Açı Kavramı Özellikleri

Sevgili arkadaşlar herkese merhabalar.
Bu derste  ki konumuz yönlü açılar.
Yönlü açı demeden önce   isterseniz açı kavramını hatırlayalım.
Açıyı  tanımlamadan önce bizim işimize yarayacak olan   bir kavram daha var aslında.
Işın neydi?
Işın,  başlangıç noktası sabit belli bir noktada başlayan   ve bittiği nokta belli olmayan noktalar kümesiydi.  Yani aslında bir ucundan sabit ve sınırlı ama   diğer tarafından sınırsız olan aynı hizada bir  araya gelmiş noktalar kümesine biz ışın demiştik.   Şimdi ışın ne işimize yarayacak?
Işın aslında  bizim açı tanımını tamamlamamıza yarayacak.   Başlangıç noktaları aynı olan iki tane ışından  bahsediyoruz arkadaşlar bakalım bir tanesini   çizdik mesela üzerine bir tane daha çizelim  iki tane ışığın yaptık burada ve aynı başlangıç   noktasından oluşmuşlar, lazer gibi düşünün.
Aynı  noktadan iki tane farklı köşelere lazer tutuyoruz   ve arada kalan şu açık boşluğa biz açı diyoruz  sevgili arkadaşlar.
Tabii ki açının biraz daha   detaylı iç ve dış bölgeleri var şu içini kırmızı  ile boyadığın bölgeler, iç bölgeleri ve her iki   taraftan biliyorsunuz bunlar sonsuza gidiyor önce  bahsettik.
Açının kolları sınır bölgelerdir ve iç   bölgeyle dış bölgeyi ayırırlar.
Dış bölgesi neresi  peki içine kırmızıyla boyamadığımız bölgelerin   tamamı açının dış bölgesidir sevgili arkadaşlar.  Evet şimdi bu ışınlara biz sınırlar dedik iç ve   dış bölgeye ayıran aynı zamanda bu ışınlar açının  kenarlarıdır.
Işının başlangıç noktasına ise daha   doğrusu ortak olan her iki ışının da başlangıç  noktasına ise açının köşesi denir.
Örneğin   aşağıdaki şekilde başlangıç noktaları her ikisinin  de ''O olan OA ve OB ışınlarını görmektesiniz bu   arada kalan şu boşluk açıdır.
Burada açının  ölçüsü alfa olarak gösterilmiş.
Alfa Beta   Teta biliyorsunuz Yunan alfabesinin harfleri biz  genelde açı gösteriminde bu harfleri kullanacağız.   Şimdi burada OAB yönüyle de okuyabilirim ben bu  açıyı, BOA yönüyle de okuyabilirim, vurgulamak   istediğim köşeyi hep ortaya alıyorum ama karşıma  iki farklı okun uçları çıktı işte burada aslında   biraz da yön kavramı karşımıza çıkmış olacak  peki yön nedir?
Arkadaşlar İnsanoğlu yön   kavramını belirtmek yön bulmak yön anlatmak için  farklı yöntemlere başvurmuş yıllar boyunca.
Çok   eskilerden karınca yollarını izlemişler.
Karınca  yuvalarının yollarını izlemişler sonrasında kutup   yıldızını keşfetmişler onunla yön bulmuşlar.  Sonrasında biliyorsunuz zaten pusula icat olmuş   ve yönlerini kolayca bulabilmişler.
Biz adres  tarifi yaparken de aslında yön kavramını sıkça   kullanırız.
İşte sağa sola öne arkaya gibi ama  bazen bize bu sağ ve sol kavramları yetmez.
Ne   zaman yetmez?
Örneğin bir kapının kilidini  açarken hangi tarafa çevireceğimizi sağa ya   da sola olarak söylesek kapının içindeki ya da  dışındaki arkadaş için bu yönler farklılaşır.   İşte biz burada saatin yönünde mi?
Yoksa saatin  yönünün tersinde mi?
Diye bir yön yardımcısı daha   kendimize bulmuş oluruz.
İşte burada da aslında  aşağıdaki yön kavramında ele alacağımız temel   unsur bu olacak.
Örneğin ben A'dan başlayıp AOB  şeklinde okursam, bu saatin döndüğü yönün tersi   yönde bir okuma yapmış olurum.
Diğer türlü B'den  başlayıp BOA şeklinde bir okuma yapmış olursam,   bakın bu sefer saatin yönü ile aynı yönde dönmüş  olurum.
Tabii ki her iki durumda da AOB ya da   BOA açısını söylediğimde sonuçta alfa kadarlık bir  açıdan aynı açıdan bahsetmiş oluyorum.
AOB eşittir   BOA dediği aslında her iki okumuş olduğumuz açının  da ölçüsü birbirine eşit ve alfa kadardır demek   istemiş.
Şimdi arkadaşlar, yönlü açı kavramını  biraz daha detaylandıralım bir açıyı oluşturan   iki ışından biri başlangıç diğeri ise bitim  kenarı olarak ele alınan açıya biz yönlü açı   diyeceğiz.
Yönlü açılar da başlangıç kenarı her  zaman sabit, bitiş kenarı ise hareketli olacak.   Bakın şimdi bir saat ibrelerinin tersi yönünde  hareket eden açılara biz, pozitif yönlü açılar   diyeceğiz.
Örneğin buradaki BOA açısı bakın  başlangıç kenarı OB, bitim kenarı OA hareket   eden bitim kenarı saatin yönünün tersi yönünde  dönmüş, biz böyle açılara pozitif yönlü açılar   diyeceğiz.
Diğer taraftan, AOB şeklinde açıyı  ele alırsak başlangıç kenarımızı bu sefer OA   olacak.
Bitim kenarımız ise OB olacak.
Hareketli  olan bitim kenarı saat ile aynı yönde hareket   ettiği için AOB açımız negatif yönü açı olacak  diyoruz arkadaşlar.
Bu bilgimizle beraber bu   dersimizin sonuna gelmiş olacağız.
Bir sonraki  derste görüşmek üzere kendinize çok iyi bakın!
Sıkça Sorulan Sorular

 

Açı nedir?

 

Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine açı denir.


Açı nasıl gösterilir?

 

Şekilde belirtilen açı, [OA ∪ [OB birleşiminden    ve

[OB ∪ [OA birleşiminden    biçiminde gösterilir.


Açının ölçüsü nasıl gösterilir?

 

Şekilde belirtilen açının ölçüsünü belirtmek için

ve   yazarız.

Açılar genellikle θ, α, β gibi Yunan harfleriyle gösterilir.