Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

T 7 tonguç kampüs Ümit Yaşar Oğuzcan, şiiri hiçbir zaman gelip geçici bir uğraş olarak düşünmemiştir. Ona göre şairlik doğuştan

T
7
tonguç kampüs
Ümit Yaşar Oğuzcan, şiiri hiçbir zaman gelip geçici bir uğraş
olarak düşünmemiştir. Ona göre şairlik doğuştan gelen bir
yetenek işidir ve bu yeteneği geliştirmek için büyük bir çaba
gereklidir ama şiirin bir ilham işi olduğu da akıldan uz

T 7 tonguç kampüs Ümit Yaşar Oğuzcan, şiiri hiçbir zaman gelip geçici bir uğraş olarak düşünmemiştir. Ona göre şairlik doğuştan gelen bir yetenek işidir ve bu yeteneği geliştirmek için büyük bir çaba gereklidir ama şiirin bir ilham işi olduğu da akıldan uzak tutulmamalıdır çünkü zorlamayla şiir yazılmaz. Şair; bütün yaşamı boyunca gördüğü, işittiği, okuduğu, duyduğu her şeyin etkisi altındadır. Ona göre şiir sadece anlam taşıyan sözcükler dizisi değildir. Sözcükler bir araya gelerek yalnız şiire özgü bir ses düzeni, bir uyum kazanır. Şair, dağarcığındaki bütün sözcüklerin ses ve anlam olarak değerlerini bilen ve bunu yanılgısız uygulayan kişidir. Şiir en güç sanat dalıdır ve okuyucunun hayal dünyasında iz bırakmak için yazılır. Bu nedenle sıcak, sevimli, içten ve pürüzsüz bir dil kullanmış, misra yapıları sağlam şiirler yazmıştır. Mesneviden soneye, aruzdan heceye kadar her şekli ve vezni kullanmış, ölçülü ve kafiyeli şiirler meydana getirmiştir. En çok sone şeklini beğendiği söylenir. Şiirde ahenk ve musikinin gereğine inanır. 37. Bu parçada geçen "okuyucunun hayal dünyasında iz bırakmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Okuyucuyu düşündürmeye çalışmak B) Sözcükleri abartarak yansıtmak Etkileyici eserler vermek D) Hayal unsurlarını güçlendirmek E) Okuyucuyu fikir yönünden hazırlamak 38. Bu parçadan hareketle Ümit Yaşar Oğuzcan ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Şiirde dil kullanımına özen göstermiştir. B) Sairin, şiir yazmaya hevesli olması gerektiğine inanmaktadır. C) Şairliğin yetenek işi olduğunu düşünmektedir. D) Şairin gerçek hayattan doğrudan etkilendiğine inanmaktadır. Şiirde geleneksel unsurların önemsenmesini istemektedir.