Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Su Dalgaları 10. Sınıf Ders Notları

Su Dalgalarında Hız ve Frekans, Stroboskop, Yansıma ve Kırılma... Su Dalgaları konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

6 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 11.08.2021
Su Dalgaları 10. Sınıf Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Su Dalgalarında Hız ve Frekans, Stroboskop, Su Dalgalarının Yansıması, Su Dalgalarının Kırılması ve Geçişleri hakkında bilmen gerekenler ile Su Dalgaları konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Memet Hoca tarafından hazırlandı. Memet Hoca, Gazi üniversitesi Fizik bölümü mezunu. Yetiştirdiği insanların kendinden daha iyi mevkilere gelmesinden mutluluk duyan bir öğretmen.

???

Su Dalgalarının Genel Özellikleri

Işığın yapısını daha iyi anlamak için su dalgalarında girişim, kırınım, kırılma, yansıma gibi olayların incelenmesi kolaylık sağlar. Çünkü ışığın yapısıyla su dalgalarının ortak özellikler taşıdığı bilinmektedir.

su dalgaları genel özellikleri

Su Dalgaları ve Hız İlişkisi

Yay dalgasının hızı yayın kalınlığı (ağırlığı) ile değişmekteydi. Su dalgalarının hızı ise derinliğe bağlıdır. Derin ortamda su dalgalarının hızı, sığ ortamdakinden büyüktür. Işık dalgalarına benzetilirse derin ortamın kırılma inisi, sığ ortamın kırılma indisinden küçüktür. Dalgaların frekansı ve periyodu kaynağa bağlıdır. Bu nedenle oram değiştiren dalganın frekansı değişmez.

Stroboskop Nedir?

Su dalgalarının hız ve dalga boyu gibi nicelliklerinin ölçülmesi için, üzerinde eşit aralıklarla açılmış yarıklar bulunan ve merkezi etrafında dönebilen dairesel bir araçtır. Stroboskop döndürülerek, yarıklar arasından hareketli dalgalar incelenir. Yarıktan bakıldığında hep dalga tepesi görülüyorsa, dalgalar duruyormuş gibi görünür.

Stroboskop Formülü

  • fd = n.fs
    • fs : stroboskop frekansı
    • fd : dalga frekansı
    • n: yarık sayısı
  • fd > n.fs ise dalgalar ileri gidiyormuş gibi görünür.
  • fd < n.fs ise dalgalar geri gidiyormuş gibi görünür.

???

Su Dalgaları ve Yansıma

Doğrusal Su Dalgalarının Yansıması

  • Düz Engelden Yansıma: Düz engele, geliş doğrultusu aşağıdaki gibi yüzey normali ile α açısı yaparak gelen dalga, yansıma doğrultusu normalle α açısı yaparak yansır.
Düz Engelden Yansıma
  • Parabolik Engelden Yansıma: Engelin çukur kısmına gelen doğrusal dalga, odakta odaklanacak şekilde yansır. Engelin tümsek kısmına gelen doğrusal dalga ise uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır.
Parabolik Engelden Yansıma

Dairesel Su Dalgalarının Yansıması

  • Düz Engelden Yansıma: Düz engele gelen dairesel dalgalar engelin arkasındaki bir noktadan geliyor gibi yansır.
su dalgaları düz engelden yansıma
  • Tümsek Engelden Yansıma: Parabolik engelin tümsek yüzeyine gelen dairesel dalga, engelin arkasındaki bir noktadan geliyormuş gibi yansır.
tümsek engelden yansıma
  • Çukur Engelden Yansıma: Merkezin dışından gelen dairesel dalga merkezle odak arasında bir noktada toplanıp dağılır. Merkezden gelen dairesel dalga, merkezde toplanıp dağılır. Merkezle odak arasından gönderilen dalga, merkezin dışındaki bir noktada toplanıp dağılır. Odaktan gönderilen dairesel dalga, doğrusal dalgaya dönüşerek yansır. Odakla engel arasındaki bir noktadan gelen dairesel dalga, engelin arkasındaki bir noktadan geliyormuş gibi yansır.

Su Dalgaları ve Kırılma

Derinlikleri farklı iki ortamadan birinde üretilen su dalgası diğerine geçerken ortam değiştirir. (nsığ > nderin)

Derin ortamdan sığ ortama gelen doğrusal su dalgalarının hareket yönü değişmez. İlerleme doğrultusu normale yaklaşır.

Su Dalgalarının Mercek Şeklindeki Ortamlardan Geçişleri

Dalga leğeninde sabit kalınlılı mercek şeklindeki cisimlerle derin ve sığ ortamlar oluşturulabilir. Burada su dalgalarının izledikleri yol optik konusunda merceklerde ışığın izlediği yol gibidir.

su dalgaları kırılma mercek dalga leğeni

Su Dalgalarında Kırınım

Dar bir yarığa doğru gelen doğrusal su dalgaları, yarığı geçtikten sonra kırınıma uğrayarak daireselleştirilebilir.

su dalgaları kırınım

???

Şimdi Su Dalgaları soru çözümlerine devam edebilirsin!

Su Dalgaları konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Fizik ve Dalgalar konusu için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Su Dalgalarında Hız ve Frekans, Stroboskop, Su Dalgalarının Yansıması, Su Dalgalarının Kırılması ve Geçişleri gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Fizik olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT ve AYT Fizik testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları, özetleri ve kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik konu anlatımı yazımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarından sonra MEB Kaynaklarına da göz atmanı tavsiye ediyoruz. TYT ve AYT Fizik dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL