bakarak test çöz, çalış. Sınavda da fark edeceksin ki gözlerini kapattığında o harita canlanacak ve sen bilgiyi o harita üzerinden arıyor olacaksın! Bunun yanında Edebiyat gibi Coğrafya ezberlerinde de birçok kodlama kullanılabiliyor, eğer kodlamalarla öğrenen bir öğrenciysen kendin kodlamalar oluşturulabilir ya da oluşturulmuş kodlamaları öğrenerek bilgileri daha rahat bir şekilde aklında tutabilirsin.

Sözelciler için her ders adına genel olarak tavsiyem bol bol soru çözülmesi. İşlem gerektirmediği için soru çözümü çok fazla zamanını almayacak ve sana çok daha öğretici olacaktır.

Kunduz ailesi olarak her zaman yanındayız!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL