Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Tuz Köprüsü – Elektrokimyasal Piller Konu Anlatımı

Tuz Köprüsü, Anot ve Katot Tarafı, Derişim Pilleri... Elektrokimyasal Piller hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 3.10.2021
Tuz Köprüsü – Elektrokimyasal Piller Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Standart Pil Potansiyeli, Tuz Köprüsü, Anot ve Katot Tarafı, Pil Derişimini Etkileyen Faktörler, Derişim Pilleri hakkında bilmen gerekenler ile Elektrokimyasal Piller konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Melisa Hoca tarafından hazırlandı. Melisa Hoca, Şehremini Anadolu Lisesi mezunu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği hazırlık öğrencisi.

Elektrokimyasal Piller: Tuz Köprüsü – Pil Derişimi – Derişim Pilleri

Standart Pil Potansiyeli

Elementlerin aktifliklerinin kıyaslanmasında yükseltgenme yarı pil potansiyelleri de kullanılabilir. Her elementin bir yükseltgenme yarı pil potansiyeli vardır. E° ile gösterilir. Hidrojen referans alınır.

  • Ca(k) → Ca(+2) (suda) +2e- E° = 2,76 V

  • Zn(k) → Zn(+2) (suda) +2e- E° = 0,76 V

  • H2(k) → 2H(+) (suda) +2e- E° = 0 V

  • Cu(k) → Cu(+2) (suda) +2e- E° = -0,34 V

Tepkime ters çevrilirse E° işaret değiştirir. Tepkime katsayı ile çarpılırsa E° değişmez. E° değeri daha yüksek olan element daha aktiftir.

???

Tuz Köprüsü: Anot Tarafı & Katot Tarafı – Elektrot ve Elektrolit

Elektrokimyasal Piller, kendiliğinden gerçekleşen redoks tepkimesiyle elektrik enerjisi üreten sistemlerdir.

tuz köprüsü

Elektrot: Elektrik akımını ileten metal
Elektrolit: Elektrik akımını ileten sıvı
Anot: Yükseltgenmenin olduğu (-) kutup
Katot: İndirgenmenin olduğu (+) kutup
Tuz Köprüsü: Hücrelerdeki yük denkliğini sağlar. Tuz köprüsü olmazsa pil çalışmaz.

Elektronlar anottan katota doğru akar. Elektrik akımı katottan anota doğru akar. Elektrokimyasal pillere “galvanik hücre” denir.

???

Pil Gerilimini Etkileyen Faktörler

Denge tepkimesinde tepkimeyi ürünler yönüne kaydıran etkiler pil potansiyelini arttırır. Girenler yönüne kaydıran etkiler düşürür.

Sıcaklık

Ekzotermik reaksiyon olduğu için sıcaklık artarsa denge girenlere kayar ve pil potansiyeli azalır.

Tuz Köprüsü, Anot ve Katot Tarafı, Derişim Pilleri... Elektrokimyasal Piller hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

Elektrotların yüzey alanı pil gerilimini etkilemez.

???

Derişim Pilleri – Nerst Eşitliği

  • Derişimi küçük olan anot (yükseltgenme)
  • Derişimi büyük olan katot (indirgenme)
  • Çözelti derişimleri eşitlenene kadar çalışır.
derişim

???

Şimdi soru çözümlerine devam edebilirsin!

Elektrokimyasal Piller konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Elektrokimyasal Piller konusu, AYT Kimya testi için temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Standart Pil Potansiyeli, Tuz Köprüsü, Anot ve Katot Tarafı, Pil Derişimini Etkileyen Faktörler, Derişim Pilleri gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. TYT ve AYT Kimya’da sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Zn metalinin elektron verme eğilimi Ni metalinden daha fazla olduğuna göre yukarıda verilen pil sistemlerinin başlangıç pil potansiyeli değerlerinin karşılaştırılması seçeneklerin hangisinde doğru gösterilmiştir?

KİMYA

TUZ KÖPRÜSÜ

Zn metalinin elektron verme eğilimi Ni metalinden daha fazla olduğuna göre yukarıda verilen pil sistemlerinin başlangıç pil potansiyeli değerlerinin karşılaştırılması seçeneklerin hangisinde doğru gösterilmiştir?

Bilgileri, tanımları, formülleri ve kuralları öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Kimya konu anlatımı vşdeolarımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB tarafından yayınlanan Kazanım Testlerini de çözmeni tavsiye ediyoruz. Kimya netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, Elektrokimyasal Piller konulu binlerce soru alanında uzman Kimya eğitmenleri tarafından çözüldü. Daha fazla Elektrokimyasal Piller sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL