Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

TYT Türkçe Çalışma Taktikleri

Bu yazımızda, Türkçe dersine nasıl çalışabileceğin ve Türkçe netlerini nasıl yükseltebileceğin hakkındaki tavsiyelerimizi yazdık. İyi okumalar!

4 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 14.12.2021
TYT Türkçe Çalışma Taktikleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

TYT Türkçe çalışma taktikleri sınava hazırlanırken bilinmesi gereken bilgilerden. Türkçe, TYT’de oldukça büyük bir öneme sahip. Aynı şekilde AYT’de de Edebiyat testi puana etki ediyor. Türkçe dersi, çalışma yöntemi olarak diğer derslerden farklı; çünkü formüller veya ezber bilgiler yok. Dili iyi anlama ve yorumlama var. Bu yazımızda Türkçe Çalışma Taktikleri senin için derlendi, iyi okumalar!

Türkçe Çalışma Taktikleri - Kunduz

Türkçe Testinde Soruların Çoğu Anlam Bilgisinden Oluşuyor

Anlam bilgisinin alt başlıkları Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam ve Paragrafta Anlam şeklinde. Senin de tahmin edebileceğin gibi okuduğunu anlaman, yorumlaman gerekiyor. Anlam bilgisinde hız kazanmak ve kolayca yorum yapabilmek çok önemli. Her gün en az iki tane anlam bilgisi testi çözmen bu anlamda büyük katkı sağlar. Hem günlere yayarak sıkılmanı önlemiş olursun. Çünkü “Bugün Türkçe çalışayım.” diyerek on test çözmeye çalışmak seni yoracaktır. Bunu günlük rutinin haline getirmelisin. Eğer şu ana kadar Türkçe testi çözme alışkanlığın yoksa birden yüklenmek yerine azar azar ama düzenli olarak her gün çözmelisin, ilerleyen süreçte bunu arttırmalısın. Hatta elindeki kaynakları tükettikten sonra ALES’in sorularını da çözebilirsin. ALES soruları hız konusunda da çok yardımcı olur. 

Paragraf Soruları Büyük Öneme Sahip

Türkçe çalışma taktikleri diyince akla ilk Paragraf geliyor şüphesiz. Paragraflar uzun, şıklar çeldirici görünebiliyor. Bu da doğal olarak öğrencilerin gözünü korkutuyor. Paragraf sorularında giriş, gelişme, sonuç iyi analiz edilmeli ve tüm paragraf boyunca mesajı verilen ana düşünce saptanmalıdır. Aynı şekilde ana düşünceye zaman zaman destek çıkan yardımcı düşünceler de belirlenmelidir.

Paragraf sorularında süre kontrolü önemli olduğu için çözdüğün bir testi bile süre tutarak çözmen faydalı olacaktır. Paragrafta konsantre olmak çok önemli. Hangisine ulaşılır/ulaşılmaz sorularında sorudan bağımsız olarak yorum yapmaman gerekiyor. Mesela paragrafta matematik dersini sevmediğini söylemiş yazar, “Ben buradan matematiği sevmediğini çıkardım.” diyebiliyor öğrenciler. Halbuki paragrafta sadece dersten bahsetmiş, matematiğin kendisine uyarlamamak gerek hemen. Bu çok basit bir örnek tabii ama paragrafın her cümlesini 3. gözden, nesnel olarak değerlendirmen gerek.

Soruları çözerken de önce soru kökünü okuman daha verimli olacaktır. Soru kökünü okuduğunda nasıl bir soru ile karşılaşacağını anlarsın. Ulaşılabilir/ulaşılamaz sorusu mu, boş bırakılan yere hangisi gelir sorusu mu vb… Daha sonra şıkları okursan, paragrafın az çok ne ile ilgili olduğunu ve nasıl bir dili olduğunu çözersin. Mesela bilimsel şeylerden mi bahsedecek, bir hikaye mi, eleştiri mi, gezi yazısı mı vb.

Dil Bilgisi Soruları Bilgi Gerektiriyor

Dil bilgisi konuları, anlam bilgisinden farklı olarak daha çok bilgiye dayanıyor. Dil bilgisi konularının bir listesini çıkaralım önce. Temel olarak isim-sıfat-zarf gibi sözcük türlerini sorgulatan soru tipleri çok önemli. Bu sözcük türlerinin ne olduğunu bilmeden ve cümle içinde analiz edemeden bu soruları çözmek çok zor. Daha sonra yapı bilgisi kısmı var, ek-kök vs. Bu konular hem konu anlatımı çalışmaya, hem de soru çözmeye dayalı. Geriye de yazım, noktalama, anlatım bozukluğu kalıyor ki bunlarda soru çözmek çok daha önemli. Oturup yazım kurallarına çalışabilirsin, elbet faydası var ama soru çözdükçe, yanlış yazılan, hatalı şeyleri görüp onun doğrusunun peşine düşerken de birikimin oldukça artacaktır.


Türkçe Öğretmenlerinden Türkçe Çalışma Taktikleri:

2019 TYT’de 40 sorunun tamamı sadece 88 öğrenci tarafından doğru cevaplamış. Biz de Türkçe öğretmenlerimize, öğrencilere vermek istedikleri tavsiyeleri sorduk. Bakalım öğretmenlerimiz Türkçe çalışam taktikleri hakkında ne düşünüyor:

“Üniversite adayları Türkçe dersinde en çok anlam sorularında hata yapıyor. Türkçede anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru kaçıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar. Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bilgi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli. Türkçe soruları giderek sözcük sayısı olarak artmakta, kullanılan dilin kalitesi olarak iyileşmekte; bu durum kısa sürede en çok soruyu çözmeyi gerekli kılıyor. Türkçede tüm  öğrenciler günlük en az 30 soru ile antrenmanlı olarak sınava hazırlanmalı. Türkçede başarı bir anda değil, yavaş yavaş öğrencinin kendi öğrenme stilini keşfetmesiyle ortaya çıkar.”


Bitirmeden Önce: En Önemli Türkçe Çalışma Taktiği

Türkçe, bol soru çözerek zamanla kendini geliştirebileceğin bir ders. Sen de elinden geldiğince çok bu derse zaman ayırarak, en yüksek netini gerçek sınavda yapabilirsin!? Üniversite sınavına hazırlık maratonu oldukça uzun ve yorucu. Kunduz ailesi olarak alanında uzman eğitmenlerden soru çözüm desteği, konu anlatımı, premium içerik gibi özelliklerimizle bu süreci olabildiğince kolaylaştırmaya çalıştık. Bu maratonun sonunda hedeflerine ulaşmış olmanı ve başarılarla dolu bir geleceğe adım atmanı diliyoruz!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL