Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Yükseltgenme Basamağı Konu Anlatımı

Yükseltgenme Basamakları konu anlatımı, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Yükseltgenme Basamakları ve periyodik tablonun hangi sütununda yükseltgenme basamağı nasıl olur hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 20.10.2021
Yükseltgenme Basamağı Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz! Kimya öğretmenimiz Serap Hoca; bu yazımızda Yükseltgenme Basamağı hakkında bilmen gerekenleri ve örnek soru çözümleri hazırladı. Umarız bu konu anlatımı sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Yükseltgenme Basamağı Nedir?

Kimyasal bağ oluşumu sırasında elementler daha kararlı hale gelerek soy gaz dağılımına benzemek isterler. Bunun için elektron alışverişi yaparlar ya da elektronlarını ortaklaşa kullanırlar. Metal ve ametal atomları arasında elektron alışverişi ile iyonik bağ oluşur. İyonik bağda atomların sahip olduğu değerliğe “iyon yükü” denir. Ametallerin kendi arasında oluşturduğu kovalent bağlı bileşiklerde ise atomların sahip olduğu yüke “yükseltgenme basamağı” denir.

Elementlerin ve Bileşiklerin Yükseltgenme Basamakları Nasıl Bulunur?

  1. Element atomlarının veya tek cins atomdan oluşan moleküldeki atomların yükseltgenme basamağı sıfırdır: Na, Fe, Cl2, O3 …
  2. Tek atomlu iyonlarda yükseltgenme basamağı iyon yüküne eşittir: Mg(+2) için (+2), Cl(-) için (-1)
  3. Hidrojen metallerle (-1), bunun dışında tüm bileşiklerinde (+1) yükseltgenme basamağındadır: NaH, CaH2 için (-1); H2O, HCl, NH3, H2SO4.. için (+1)
  4. Oksijen oksitlerinde (-2) , peroksitlerinde (-1) değerlik alır. Peroksit yalnızca 1A ve 2A grubu ile yapar. Sadece flor ile bileşiğinde (+2) değerlik alır: H2O, CO2, SO3, Fe2O3 oksit; H2O2, Na2O2, K2O2, CaO2, MgO2 peroksit. OF2, +2 yüklü olduğu tek bileşiktir.
  5. 1A grubu +1 yük alır: Na(+) , K(+) 2A grubu +2 yük alır: Mg(+2), Ca(+2) 3A grubu +3 yük alır: Al(+3)
  6. Flor her zaman -1 değerlik alır.
  7. Bileşiklerde ve moleküllerde toplam yük sıfırdır. Çok atomlu iyonlarda ise yükler toplamı iyon yüküne eşittir.
    Na2S2O3: SO3(-2)
    2Na + 2S + 3O = 0, 1S + 3O = -2
    2.(+1) + 2.S + 3.(-2)=0, 1.S + 3.(-2) = -2
    S= +2, S= +4

Yükseltgenme Basamakları konusunu tam olarak anlamak için bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Soru çözerek bu konu hakkında alıştırma yapıp konuyu pekiştirebilirsin!

☀️☀️☀️

Yükseltgenme Basamakları Soru Çözümü

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL