Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Zihin Haritası Nasıl Yapılır? – Zihin Haritası Örnekleri

Daha kalıcı bir öğrenme, zihin haritası ile mümkün! Zihin haritası nasıl yapılır, örnekleri nasıldır anlatıyoruz.

2 dakikalık okuma
Ecem tarafından yazıldı, 19.01.2022
Zihin Haritası Nasıl Yapılır? – Zihin Haritası Örnekleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Zihin haritası nasıl yapılır , çalışmalarının verimini nasıl arttırır senin için anlattık! Konuları uzun uzun çalışıyoruz, videolar izliyoruz, konu anlatımları okuyoruz ve notlar çıkarıyoruz hatta soru da çözüyoruz. Pekii hiç bunları yapıp bir hafta sonra soru çözdüğünde formülleri ya da kavramları hatırlamakta zorlandığın oldu mu? Endişelenme çünkü bunun olması çok doğal. Ama daha kalıcı bir öğrenme sağlamak mümkün. Burada da devreye zihin haritaları giriyor.


Aslında hafızamız uzun süreli ve kısa süreli hafıza olarak ikiye ayrılıyor. Eğer öğrendiğimiz bilgileri doğru kodlayamazsak bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçmiyor yani öğrenme gerçekleşmiyor. Zihin haritası ise bilgileri kodlamamıza ve ihtiyaç duyduğumuzda bilgileri geri çağırmamızı kolaylaştıran bir yöntem.

Zihin haritası nedir?

Konuyu her zaman çalıştığımız şekilde çalışırken ya da çalıştıktan sonra konuyu tek sayfada özetleyip görerek, görsellerle destekleyerek, en önemlisi de kendi oluşturduğumuz bir harita ile öğrenmemizi kalıcı hale getiren bir teknik aslında. Çünkü düşünerek kendimizin oluşturduğu bir şemayı içeriyor. Öğrenme, biz sürece bizzat dahil olduğumuz için kalıcı oluyor. Zihin haritaları kullanarak ders tekrarı sürecini daha verimli hale getirebilirsin!


Zihin Haritası Nasıl Yapılır?

Birkaç maddede nasıl zihin haritası oluşturabileceğimizi inceleyelim. ?

  1. Öncelikle yatay olarak kullanacağımız bir A4 kağıdına ihtiyacımız var tabii ki kağıtın boyutlarını zihin haritası yapacağınız konuya göre seçebilirsin.
  2. Kağıdı kullanmaya ortadan ve konu başlığı ile başlıyoruz ve bir görsel ekliyoruz. Görsel kullanımı zihin haritalarında çok önemli çünkü görseller öğrenmemizi güçlendiriyor. ? “Ama ben resim çizemem.” demeye gerek yok. Çünkü zihin haritasına eklediğiniz başlık ya da kavram sana ne anımsatıyorsa en basit şekilde çizebilirsin. Tamamen sana kalmış. Çünkü bunu sadece daha iyi öğrenmen için yapıyorsun.
  3. Başlığımızı ortaya yazdıktan sonra konu ile ilişkili dalları oluşturmaya başlıyoruz. Dalları yaparken renkli kalem kullanmaktan çekinme. Konumuza göre dallardan yeni dallar çıkacak ve bunlara da küçük görsel eklememiz çok önemli tabii ki!
  4. Zihin haritalarının dallarına uzun uzun cümleler değil kavramları ya da yeni başlıyorsan açıklayıcı minik bir iki kelimeyi yazıyoruz.

Aşağıdaki zihin haritası örneğini inceleyebilir, sen de bu tekniği çalışmalarında rahatlıkla kullanabilirsin!

zihin haritası örnekleri - kapsayıcı eğitim zihin haritası - zihin haritası nasıl yapılır

Zihin haritası nasıl hazırlanır izlemek istersen videomuza gidebilirsin:

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL