Göreli Zaman, Göreli Uzunluk, Kütle - Enerji Eş Değerliği

Modern Fizik!
Modern fizikte göreli zamanla devam  ediyoruz.
Zamanın genleşmesi de bu duruma zamanın   genleşmesi olarak da ifade edebiliriz.
Görmüş  olduğunuz gibi bir tren vagonu içinde A kişisi   hareketli gözlemci olsun tren vagonunun  dışında durgun gözlemcimiz olsun.
Tren   V hızıyla sağa doğru ilerlerken şurada ikinci  ve üçüncü durum olarak ifade edecek olursak A   kişisi elindeki lazer ışını aynaya düz bir  şekilde yukarı doğru gönderdiğinde A kişisi   ışığın hareketinin şu kadar yukarı çıkıp şu  şekilde aşağıya inişi olarak gözlemleyecek.
O   halde buradaki hareketli gözlemcimizin bu ışığın  gidip gelme süresini t0 olarak ölçtüğünü ifade   edecek olursak B gözlemcisi ışığın gittiği yolu  nasıl gözlemleyecek?
Tren sağa doğru gittiği için   görmüş olduğunuz gibi ikinci ve üçüncü durumda  şu şekilde bir ışığın gideceği yolu inceleyecek.   Çünkü aynaya çarptığında tren de sağa doru  hareket ettiği için durgun gözlemci ışığın   yolunu gittiği yolu şu şekilde ifade edecek:  O halde A kişisine göre şu diklik mesafesini X   olarak ifade edersek aynı zamanda bu süreye de t  olarak ifade edersek dışarıdan bakan gözlemci şu   mesafeyi ne olarak olarak ölçecek?
V.t olarak.  Burada durgun gözlemci ışığın hareketi içinde   ölçtüğü zamanda t olarak ifade edecek olursak  görmüş olduğunuz gibi şu mesafeleri V.t olarak   ifade edecek ve görmüş olduğunuz gibi ışığın  buradaki hipotenüsten ışığın gittiği yolu   inceleyecek.
Buradan çıkan sonuca göre şunu  elde ediyoruz: Zaman genleşmesi söz konusu   oluyor burada unutmayacağımız bir Gama sabitimiz  olacak bu denklemlerin matematiksel modellerin çok   büyük önemi yok ama yine de bilelim.
Gama sabiti  dediğimiz sabitimiz bir eksi V² bölü c² şeklinde   ifade edeceğiz.
Bu arada ışığımızın hızı ne kadar?
  c kadar.
O halde burada X mesafesini ne olarak   ifade ederiz?
c.t0/2 olarak ifade ederiz.  Bu görmüş olduğumuz buradaki işlemleri   pisagoru ve gerekli işlemleri yaptığımızda  t0'la t arasında şöyle bir fark çıkıyor:   t eşittir t0/Gama sabit şeklinde ifade ediyor.
O  halde ışık hızına yakın hareket eden sistemlerden   örneğin şurada bu sistemimiz 0.8c hızıyla  hareket ediyor olsaydı şuraya 0.8c yaptığınızda   Gama sabitiniz 0.6c çıkardı yani.
0.8in karesini  alacak olsaydık Gama sabitimiz buradan 0.6 çıkardı   buraya 0.6 yazdığınızda diyelim ki dışarıda duran  kişinin ölçtüğü zaman 50 saniye olsaydı 50 ile   ölçtüğü süre otuz saniye olurdu.
O halde   biz bu buluşan zaman farkına ne diyeceğiz?
Göreli  zaman diyeceğiz.
O halde görmüş olduğunuz gibi   buradaki t0 bizim için göreli zaman çünkü burada  hareketli bir ışık hızına yakın bir hareket eden   bir sistem söz konusu durgun gözlemci içinde  durgun zaman ifadesini burada durgun zaman   ifadesini kullanacağız.
Görmüş olduğunuz gibi  ışık hızına yakın hareketlerde ne oluyormuş?
   Zaman genleşmesi söz konusu oluyor.
O halde bunu  günlük yaşantımızda gerçekten böyle bir şey var   mı kullanıyor muyuz?
Elbette GPS' ten konumunuzu  bulduğunuzda aslında sizin telefonunuzdan çıkan   sinyal uyduya ışık hızında gitmiyor mu ve  burada siz dışarıda Dünya üzerinde durgun   gözlemcisiniz ama sinyaliniz ışık hızında gidip  geri geliyor bir zaman farkı oluşuyor.
Bu zaman   farkını ortadan kaldıracak atomik saatler vardır  uydulardaki konumunuzu nokta atışı bulabilelim.   Yani GPS sistemlerinde göreli zaman farkını  ortadan kaldıracak atomik saatler kullanıyoruz.   Devam edecek olursak göreli uzunluktan bahsedelim.  Görmüş olduğunuz gibi bir futbol topumuz olduğunu   düşünelim.
Şu an durgun.
Görmüş olduğunuz gibi  hızlarla hareket ettiğinde topun görüntüsünü  şekildeki gibi oluyor.
Yani ne demek oluyor?
   Bu yönde ışık hızına yakın hareket edecek  olursa ve burayı +X doğrultusu olarak ifade   edecek olursak görmüş olduğunuz gibi ışık hızına  yakın hareket eden bölgeler kısalıyor.
Biz buna   göreli uzunluk diyoruz.
O halde göreli uzunluğu  da ifade edecek olursak Gama sabitimizde buradaki   bu mesela şu kısma şu topun ilk uzunluğunu şu  ilk çapının uzunluğuna L0 kadar diyecek olursa   L0 çarpı gama şu ilk gerçek uzunluk şurası da ne  oldu?
Göreli uzunluk ifadesi olmuş oldu.
Yani ışık   hızına yakın hareket eden bölgelerde kısalma  söz konusu oluyor o halde elimizde bir tane   dikdörtgenimiz olsaydı bir tane karemiz olsaydı  daha doğrusu şu kısımları a a olacak şekilde ışık   hızına yakın hareket ederse bu karemiz nasıl bir  görüntü olur?
a kenarının uzunluğu değişmezken   düşey kenar uzunluğu değişmezken şu kısımları  ne olacak?
Işık hızına yakın hareket eden   doğrultudaki bölgeler kısalacak.
O halde buradaki  a şuradakine ve a>b'den olacak.
Görmüş olduğunuz   gibi yataydaki kenarlar kısalmış oldu ama düşey  kenarda bir değişiklik olmadı.
O halde hareket   doğrultusundaki uzunluklar kısalmış olacak.  Aynı zamanda kütle enerji eşdeğerliği üzerinde   konuşacak olursak burada Einstein kütlenin  enerjiden bağımsız olmadığını ifade ediyor ve   şöyle bir denklem çıkartıyordu hepimizin bildiği E = mc² denklemi.
Yani burada demek istediğim   şu enerji kütle formatıdır kütle enerji  formatıdır şeklinde ifade ediyor ve tüm   dünyada bütün filmlere dahi konulan  E = mc² bağıntısını ortaya koyuyor.
Modern Fizik
Özel Görelilik ve Siyah Cisim Işıması 2 / 4
Göreli Zaman, Göreli Uzunluk, Kütle - Enerji Eş Değerliği
Göreli Zaman, Göreli Uzunluk, Kütle - Enerji Eş Değerliği