Michelson - Morley Deneyi ve Özel Görelilik Teorisi

Modern Fizik Özel Görelilik Teorisi!
Özel  Görelilik teorisini Einstein ışığın doğasını çok   merak ediyordu.
Işığın davranış biçimini ışığın  herhangi bir faktörden etkilenip etkilenmediğini   açıklamak için öncelikle Michelson Morley'in  yapmış olduğu deneyi görelim.
Michelson Morley   bir ekip ve bu ekip yaptığı deneyde görmüş  olduğunuz gibi deneylerin teorik şemasını   şekilde gibi gösteriyoruz.
İki tane aynamız  var biri hareketli biri sabit.
bir tane bir   ışık kaynağımız ve yarı geçirgen bir aynamız  mevcut.
Bu deney düzeneğini hazırlamadan   önce bu deneyin düzenin amacı şuydu: 19'uncu  yüzyılda fizikçiler elektromanyetik dalgaları   da yayılmak için bir ortama gereksinimi  olduğunu düşündüler.
Böyle bir ortamın   varlığını önererek bu ortama Işığı Taşıyan  Eter ortamı ifadesi kullanılır Işığı Taşıyan   Eter ortamını olarak ifade buna bazı kaynaklarda  Esir Madde olarak da ifade ediliyor.
Eter madde   olduğu düşünüldü adını verdiler eterin her yerde  hatta boş uzayda bile bulunduğu varsayıldı ışık   dalgalarını Eter salınımı olarak bakıldı.
Ayrıca  eter hem kütlesiz hem esnek bir ortam sağlamalı   hem de gezegenin diğer cisimlerin hareketlerini  etkilememeliydi.
Bunun yanında eter hareketsiz   kabul edilmiş.
Yani eylemsiz bir ortam olarak  düşünülmüştü eterle ilgili ortaya atılan bu   fikirlerde sonra şu sorunun cevaplanması  gerekliydi: Eğer eter varsa dünyamız eter   içinde etere göre hangi hızda hareket ediyor?
  İkincisi eğer eterin varlığı kanıtlanabilirse   fizik yasalarına doğru biçimde tanımlanabileceği  eylemsiz bir gözlem çerçevesi bulunmuş olacaktı.   Burada eter maddede ışığın hızındaki küçük  değişimleri gözlemlemek için tasarlandı.
Bu   ışığın hızındaki küçük değişimleri bakarak eterin  varlığını ispatlamaya çalışıldı.
Işık kaynağından   çıkan ışıklar ışık ışınları yarı geçirgen aynada  bölünerek geçmişlerdi sabit aynadan yansımışlardı   hareketli aynadan yansımışlardı tekrardan  yarı geçirgen aynaya geldiklerinde görmüş   olduğunuz gibi interferometre dediğimiz bölgeden  bakıldığında girişim saçakları oluşturulması   beklenmişti.
Keza girişim saçakları oluşturuldu  fakat bu deneyde varsayılan eter rüzgarın hızının   interferometrede oluşan girişim  desenini etkilemediği gözlenmiş oldu.
Görmüş   olduğunuz gibi eter rüzgarının yönü buradaki  girişim saçaklarındaki bölgeyi etkilemediği   bulunuldu.
Bu deneyde eter rüzgarı hızının  girişim saçaklarının desenini etkilemediği   bu deneyle gösterilmiş oldu.
Bu deneyi çok  tekrarladılar farklı mevsimlerde farklı   yükseklerde binlerce kez denendi ve eter maddenin  varlığı olmadığı ispatlandı kanıtlandı.
Bu durumda   ortaya çıkan durum nedir?
Yani ışığın yayılması  için hiç bir ortamın gerekmediği anlaşıldı   ve bu deneyden çıkaracağımız en önemli sonuçlardan  birincisi ve ilk ve son tek sonucu bu olmuş oldu.   Yani ışığın yayılması için hiçbir ortamı ihtiyaç  yoktu.
Özel Görelilik teorisinde ise Einstein   iki tane önemli postulat ortaya koydu Özel  Görelilik teorisi için.
Bu deneyler sonucunda ışık   hakkında düşündükleri sonucunda fizik dünyasında  gerçekten fizik dünyasını alt üst eden iki tane   kavramı ortaya koymuş oldu.
Birinci kavramın Özel  Görelilik teorisi için tüm fizik yasaları eylemsiz   gözlem sistemlerinde aynıdır.
Eylemsiz yani  gözlem dediğimiz referans referans sistemlerinde  aynıdır ifadesini kullandı.
ikincisi  ışığın boşluktaki hızı tüm eylemsiz   referans sistemlerinde ise aynı  değere sahip olduğunu ifade etti ve   fizik yasalarına yeni bir bakış açısı kazandırmış  oldu bundan sonra modern fiziğin önü açılmış oldu.
Modern Fizik
Özel Görelilik ve Siyah Cisim Işıması 1 / 4
Michelson - Morley Deneyi ve Özel Görelilik Teorisi
Michelson - Morley Deneyi ve Özel Görelilik Teorisi